Adoptarea unei pisici adulte: avantaje și dezavantaje

De cele mai multe ori când luăm în considerare adoptarea unui nou animal de companie, ne gândim la pui. Adevărul este că rareori luăm în considerare posibilitatea de a adopta un animal de companie adult, care merită o a doua șansă. De fapt, această opțiune are multe avantaje, mai ales dacă este vorba despre pisici adulte. Deci, dacă vă gândiți la acest aspect, în acest articol vă vom spune toate avantajele adoptării unei feline adulte, dar și câteva dezavantaje.

Avantajele adoptării unei pisici adulte

Deși apare tendința de a respinge ideea de a adopta exemplare adulte, în realitate există multe motive pentru care nu ar trebui să ezitați să adoptați o pisică adultă.

Pisicile de câteva zile sau luni de viață necesită îngrijire constantă care de multe ori constituie un impediment, mai ales că dacă lucrați sau nu aveți foarte mult timp liber. Va fi dificil să vă ocupați de un pui de pisică și să îi acoperiți nevoile de bază. La puii de pisică alimentele umede se introduc treptat în dietă, mai întâi este posibil să fiți nevoiți să-i hrăniți cu biberonul. În plus, este necesar să aveți mai multă grijă în privința igienei lor, în special a membranelor mucoase. Spre deosebire de pui, pisicile adulte se curăță singure și multe dintre ele chiar refuză să fie curățate de către stăpânii lor. În acest sens, sunt mult mai independente și necesită mai puțină atenție.

O pisică adultă nu se va mai schimba fizic. Așa cum o adoptați,  așa va rămâne. Dimpotrivă, exemplarele cele mai tinere tind să-și schimbe culoarea blănii, iar greutatea și înălțimea pe care le vor atinge în viitor nu sunt cunoscute  exact.

Pisicile mai în vârstă știu unde să-și facă nevoile. Spre deosebire de acestea, puii de pisică trebuie să treacă printr-un proces de educare pentru a a se obișnui cu această rutină. De asemenea, felinele mai tinere tind să fie mai răutăcioase și, în consecință, să rupă mai multe lucruri. Deși este adevărat că unele pisici adulte pot fi și ele așa, în general, puii sunt cei mai obraznici și mai jucăuși, dar și cei care sparg sau distrug mai multe lucruri, încercând, de asemenea, să amelioreze durerea cauzată de creșterea dinților.

Atunci când alegeți o pisică adultă puteți afla cum se comportă. Astfel, vă veți face o idee dacă se poate înțelege bine cu copiii sau cu alte animale. Deși este adevărat că unor animale le este mai greu să socializeze, în special cele care au fost abandonate sau abuzate, în realitate totul se poate realiza cu o adaptare progresivă.

Rețineți că o pisică adultă necesită mai puține vizite la veterinar decât pisicile mai tinere. Este adevărat că pentru orice problemă de sănătate ar trebui să apelați la un specialist pentru a vă ajuta animalul în orice moment al vieții sale, dar, în general, puii trebuie să urmeze un control mai exhaustiv pentru o dezvoltare corectă. În consecință, acest fapt face ca o pisică adultă să devină mai economică în ceea ce privește cheltuielile veterinare, dacă sănătatea lor este bună.  În schimb, puii de pisică trebuie să urmeze o schemă de tratament (vaccinări și deparazitare).

Cel mai important lucru despre adoptarea unei pisici adulte este că îi faceți o favoare imensă.

Când luăm în considerare adoptarea unui animal de companie, dorim, în general, ca un pisoi să crească altături de noi, dar așa cum am văzut, există multe avantaje în adoptarea exemplarelor adulte și poate chiar mai puțin problematică. Gândiți-vă că nu există nimic pe care o bună adaptare nu îl poate rezolva.

Dezavantaje posibile ale adoptării unei pisici

Adevărul este că a avea o pisică ca animal de companie poate fi destul de benefic pentru oameni, indiferent dacă este un animal adult, așa cum am văzut mai înainte, sau un pui. Și singurele dezavantaje sunt evidente, deoarece, ca orice ființă vie de care alegem să fim responsabili, are nevoi care trebuie respectate. Nu uitați să acordați felinei îngrijirea de care are nevoie orice altă ființă, deoarece nu este vorba doar de mâncare, ci și de a-i oferi o zonă de odihnă și o zonă de recreere.

De asemenea, amintiți-vă că trebuie să vă faceți timp să le periați zilnic și să le cumpărați tot ce au nevoie.

Cu toate acestea, alte dezavantaje care pot apărea și care sunt mai puțin controlabile pot fi problemele alergice pe care unele persoane le dezvoltă din cauza părului pe care animalul îl pierde sau, de asemenea, alergiile cauzate de anumite componente ale urinei. Trebuie să știți că există produse care reduc la minimum aceste probleme de sănătate, deși este evident, de asemenea, că îmbunătățirea igienei animalului contribuie la reducerea riscului sau intensității alergiei.

În plus, un alt dezavantaj de a avea o pisică poate fi marcarea locurilor cu urină sau, de asemenea, zgârieturile. Dar aceste comportamente neplăcute ale pisicii se pot corecta. De exemplu, marcarea locului cu urină este corectată, în majoritatea cazurilor, prin castrare. De asemenea, trebuie să știți că pisicile sunt animale foarte independente și, deși există destul de multe exemplare cărora le place să fie răsfățate, altele preferă independența și distanța, așa că trebuie să le respectați sau să încercați să le adaptați progresiv.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top