Cum se poate controla un câine cu un comportament teritorial?

Controlarea unui câine cu un comportament teritorial este posibilă dacă suntem atenți la semnalele anterioare. Atunci când există agresivitate, este indicat să apelați la un dresor profesionist.

Fiecare câine are propriul său caracter care poate fi influențat de rasa, genul, perioada de socializare, educația pe care a primit-o sau experiențele pe care le-a avut.

Un câine teritorial apără anumite resurse – fie că sunt oameni, mâncare, obiecte sau locuri – și poate să latre, să mârâie, să urineze, să își arate dinții sau chiar să muște dacă stăpânul se apropie de el. Iată cum să abordați acest comportament nedorit.

Comportamentul teritorial la câini

Teritorialitatea este un comportament normal în natură, deoarece animalele își definesc teritoriul marcându-l cu urină și / sau fecale și, în plus, prezintă un comportament agonist (amenințător) dacă este necesar să se protejeze resursele acestui spațiu.

Comportamentul agonist este realizat de membrii aceleași specii și își propune să evite lupta directă și costurile fizice pe care aceasta le poate provoca. În acest fel, animalele comunică prin semnale de amenințare că spațiul le aparține.

Este ceva instinctiv la lup, deci nu este surprinzător faptul că face parte din comportamentul natural al câinelui. Problema este că acesta trăiește într-un mediu umanizat, motiv pentru care teritorialitatea poate fi o problemă serioasă.

Mulți câini devin teritoriali față de oameni, spații, obiecte sau mâncare. Este un comportament destul de comun și se declanșează de obicei atunci când un musafir intră în casă, stăpânul se apropie de mâncare, de jucării sau chiar de cineva de care câinele se simte atașat.

Câinele poate deveni nervos, poate să latre și să arate prin limbajul corpului că nu îi place situația. De asemenea, este normal ca acesta să urineze pe acele resurse pe care încearcă să le protejeze și astfel să le definească ca fiind proprii.

Strigătele sau pedepsele în acest moment sunt inutile, deoarece nu pot provoca decât stres animalului. Probabil, în acest moment câinele va trimite semnale că s-a liniștit pentru ca stăpânul să nu mai țipe.

Este important să acordați o atenție specială semnalelor pe care le prezintă câinele pentru a evita situațiile neplăcute sau pentru a agrava starea animalului.

Dominație sau protectia resurselor?

Mulți stăpâni confundă protecția resurselor cu dominația, totuși, faptul că este dominant are sens într-un grup ierarhic pentru a evita conflictul între membri – așa cum ar fi într-un mediu natural. Prin urmare, această trăsătură nu face parte din caracterul câinelui în sine.

Într-un mediu familial, câinele nu este un lider sau subordonat, este un alt membru al familiei și așa ne vede.

Când un câine prezintă un comportament de pază sau de protecție față de un obiect, nu are prea mult de-a face cu poziția sa ierarhică, deoarece apără ceva pe care vrea să-l folosească și de care vrea să se bucure.

Este normal ca stăpânul să încerce să elimine resursa de interes a animalului atunci când vede că acesta prezintă comportamente de protecție, dar cu această acțiune nu se rezolvă nimic. Tocmai atunci când animalul constată că stăpânul urmează să-i ia acest obiect, începe să trimită semnale comunicative.

Cum se controlează un câine teritorial

Fiecare câine este un caz diferit și comportamentul său teritorial își poate avea originea în cauze diferite. Iată câteva sfaturi pentru a controla un câine teritorial:

  • Nu vă pierdeți răbdarea: trebuie să fiți constanți și conștienți că aveți de-a face cu un animal care nu înțelege motivul furiei umane;
  • Evitați strigătele, pedepsele sau agresivitatea: pentru a controla comportamentul câinelui, animalul trebuie să se afle într-o stare mentală relaxată și receptivă. Aceste acte negative provoacă câinelui o stare emoțională care face imposibilă comunicarea, deoarece gradul său de excitare este foarte mare;
  • Atenție la semne: există semne precursoare pentru fiecare comportament și este important să le acordați atenție pentru a preveni răspunsurile agresive;
  • Oferiți o alternativă: nu îi luați complet resursa pe care o protejează, oferiți-i ceva pozitiv în schimbul abandonării obiectului. În același timp, puteți exersa comanda „dă-mi-o” sau „dă-i drumul”. În acest fel, va asocia cu o experiență pozitivă despărțirea de resursa care îi determină comportamentul teritorial.

Ca și în cazul multor alte comportamente, este posibil să ajutați un câine teritorial să-și gestioneze mai bine emoțiile. Toate acestea pot fi exersate de acasă, dar când se declanșează agresivitatea care pune în pericol membrii familiei sau alte animale, este necesar să apelați la un dresor canin profesionist.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top