Opt boli comune la pisicile mai în vârstă

Pisicile se pricep foarte bine la disimularea bolii, iar pisicile mai în vârstă nu fac excepție. Cel mai bine este să țineți legătura cu medicul veterinar pentru a vă menține pisica în cea mai bună stare de sănătate posibilă.

Pisicile mai în vârstă necesită control medical regulat. În general, toate pisicile trebuie examinate de un specialist cel puțin o dată pe an. Cu toate acestea, recomandarea în privința pisicilor mai în vârstă este să mergeți la control cu ele o dată la șase luni.

Aceste vizite la medicul veterinar sunt cea mai bună metodă de a menține sănătatea animalului vostru de companie, deoarece majoritatea bolilor sunt mai ușor de tratat dacă sunt diagnosticate din timp.

Rețineți că diagnosticul și tratamentul precoce pot prelungi viața pisicii voastre și pot contribui semnificativ la calitatea acesteia. În cele ce urmează vă vom vorbi despre câteva dintre bolile pe care veterinarul vostru le va monitoriza pe măsură ce pisica îmbătrânește.

– Cancer: boală importantă la pisicile mai în vârstă

Este o cauză principală de deces la pisicile mai în vârstă, iar leucemia, limfosarcomul, carcinomul cu celule scuamoase și cancerul mamar sunt cele mai frecvente tipuri.

Semnele de avertizare depind de tipul de cancer, dar pot include un nou nod sub pielea animalului, răni, scădere în greutate, letargie și vărsături.

– Boala cronică a rinichilor

Boala renală este o afecțiune frecventă la pisicile mai în vârstă. Nu uitați că rinichii acționează ca un sistem de filtrare, eliminând multe dintre produsele reziduale produse de corpul pisicii voastre prin urină.

Când rinichii sunt bolnavi, deșeurile nu mai sunt filtrate eficient. Puteți observa simptome precum setea crescută, volumul crescut de urină, scăderea în greutate, lipsa poftei de mâncare și vărsături, printre altele.

– Boli de inimă

Semnele acestui tip de patologie includ dificultate în respirație, tuse, pierderea poftei de mâncare, letargie și, în cazul unui cheag de sânge, slăbiciune a membrelor posterioare.

Există multe tipuri diferite de boli de inimă. Una dintre cele mai frecvente boli la pisici este cardiomiopatia, o patologie a mușchiului cardiac. Bolile degenerative ale valvelor și alte tipuri de afecțiuni ale inimii pot fi, de asemenea, observate la un animal în vârstă.

– Diabetul zaharat

Această boală este cauzată de incapacitatea organismului de a produce un nivel suficient de insulină (tipul unu) sau de a folosi eficient insulina (tipul doi).

Diabetul de tip 2 este mai frecvent la pisici decât la câini și pare să afecteze mai frecvent masculii, mai ales dacă sunt obezi.

– Hipertiroidism

Hipertiroidismul este o boală a glandei tiroide în care sunt produse cantități excesive de hormon tiroidian.

Această cantitate hormonală excesivă are mai multe efecte diferite asupra pisicii tale. Semnele includ pierderea în greutate, setea crescută și urinarea, modificări (de obicei crescute) ale apetitului, vărsături, diaree și hiperactivitate.

– Disfuncție cognitivă

Această boală este similară cu Alzheimerul uman și este observată la unele pisici mai în vârstă. Degenerarea în timp a componentelor sistemului nervos generează acest tip de simptome clinice.

Semnele disfuncției cognitive includ plimbări fără vreo direcție precisă, mieunat excesiv, confuzie și dezorientare. Deși nu există vreun remediu pentru disfuncția cognitivă, veterinarul poate ajuta la reducerea semnelor afecțiunii cu suplimente sau medicamente.

– Boala dentară

Este de la sine înțeles că boala dentară poate fi o problemă gravă pentru pisicile mai în vârstă. Lipsa de igienă și prezența agenților patogeni în gură prezintă o imagine clinică dureroasă, care poate afecta pofta de mâncare și poate cauza pierderea în greutate.

– Artrita

Din păcate, simptomele artritei sunt adesea confundate cu schimbări „normale” legate de îmbătrânire. Pisicile cu artrită devin mai puțin active, dorm mai mult și este posibil să nu se mai poată cățăra pe suprafețele înalte din casă.

Cu toate acestea, durerea asociată cu artrita poate modifica semnificativ calitatea vieții pisicii, dacă nu este tratată de un specialist.

Pe scurt, trebuie să țineți cont de faptul că pisicile mai în vârstă pot suferi de mai mult de o boală în același timp. Dacă pisica voastră trebuie să se lupte cu mai multe patologii diferite, diagnosticul și tratamentul sunt dificile. Acesta este motivul pentru care este necesar să mergeți cu la veterinar cât mai curând posibil.

Să nu credeți că în calitate de stăpân puteți să vă dați seama mereu când este bolnavă pisica. Dacă aveți o pisică  mai în vârstă trebuie să rețineți că este bine să mergeți cu ea regulat la veterinar. Sănătate multă pisicii voastre!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top