Informații utile despre Bartonella la pisici

Bartonella este un gen de bacterii care poate provoca bartoneloza la feline și boala ghearelor de pisică la oameni.

Bartonella este un gen de bacterii Gram negative care sunt transmise mamiferelor de către vectori – acarieni, căpușe, purici și țânțari. Există aproximativ 22 de specii în cadrul acestui taxon (forme biologice foarte asemănătoare), dintre care 3 au ca rezervor principal pisica domestică: B. henselae, B. clarridgeiae și B. koehlerae.

Bartonella henselae are o importanță clinică deosebită, deoarece felina poate transmite bacteriile la oameni printr-o zgârietură. Acest lucru are ca rezultat boala ghearelor de pisică, care este de obicei autolimitantă și nu este gravă, dar poate fi complicată în 11-12% din cazuri.

Situația Bartonella la felinele domestice

Potrivit portalului medical MSDmanuals, între 14% și 50% dintre pisicile domestice americane au anticorpi împotriva B. henselae, adică au boala sau au experimentat-o ​​la un moment dat în viața lor. Se estimează că felinele mici cu simptome au încărcături virale mai mari decât pisicile adulte infectate.

Alte cercetări veterinare arată că în Europa 8% până la 53% dintre pisici au anticorpi împotriva bacteriilor. Trebuie remarcat faptul că, deși se întâmplă mult mai rar, și câinii pot fi infectați de microorganisme din genul Bartonella. De asemenea, canidele sunt mai predispuse la apariția de simptome decât felinele.

Cum afectează oamenii?

99% dintre pacienții umani cu boala ghearelor de pisică declară că au fost în contact cu o felină în ultimele două săptămâni înainte de infecție. Incidența anuală a acestei patologii este estimată la 4 persoane la 100.000 de locuitori, o cifră relativ scăzută.

Unele dintre simptomele bolii ghearelor de  pisică la om sunt următoarele:

Apariția unui blister în locul în care pisica a zgâriat pacientul. Este primul semn.

Oboseală, febră și cefalee.

Umflarea ganglionilor limfatici lângă zgârieturi. Aceasta este cunoscută sub numele de limfadenopatie și se rezolvă spontan în 2-4 luni.

La câțiva pacienți pot apărea complicații precum infecții oculare sau manifestări neurologice.

Simptomele Bartonella la pisici

Marea majoritate a pisicilor infectate cu Bartonella henselae sunt asimptomatice, astfel încât nu veți ști niciodată că animalul lor de companie a fost bolnav. Chiar și așa, infecția cauzată de alte microorganisme din același gen poate genera simptome clinice serioase la animal. Unele simptome ale bartonelozei la pisici sunt următoarele:

  • Uveită: inflamație a uveei, stratul vascular al ochiului sub sclera;
  • Endocardită: infecție și inflamație a țesuturilor care acoperă valvele și camerele inimii. Această afecțiune poate fi fatală;
  • Boală neurologică multifocală.

Cum se molipsește pisica?

Se crede că B. henselae se transmite între pisici în principal prin fecalele de purici, vectori intermediari ai bacteriei. Celulele roșii din sânge ale unei feline infectate sunt invadate de agentul patogen în timpul bolii, astfel încât puricii și alte nevertebrate care sug sânge îl iau preiau atunci când mușcă animalul și îl dispersează prin mediu.

Odată ajunși în fecalele de purici, bacteriile pot supraviețui în mediu timp de până la nouă zile.

Diagnosticul și tratamentul la pisici

Cel mai bun test de diagnosticare pentru detectarea bolii este cultura bacteriană. Aceasta constă în izolarea unei probe de felină și însămânțarea acesteia într-un mediu specializat. Experții vor putea observa bacteriile care cresc în ea dacă sunt prezente la animal, confirmând astfel boala.

În plus, este necesară căutarea materialului genetic al bacteriei în fluidele felinei, cum ar fi sângele sau membranele mucoase orale. Acest lucru servește drept suport diagnostic definitiv.

În ceea ce privește tratamentul, se recomandă administrarea de antibiotice tuturor pisicilor infectate care trăiesc cu persoane cu risc, indiferent dacă prezintă sau nu simptome. Trebuie remarcat faptul că nu există nicio confirmare că o combinație de medicamente este eficientă în toate cazurile.

După cum ați văzut, Bartonella provoacă de obicei infecții complet asimptomatice la pisici și, în cazul oamenilor, acestea sunt ușoare și se rezolvă în timp. Chiar și așa, prevenirea este întotdeauna mai bună decât vindecarea: trebuie să respectați felinele domestice și să nu invadați spațiul personal, deoarece acest lucru vă va salva de o zgârietură.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top