Vrei un pui de Setter irlandez? Iată ce trebuie să știi despre această rasă

 Vrei să îți iei un Setter irlandez? Îți vom spune noi ce trebuie să știi despre această rasă.

Rasa Setter irlandez a apărut la începutul secolului al XVIII-lea în Irlanda. Setterul irlandez roșu provine din încrucișarea Setterului roșu cu cel alb, o rasă de Setter mai puțin cunoscută astăzi. Setterul irlandez cu blana roșie era folosit drept câine de vânătoare, iar în prezent este folosit drept câine de companie.

Tipuri de setter irlandez

Culori

Există mai  multe tipuri de Setteri: scoțian (Gordon), englez și irlandez. Deși toate rasele seamănă între ele, sunt rase diferite, cu caracteristici aparte. Setterul irlandez poate fi alb cu roșu sau roșu. Primul poate avea blana albă cu pete roșii pe alocuri, în timp ce al doilea, după cum sugerează și numele, are blana roșie sau castaniu intens. Poate avea mici pete albe pe piept și picioare.

Tip de blană

Setterul irlandez roșu are o blană foarte mătăsoasă, scurtă și fină în zona capului, vârfurile urechilor și partea din față a picioarelor. Pe restul corpului este mai lungă și franjurată.

Urechi

Urechile Setterului irlandez sunt lăsate și lungi. La capete părul este scurt, iar în rest se pot forma franjuri deoarece crește mult. Acestea trebuie curățate temeinic o dată pe săptămână, deoarece, din cauza faptului că sunt lăsate, se pot dezvolta bacterii ce pot provoca infecții.

Ce e bine să știi despre puiul de Setter irlandez

Caracterul Setterului irlandez

Setterul irlandez se remarcă prin caracterul său, nu doar prin aspectul său frumos. Este distractiv, jucăuș, inteligent și pus pe șotii. Dacă îl dresezi se va comporta cum se cuvine. Cu toate acestea, de îndată ce va rămâne singur va încerca să-și consume energia lătrând sau făcând găuri pe unde poate.

Sănătate

Setterul irlandez este predispus la enteropatie (sensibilitate la gluten), oarecum asemănătoare cu boala celiacă la om. Este o boală inflamatorie cronică a intestinului subțire cauzată de consumul de gluten. În cazul acestei rase de câini, enteropatia se poate manifesta în primele luni de viață ale câinilor. Pe de altă parte, acești câini pot prezenta diverse probleme de vedere care sunt moștenite, precum și displazie de șold.

Îngrijire tipică

Fiind un câine de vânătoare, Setterul irlandez este foarte energic și necesită plimbări lungi, întrucât trebuie să facă foarte multă mișcare. Este independent, dar are nevoie și de companie. Nu îi place să fie lăsat singur perioade lungi de timp. Poate trăi fără probleme alături de alte animale domestice, atâta timp cât este dresat de la o vârstă foarte fragedă. Dacă locuiești la bloc, nu este indicat să-ți iei un Setter irlandez. Are nevoie de mult spațiu pentru a se mișca în voie.

Blana Setterului irlandez

Are nevoie de periere zilnică pentru a-și menține părul mătăsos și fără noduri. Fă acest lucru după plimbare. Așa verifici dacă blana i s-a încurcat în timpul plimbărilor.

Piele

Reține! Setterul irlandez nu are nevoie de baie în mod frecvent, doar atunci când se murdărește.

Alimentația potrivită pentru Setter irlandez

Etapa de creștere

În etapa de creștere, Setterul trebuie hrănit de mai multe ori pe zi. Până la vârsta de 6 luni trebuie să-i oferi până la patru mese pe zi. De la șase luni până la un an, ar trebui să îi administrezi două mese pe zi. Hrana ar trebui să fie bogată în proteine, carbohidrați, acizi grași, calciu și vitamine.

Etapa adultă

Setterul irlandez, datorită dimensiunii sale, necesită o cantitate diferită de nutrienți față de rasele medii sau mici. Aceasta include vitamine și minerale. La vârsta adultă, Setterul irlandez roșu ar trebui să beneficieze de o hrană pentru câini care are între 1.500 și 1.700 de calorii. Aceste calorii zilnice ar trebui împărțite în două sau trei mese, deoarece unele exemplare pot suferi de distensie la stomac. Aceasta și alte probleme de stomac pot fi prevenite prin reducerea numărului de mese.

Etapa senior

În etapa senior este important să reduci aportul caloric al animalului de companie, deoarece va deveni mai puțin activ și metabolismul va încetini. În consecință, câinele poate crește în greutate. Hrana oferită ar trebui să conțină mai puține calorii, să aibă o cantitate echilibrată de nutrienți și să îi întărească oasele și articulațiile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top