De ce câinii din rasa Husky siberian au ochii albaștri?

Câinii din rasa Husky sibierian sunt o rasă de câine cunoscută pentru rezistența la temperaturi extreme și ochii albaștri frumoși, dar te-ai întrebat vreodată de ce au ochii de această culoare?

Această rasă face parte dintre rasele de câini pe care oamenii le identifică cel mai ușor. Câinii cu ochii albaștri atrag, de obicei, mult mai mult atenția decât toate celelalte exemplare canine.

Vrei să știi de ce acești câini frumoși au ochii de această culoare? Cercetările recente par să fi găsit acel răspuns.

Pentru mulți oameni, acea culoare a ochilor evocă ținuturile reci ale Siberiei, iar acea privire albastră te poate îngheța și în același timp te va face să te îndrăgostești. Cu toate acestea, culoarea ochilor și a părului se poate schimba odată cu vârsta. Nuanțele definitive se definesc definitiv după primele șase luni de viață.

Ochi expresivi și eleganți

În 2018, a fost realizat cel mai mare studiu de comparație genetică la câini (până la acea dată). Oamenii de știință au făcut teste ADN pentru a analiza, printre alte variante, culoarea ochilor și părului câinilor ce aparțin acestei rase. Cercetătorii au descoperit o modificare genetică care ar putea fi cauza tonusului ochilor acestor câini.

Cercetarea a fost efectuată pe o populație de 6.000 de exemplare din această rasă. Proprietarii acestor câini au achiziționat truse de testare ADN pentru a identifica sau confirma puritatea rasei și pentru a analiza posibilele riscuri de sănătate ale prietenilor lor cu patru picioare.

Succesul acestui studiu s-a produs datorită capacității oamenilor de știință de a accesa o cantitate mare de date furnizate prin intermediul echipamentelor de testare.

Informațiile au fost obținute printr-un sondaj online al proprietarilor acestor animale de companie, care au împărtășit voluntar datele solicitate. De asemenea, au oferit fotografii cu prietenii lor patrupezi, care au servit pentru completarea registrul certătorilor.

Cărui fapt se datorează această culoare a ochilor câinilor din rasa Husky siberian?

Analiza informațiilor colectate a relevat că o mutație a cromozomului canin 18 este puternic asociată cu nuanța albastră a ochilor acestor câini Husky. Această modificare genetică apare aproape de gena ALX4, care este legată de dezvoltarea oculară la mamifere.

Există mai multe rase de câini care au ochi albaștri, inclusiv ciobăneștii australieni și cei din rasa border collie. Cu toate acestea, la aceste rase, ochii albaștri sunt moșteniți ca o trăsătură recesivă. Asta înseamnă că trebuie să aibă loc o mutație a două copii ale genei pentru ca nuanța albastră să apară.

Această variație genetică apare la oameni în genele HERC2 și OCA2 ale genomului, ceea ce duce la ochi albaștri. Mutația din gena Husky Siberian duce la o producție mai mică de pigment în ochi. Această reducere a pigmentului face ochiul să se vadă albastru.

Potrivit experților, nu există un pigment albastru: este vorba despre modul în care lumina intră și părăsește globul ocular. Acest lucru creează aspectul de albastru, la fel cum cerul pare albastru, dar spațiul exterior nu este.

Suport masiv

Una dintre cele mai izbitoare probleme ale acestei cercetări a fost cantitatea mare de informații pe care experții le-au avut. În anii precedenți au lucrat la explorarea bolilor neurologice la ciobăneștii germani.

Acest studiu a devenit o provocare absolută pentru a obține ADN-ul a 40 de exemplare din rasa respectivă, deoarece au trebuit să călătorească câțiva kilometri cu materiale și echipamente pentru a lua probele.

Participanții voluntari la acest studiu au prelevat mostre de la animalele de companie și le-au trimis la un centru de colectare. Apoi au completat un formular online cu detalii despre trăsăturile câinilor lor. Această dinamică pune bazele unui nou mod de a face cercetare genetică în secolul XXI.

Proprietarii câinilor din rasa Husky Siberian studiați au fost încântați să susțină studiul. De asemenea, cetățeanul de rând nu contribuie frecvent la studiile științifice, ceea ce face ca acest tip de participare să fie mai special.

Acest tip de colaborare inspiră cercetătorii, care au decis să continue studiul genomului canin. Sunt deja create proiecte pentru a afla mai multe despre caracteristicile morfologice ale acestor câini, precum și alte studii legate de sănătatea acestora.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top