5 pisici hipoalergenice: animalele de companie perfecte pentru persoanele alergice

Se crede că rasele de pisici hipoalergenice, care au devenit populare în ultimii ani, provoacă mai puțină alergie, întrucât în părul, pielea și chiar saliva și urina lor există mai puțini alergeni (proteine speciale secretate de glandele sebacee). Există pisici hipoalergenice? Pisicile sunt animale de companie foarte populare, admirate pentru frumusețea și temperamentul rebel. Din păcate, pisicile, de asemenea, produc alergeni care sunt critici pentru persoanele care suferă de alergii. În unele cazuri extreme, stăpânii sunt nevoiți să renunțe la pisicile lor pentru a evita problemele de sănătate.

Alergenii au potențialul de a declanșa simptome cu diferite grade de severitate. De fapt, reacțiile pot varia de la afecțiuni comune, cum ar fi rinita și conjunctivita, până la atacuri de astm care pot pune viața în pericol.

În acest sens, alegerea pisicilor care produc un nivel mai scăzut de alergeni – pisicile hipoalergenice – ar putea fi o nouă șansă pentru persoanele alergice, iubitoare de animale.

Ce se știe despre alergenii la pisici?

În ciuda credinței comune, alergiile nu sunt cauzate de blana pisicii. Reacțiile alergice sunt de fapt declanșate de diferite proteine ​​pe care le produce pisica (alergeni).

În literatura de specialitate au apărut până acum cinci alergeni felini:

  • O secretoglobină numită Fel d 1
  • O albumină numită Fel d 2
  • O cistatină numită Fel d 3
  • O lipocalină numită Fel d 4
  • Imunoglobina A numită IgA

Fel d 1 și Fel d 4 sunt cei doi alergeni principali ai pisicii. Oamenii de știință nu știu încă ce funcții joacă aceste proteine.

Unde sunt se produc alergenii la pisici și cum sunt răspândiți?

Fel d 1 este o proteină secretoglobină produsă mai ales în glandele sebacee, anale și salivare. Este prezentă în pielea și părul animalului ca urmare a îngrijirii constante efectuate de felină.

Pe de altă parte, Feld 4 este o proteină urinară care apare la diverse specii. La unele specii, cum ar fi pisicile și porcii, această proteină nu apare în urină, ci mai ales în salivă. Se găsește de obicei în mătreață.

În consecință, se estimează că mai mult de 90% din toate alergiile la pisici apar ca reacții la alergenii prezenți în saliva și pielea pisicii.

Rase de pisici hipoalergenice

Unele rase de pisici sunt considerate hipoalergenice. Este important să amintim că rasele hipoalergenice sunt pur și simplu rase la care oamenii sunt mai puțin alergici.

Astfel, s-a observat că unele pisici din rasele enumerate mai jos produc niveluri mai mici de Fel d 1 în comparație cu alte pisici domestice.

Prin urmare, dacă sunteți sensibili la acest alergen, atunci aveți șanse mai mari de a găsi o pisică hipoalergenică printre aceste rase.

Devon Rex

Devon Rex poate fi o rasă destul de sănătoasă. Cu toate acestea, din cauza numărului mic de indivizi, există o incidență mai mare a unor boli genetice.

Pisici siberiene

Se spune că pisicile siberiene sunt purtătoare ale unui număr considerabil de mutații genetice care codifică proteina Fel d 1. Studiile realizate sugerează că aceste mutații ar putea diminua proprietățile alergenice ale Fel d 1.

Cornish Rex

Cele mai multe rase de pisici au trei tipuri diferite de păr: un strat exterior, un strat intermediar și unul inferior. Cornish Rex are doar stratul inferior. Le cade părul și multe vor avea o blană foarte subțire sau chiar vor rămâne fără păr pe zone mari ale corpului.

Pisici abisiniene

Această rasă are un nivel scăzut de diversitate genetică. Pisicile abisiniene au avut probleme oculare severe (orbire) cauzate de degenerarea retinală produsă de mutațiile din gena rdAc.

Pisici balineze

Rasa balineză, o specie a rasei siameze, pare să aibă dispoziția genetică de a nu produce acest alergen sau de a produce mai puțin decât alte rase.

De asemenea, se crede că și alte pisici descendente ale pisicilor balineze produc cantități mai mici de alergeni. Este vorba despre Shorthair Oriental, Longhair Oriental și unele pisici siameze. Cu toate acestea, nu este clar de ce toate aceste rase sunt hipoalergenice.

Există o teorie conform căreia gena cu părul lung a pisicii balineze ar putea fi asociată cu o producție mai mică de alergeni proteici. Acest lucru ar explica motivul pentru care pisica balineză, cunoscută și sub numele de pisica siameză cu părul lung, este mai hipoalergenică decât cea siameză cu părul scurt.

Trebuie menționat că alte studii științifice nu au descoperit vreo legătură între părul lung și un nivel mai scăzut de alergen. Mai mult, acestea au evidențiat că o serie de pisici cu părul scurt studiate au prezentat un nivel scăzut de alergen pe parcursul unui an de urmărire.

Aceste rezultate sugerează că pisicile hipoalergenice ar putea fi identificate nu doar pe baza rasei, ci analizând unele probe de salivă.

2 thoughts on “5 pisici hipoalergenice: animalele de companie perfecte pentru persoanele alergice”

  1. Pingback: Pisici fara par pe care vei dori sa le iei acasa cu tine - AdsPedia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top