Simțul olfactiv la pisici

Mirosul la pisici este esențial pentru supraviețuirea lor și este de 14 ori mai puternic decât cel al oamenilor.

Dacă aveți animale de companie acasă, știți că miros tot… Este modul lor de a înțelege ce le înconjoară! Simțul olfactiv la pisici este foarte important, așa că merită să aflați despre el dacă aveți o pisică domestică în casă.

Cum este mirosul la pisici?

Credeți sau nu, mirosul la pisici este de 14 ori mai puternic decât cel al oamenilor. Acest lucru se datorează faptului că organul lor nazal este mai mare decât al nostru și, de asemenea, pentru că este mai dezvoltat.

Mirosul este unul dintre simțurile vitale la pisicile domestice. O mare parte din supraviețuirea lor depinde de el: adulmecă pentru a identifica alimentele, rudele, pericolele, teritoriul, partenerul …

Pisicile au aproximativ 12 milioane de celule în cavitățile lor nazale, care au un organ vomeronasal în partea superioară a palatului. Ați observat că pisica în timp ce adulmecă deschide gura? Nu zâmbește, ci face tot posibilul pentru a aduce toate moleculele de aromă la cel mai sensibil organ pe care îl are, ceea ce este cunoscut drept „răspunsul lui Flehmen”.

Și nu numai asta, mirosul la pisici este special, deoarece o mare parte din creierul lor este concentrat pe identificarea mirosurilor și apoi pe utilizarea acestor informații zilnic. La fel ca în cazul altor animale sau chiar a oamenilor, pisicile păstrează informații despre care miros este bun și despre care miros este rău, pentru a ști dacă să se apropie sau să se îndepărteze.

La ce folosește simțul olfactiv la pisici?

Așa cum am spus anterior, mirosul la pisici este esențial în viața lor, deoarece are un rol mai mult decât fundamental în tot ceea ce face animalul (sau nu face). Utilizările principale ale acestui simț sunt:

– Recunoașterea hranei

Când se nasc, pisicuții sunt orbi și până când își dezvoltă pe deplin vederea, trebuie să se hrănească. Mirosul le permite să-și găsească mama și să se cupleze în glandele mamare pentru a suge lapte.

În momentul în care „deschid ochii”, pisicile continuă să-și folosească simțul olfactiv pentru a-și da seama ce mâncare este bună și care nu. De asemenea, le permite să găsească mâncare în locuri improbabile și inaccesibile.

– Întâlnirea cu alte pisici

Pentru a se reproduce, pisicile eliberează un feromon special în timpul sezonului. Acest „parfum” poate fi identificat de masculi de la distanță. În plus, în orice moment mirosul le permite să știe unde sunt alte pisici și dacă sunt periculoase sau prietenoase.

– Stabilirea teritoriului

Masculii marchează teritoriul prin intermediul urinei: eliberează hormoni în „aer” și avertizează alte pisici să nu se apropie. Dacă mirosul a dispărut din cauza trecerii timpului, vântului, ploii sau acțiunii omului – atunci când se curăță, de exemplu – își remarchează  teritoriul cu urină.

Când o altă pisică trece prin acea zonă și simte mirosul unuia dintre congenerii săi, teoretic părăsește locul și își caută altul.

– Alertă de pericole

Pentru a-și da seama dacă ceva este în neregulă în jurul său, pisica își folosește nasul. Cum? Deschizându-și larg nările, mișcându-și mustățile și ridicând urechile. În acest fel, poate afla dacă există un câine în apropiere, o persoană care nu iubește animalele, o substanță toxică etc.

– Recunoașterea familiei (umane)

Dacă aveți o pisică acasă, cu siguranță aceasta și-a frecat capul de picioarele sau mâinile voastre. Acesta nu este un semn de afecțiune. În felul acesta își lasă mirosul său pe voi. Același lucru se întâmplă cu obiectele sale personale sau cu cele pe care le consideră personale, precum patul vostru.

Astfel, când o altă pisică vrea să se apropie, va ști că „vă aparține” datorită mirosului impregnat pe hainele sau pe corpul vostru.

Mirosul la pisici este esențial în viața lor, așa că vă recomandăm să le ajutați să aibă grijă de el. De exemplu, nu folosiți produse de curățare foarte puternice și nu le permiteți să stea la soare la prânz. Astfel, nasul lor va fi în stare perfectă!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top