Există animale dreptace și stângace?

Animalele vertebrate pot fi dreptace sau stângace. Deși, la nivel de specie, nu există nicio tendință de a folosi membrul drept așa cum se întâmplă la om, animalele pot fi stângace și dreptace. Poate părea incredibil, dar vertebratele au și ele tendința de a folosi unul dintre membre mai mult decât altele. În cadrul fiecărei specii, procentul acestei tendințe este de obicei de 50%.

Deși această caracteristică nu este un factor determinant la animalele domestice, este bine să aflați mai multe despre animalul de companie care trăiește cu voi. Prin urmare, vă vom dezvălui ce animale sunt stângace sau dreptace și cum să aflați acest lucru.

Animale dreptace și stângace în sălbăticie

Unele studii au arătat că la cimpanzei și gorile, utilizarea mâinii drepte este de 65%, respectiv 75%. Mai mult, se pare că este corelat pozitiv cu mâna pe care o folosește mama. Prin urmare, mulți cercetători consideră că utilizarea mâinii drepte sau stângi la primate este ceva învățat, spre deosebire de oameni, care pare a fi ceva înnăscut.

Subiectul animalelor stângace și dreptace nu se concentrează doar pe primate și oameni, deoarece orice animal vertebrat își va arăta preferința pentru utilizarea unui membru sau a celuilalt.

Asimetria creierului și animalele stângace și dreptace

Animalele vertebrate, inclusiv oamenii, au creierul împărțit în două jumătăți sau emisfere. Această lateralizare afectează și restul corpului. În acest fel, partea dreaptă a creierului controlează partea stângă a corpului și emisfera cerebrală stângă partea dreaptă.

Acesta ar putea fi motivul pentru care unii dintre oameni folosesc mai mult partea dreaptă și alții pe cea stângă. La fel se întâmplă și în restul speciilor de vertebrate, deoarece lateralizarea poate provoca existența animalelor stângace și dreptace.

Procesele de dezvoltare care cauzează lateralizarea sunt încă în studiu. Cu toate acestea, există multe teste empirice la animale care arată că acestea pot stăpâni mai bine mâna dreaptă sau stângă, piciorul, aripa și aripioarele.

Pe de altă parte, cercetările efectuate la șobolani arată că șobolanii dreptaci au o concentrație de neurotransmițător într-o altă regiune a creierului decât șobolanii stângaci sau ambidextri. În ciuda acestui fapt, acesta este un domeniu foarte larg, care necesită încă multe cercetări.

Cu toate acestea, nu se știe cum sunt create aceste conexiuni care ar putea face ca un animal să fie stângaci sau dreptaci. Nu se știe încă dacă sunt influențați de factori genetici, de mediu sau comportamentali, există doar teorii foarte criticate.

De ce este important de știu dacă un câine este dreptaci sau stângaci?

Dacă animalele sunt dreptace sau stângace nu depinde doar de membrul pe care îl folosesc. Când un individ își folosește piciorul drept, acesta ne arată că partea stângă a creierului său este mai dezvoltată și ar putea avea mai multe conexiuni neuronale în acea emisferă.

Creierul ca atare este împărțit în diferite zone distribuite în grupuri de neuroni. Dacă un animal folosește unii neuroni mai mult decât alții, acest lucru ar putea defini mulți factori ai comportamentului său. De exemplu, un animal dreptaci poate avea o abilitate de orientare mai mare decât un stângaci sau un stângaci, mai multă capacitate de concentrare.

Dacă concentrăm toate aceste informații asupra câinelui, vom ști care sunt animalele care au mai mult succes atunci când vine vorba de câinii ghizi, de terapie sau de ajutor, câini polițiști, câini de salvare etc. Mai mult, pentru aceste activități se caută doar câinii dreptaci.

Cum aflați dacă animalul vostru este dreptaci sau stângaci?

Este ușor de aflat dacă pisica sau câinele este dreptaci sau stângaci. Atunci când animalul stă culcat priviți care membru avansează mai întâi. Așa veți ști dacă animalul de companie este stângaci sau dreptaci.

Pentru a putea afla exact dacă pisica sau câinele voastru folosește un picior sau altul, va trebui să facă mai multe exerciții de zeci de ori. Trucurile pe care le puteți încerca sunt:

  • Ascundeți o bucată de mâncare sub o piesă de mobilier unde poate băga doar un picior;
  • În cazul câinilor, ascundeți o recompensă în pumn și vedeți cu ce labă vă lovește mâna;
  • În cazul pisicilor, țineți mâncarea în poziție verticală. Pisica se va ridica pentru a încerca să o prindă cu unul dintre picioare (sau ambele, amintiți-vă că există animale ambidextre).

Așa cum am anticipat, pot face exerciții și din poziția șezut. Astfel, veți putea vedea care picior avansează. În cele din urmă, nu uitați să notați fiecare activitate pentru a încerca să descoperiți dacă pisica sau câinele vostru este dreptaci sau stângaci. Deși această caracteristică nu are o relevanță specială în rutina animalului, este bine să știți cât mai multe informații despre prietenul vostru necuvântător.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top