Sfaturi privind îngrijirea cățelelor gestante

Perioada de gestație exercită un mare efort fizic și emoțional asupra femelelor, motiv pentru care necesită îngrijire specifică în această etapă frumoasă, dar costisitoare.

Cățelele gestante necesită o serie de îngrijiri adaptate etapei în care se află. La urma urmei, ele dezvoltă noi ființe vii în interiorul lor, astfel încât cererile de energie și nevoia de odihnă vor fi mult mai mari. În acest articol vă vom da câteva sfaturi privind îngrijirea cățelelor gestante.

Îngrijirea cățelelor gestante

Fetușii se dezvoltă în uter timp de nouă săptămâni. Cu alte cuvinte, perioada de gestație la câini durează între 58 și 63 de zile, timp în care ar trebui monitorizate următoarele aspecte din rutina mamei.

Exercițiu

Și cățelele gestante trebuie să facă mișcare pe tot parcursul acestei etape, dar trebuie să fiți întotdeauna atenți. O plimbare ușoară, fără a depăși capacitatea energetică a animalului, îi va permite să se miște și să rămână activ.

Chiar și așa, din ziua 30, se recomandă ca plimbările să fie lente și scurte, deoarece mama tinde să obosească mai mult. În plus, atunci când se confruntă cu o sarcină riscantă, exercițiile fizice pot fi contraproductive. Din toate aceste motive, medicul veterinar va avea întotdeauna ultimul cuvânt în fiecare caz specific.

Modificarea nevoilor de energie

În perioada de gestație, energia consumată de femelă este una dintre cele mai importante lucruri care trebuie monitorizate. Până în a cincea săptămână nu trebuie schimbata rutina animalului, deoarece nevoile sale de energie rămân neschimbate.

Cu toate acestea, odată ce cățelele gestante intră în această perioadă, nevoile lor de energie se schimbă. De aici, necesarul de energie crește, datorită creșterii dimensiunii fetușilor. Ca regulă generală, aportul de energie al femelelor gestante ar trebui crescut cu 10% săptămânal.

Hrănirea cățelelor gestante

Acest punct este direct legat de cel precedent, deoarece o creștere a energiei se datorează în mod necesar schimbărilor din dieta animalului. Chiar și așa, este indicat

să nu uitați că trebuie să controlați luarea în greutate a animalului.

Prin urmare, se estimează că greutatea lor nu ar trebui să crească mai mult de 25% în cazul câinilor de rasă mare. Cu toate acestea, la câinii mici sau mijlocii, greutatea lor nu trebuie să depășească 30% din masa corporală optimă. În cele ce urmează, vă prezentăm câteva particularități ale nutrienților esențiali din dieta unei cățele gestante.

Proteină

Proteinele sunt esențiale pentru formarea țesuturilor și a diferitelor procese metabolice, deci vor fi componentele dietetice care trebuie crescute cel mai mult în timpul sarcinii. Mai exact, aportul de proteine ​​la femelele gestante ar trebui să crească cu până la 70% comparativ cu normalul.

Calciu

O altă componentă esențială pentru femelele gestante este calciul. În timpul dezvoltării puilor în pântecul cățelei, aceștia necesită acest compus pentru a-și forma în mod corespunzător structura osoasă.

Prin urmare, trebuie să vă asigurați că femela primește cantitatea necesară de calciu. Cu toate acestea, nu exagerați administrând suplimente ce conțin acest element, deoarece acestea pot provoca probleme la sfârșitul sarcinii.

Un exces de calciu în etapele ulterioare ale sarcinii poate determina femela să sufere eclampsie, adică o serie de convulsii urmate de comă. Această boală este severă și pune în pericol atât viața mamei, cât și a fetușilor.

Alți nutrienți

La fel, fetușii necesită, de asemenea, o cantitate mare de vitamine în sânge. Una dintre ele, vitamina A, este extrem de necesară, astfel încât nivelurile sale circulante în plasma femelei gestante sunt de obicei scăzute în comparație cu alți nutrienți – deoarece este administrată descendenților.

Pe de altă parte, unele studii au arătat importanța acizilor grași. Mai exact, acestea susțin influența sa asupra dezvoltării vizuale și a funcțiilor cognitive viitoare ale puiilor.

Prin urmare, cățeaua trebuie să primească o dietă echilibrată care să conțină nutrienții pe care îi solicită puii. Astfel, animalul și puii săi vor fi bine îngrijiți și hrăniți pe tot parcursul delicatului proces de gestație.

Vă recomandăm să optați pentru o hrană fabricată din ingrediente de calitate pentru femele în timpul sarcinii și pui aflați în procesul de înțărcare.

Vaccinuri și antiparazitare

În perioada de gestație, femelei i se pot da unele antiparazitare sigure. Cu toate acestea, unele rase sunt mai susceptibile, deci înainte de sarcină se recomandă ca animalul să fie deparazitat intern și extern.

De asemenea, se recomandă actualizarea fișei de vaccinare a femelei. Dacă femela nu a fost vaccinată, ar putea transmite puilor boli precum virusul herpes la naștere.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top