Tipuri de agresivitate la câini

Agresivitatea câinilor este un comportament instinctiv pe care trebuie să-l acceptăm și să-l înțelegem ca un prim pas către un management eficient.

În prezent, există diferite forme de agresivitate identificate și clasificate.

În plus, un câine agresiv poate avea și alte probleme de comportament. Acest lucru poate complica uneori diagnosticul și tratamentul.

Este important să rețineți că agresivitatea este un comportament social natural al câinilor. Datorită ei, se stabilește o ierarhie între membrii unei haite. Având în vedere acest lucru, este necesar ca acasă să reușim să gestionăm acest comportament. instinctiv pentru a evita o problemă care îngreunează coexistența.

Educația maternă joacă un rol esențial în gestionarea agresivității

Este important să rețineți că un comportament agresiv poate fi inhibat, redirecționat și controlat. Primul profesor este chiar mama puiilor. Din acest motiv, este foarte important să nu separați mama de pui în primele lor săptămâni de viață.

În această perioadă, cățelușii pot învăța cu ușurință. Mama va încerca să stabilească modele de comportament similare cu ale ei. Astfel, ea îi va învăța să inhibe mușcătura, să adopte postura de supunere, să socializeze cu frații lor fără să se depășească limita. Și îi va învăța în propriul limbaj.

În această perioadă, cățelul află care sunt semnele de avertizare și consecințele nerecunoașterii lor. De fiecare dată, va fi pedepsit atunci când insistă sau nu vrea să învețe.

Factorii declanșatori ai agresivității câinilor

În opinia experților, este foarte important să înțelegem nu doar tipurile de agresivitate, ci factorii care o declanșează.

Aflarea modului în care au avut loc evenimentele și circumstanțe care apar înainte ca animalul să devină agresiv, în principiu, depinde de păstrarea înregistrărilor detaliate care pot începe să dezvăluie un model.

Este extrem de important să se observe comportamentul câinelui, limbajul său gestual și situațiile care declanșează agresivitatea.

Agresivitate legată de sănătate

Trebuie să subliniem importanța eliminării unei cauze organice ca și cauză a agresivității canine. Sănătatea este considerată a fi cauza a 15% din studii. Reacția agresivă poate fi o cauză a durerii sau a unei alte afecțiuni.

În timp ce durerea poate fi ușor detectată, ar trebui să luați în considerare alte cauze care sunt mai dificil de detectat la prima vedere. De exemplu, în cazuri de hipotiroidie, hidrocefalie, tumori intracraniene, epilepsie. De asemenea, trebuie excluse bolile virale, bacteriene sau toxice care apar datorită unor afecțiuni ale creierului și simptome neurologice.

Clasificarea agresivității care nu are legătură cu problemele medicale

Fără îndoială, agresivitatea poate fi de diferite tipuri. Cu toate acestea, potrivit experților, marea majoritate a cazurilor pot fi împărțite în trei categorii: agresivitate prin dominare, agresivitate teritorială și agresivitate de frică.

Agresivitatea de dominare

Aceasta este cea mai comună și complexă categorie de agresivitate. Aproximativ una din cinci probleme de agresivitate are legătură cu dominarea.

Agresivitatea de „Dominare” este denumită greșit, întrucât câinii cu adevărat „alfa” sunt adesea destul de toleranți cu membrii subordonați din haita lor. Cel mai frecvent, agresivitatea de dominare se manifestă față de cei pe care câinele îi consideră a fi într-o poziție apropiată de a sa.

Prin acest mijloc, câinele, care nu este sigur de rolul său social în haita sa, folosește comportamente agresive pentru a indica la ce să se aștepte de la el.

Agresivitate datorată fricii

Acest comportament apare la animalele nesigure, cu un caracter slab, care, văzând că vor fi atinși de cineva și nu au nicio șansă de a scăpa, se vor simți încolțiți și vor mușca. În general, nu produc niciodată mușcături grave, deoarece nu o fac cu convingere.

Motivul lor este să îndepărteze stimulul produs de frică. Sunt animale care nu trebuie tratate rău. Au nevoie de terapie comportamentală și de medicamente pentru a-și depăși fobiile. Dar acest lucru ar trebui să fie întotdeauna stabilit de un medic.

Agresivitate teritorială

Trebuie să subliniem că acesta este un comportament normal la câine și, în multe cazuri, dorit de proprietari atunci când vor ca aceștia să le păzească proprietatea.

Uneori, animalul întrece limita. Acesta este cazul animalelor care încearcă să atace vizitatorii, poștașii și orice persoană din afara nucleului familiei. Educarea câinelui încă din primele luni de viață este cea mai bună soluție pentru a evita această situație.

Prin urmare, nu se recomandă promovarea excesivă a acestui comportament, pentru ca animalul să nu devină agresiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top