Vitamine esențiale pentru pisici

Vitaminele sunt de o importanță vitală pentru funcționarea normală a corpului oricărui animal, iar pisicile nu fac excepție.

Știm cu toții importanța unei diete bune pentru buna funcționare a organismului. Hipocrate a spus-o în urmă cu mulți ani: „fie ca mâncarea ta să fie medicamentul tău, iar medicamentul tău să fie mâncarea ta”. Desigur, tema vitaminelor esențiale pentru pisici este în concordanță cu această afirmație.

Prin intermediul acestei afirmații elocvente, medicul grec a evidențiat necesitatea unei diete echilibrate pentru menținerea sănătății. Dintre toți nutrienții pe care îi obținem din alimente, vitaminele sunt una dintre cele mai importante.

Astăzi ne vom concentra, în special, pe vitaminele care sunt necesare dezvoltării corecte a pisicilor.

Vitamine: definiție și funcții

Vitaminele sunt substanțe esențiale pentru viață și sunt obținute din alimente ingerate, adică nu sunt produse de propriul corp al animalului.

În ciuda acestei afirmații inițiale, este necesar să subliniem că există excepții și unele dintre ele pot fi parțial sintetizate. Prin urmare, metabolismul vitaminelor este specific fiecărei specii și are propriile sale particularități în funcție de ordinea fiecărui animal și plantă.

Fiecare dintre vitamine joacă un rol specific în funcțiile corporale, iar deficiența uneia dintre ele poate produce o tulburare specifică. Pentru un echilibru adecvat al vitaminelor, este indicat să se urmeze o dietă echilibrată care să includă toate vitaminele necesare.

În cazul pisicilor, alimentele special create pentru ele sunt pregătite pentru a le satisface cerințele nutriționale ale, așa că nu va trebui să vă faceți griji. Hrana de calitate conține toți nutrienții necesari unei dezvoltări sănătoase a pisicilor. Aceasta nu trebuie sa contina organisme modificate genetic, nici coloranți și aditivi artificiale, ci probiotice care contribuie la sănătatea sistemului digestiv.

Vitaminele esențiale pentru pisici:

Vitamina A

Cunoscută mai ales pentru implicarea sa în dezvoltarea corectă a vederii, vitamina A acționează și asupra creșterii oaselor și a dinților. În plus, intervine în procesele de reglare a tuturor membranelor celulare.

Beta-carotenul prezent în multe alimente este capabil să fie utilizat ca precursor al acestei vitamine la diferite animale. Cu toate acestea, în cazul pisicii, acest lucru nu este posibil.

Din acest motiv, animalul trebuie să obțină vitamina A direct din țesuturile animale care au transformat anterior beta-carotenul. Mai exact, această vitamină se găsește în cantități mari în ficat și rinichi ale speciilor erbivore, cum ar fi vacile, și rareori în mușchi.

În acest sens, în cazul hrănirii pisicii cu alimente de casă, este indicat să limitați aportul acestor organe de origine animală, deoarece felina poate suferi de hipervitaminoză.

Vitamina D

Este vitamina implicată în reglarea calciului în organism. Această vitamină se găsește într-o formă rară în organism, cu excepția oaselor, astfel încât asimilarea ei prin alimente este limitată.

Acest lucru face ca această vitamină să fie un element esențial atunci când vine vorba de completarea corectă a dietei feline. Deficiența sa, ca și la oameni și câini, produce rahitism.

Vitamine din grupa B

Aceste vitamine sunt implicate în utilizarea nutrienților nutriționali și în producerea de energie a corpului. Deși există mai multe substanțe în acest grup, toate au funcții similare.

În cazul specific al vitaminei B1, deoarece este foarte labilă la căldură și este ușor distrusă de căldură, trebuie completată și echilibrată pentru a compensa pierderile care apar în tratamentele termice ale unor produse. În cazul dietelor pregătite în casă, această caracteristică trebuie luată în considerare pentru a evita deficiențele de vitamina B1.

În linii mari, acestea sunt cele mai importante vitamine esențiale din dieta felinelor.

Cu toate acestea, în cazul optării pentru o dietă de casă, fie pentru că așa preferați, fie din necesitate în cazul unui proces patologic, s-ar putea să fie nevoie să țineți cont de cele menționate mai sus pentru a evita problemele derivate atât din hiper, cât și din hipovitaminoză.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top