Simptome ale malnutriției la câini

Malnutriția la câini este o afecțiune pe care orice persoană ar trebui să o evite atunci când adoptă un câine.

Această problemă nutrițională poate fi prezentă la animal în momentul adopției sau se poate dezvolta treptat din cauza unei unei diete inadecvate oferite de stăpân.

Malnutriția afectează blana, starea generală de sănătate și de spirit a câinelui, creșterea acestuia, capacitatea sa de a răspunde la infecții și multe altele.

Iată ce trebuie să știi despre malnutriția la câini:

Alimentația corectă a câinelui

Câinii sunt carnivori. Acest lucru înseamnă că materia organică de origine animală trebuie să fie întotdeauna baza dietei lor. Dar pot consuma din când în când și legume, fructe și alte produse care nu sunt de origine animală.

În mod ideal, hrana câinilor ar trebui să conțină până la 30% proteine, 15-25% grăsimi (naturale dacă este posibil) și 15-20% carbohidrați. În orice caz, pentru a reduce costurile, este indicat să alegi hrană pentru câini sub formă de crochete care conține până la 74% carbohidrați. Din fericire, câinii le asimilează fără mari probleme.

În ceea ce privește cantitățile, trebuie să luat în considerare faptul că aportul caloric zilnic al fiecărui animal va varia în funcție de vârstă, sex, rasă, dimensiune și starea de sănătate. Cu toate acestea, trebuie aplicate următoarele reguli generale:

  • Câini sub 15 kilograme (kcal / zi). Dacă câinele cântărește 10 kilograme, va avea nevoie de aproximativ 680 kilocalorii pe zi.
  • Între 15 și 40 de kilograme (kcal / zi). Dacă câinele cântărește 20 de kilograme, va avea nevoie de 1180 kilocalorii pe zi.
  • Câini peste 40 de kilograme (kcal / zi). Dacă câinele cântărește 50 de kilograme, va avea nevoie de maximum 2330 kilocalorii pe zi.

Care sunt simptomele malnutriției la câini?

Un câine nu necesită doar o cantitate minimă de energie pentru a trăi, ci și o dietă care să aibă concentrații de macro și micronutrienți echilibrate. Dacă nu se respectă acest lucru, animalul va prezenta semne clinice în creștere care indică malnutriție în timp. Iată câteva dintre cele mai comune simptome de malnutriție.

  1. Lipsa de energie

Rata metabolică bazală (RMB) reflectă energia minimă de care are nevoie un animal ectoterm pentru a-și menține semnele vitale, adică căldura internă, respirația, digestia și activitatea creierului, printre altele. La această valoare trebuie adăugate toate exercițiile efectuate de câine în timpul zilei și alte acțiuni solicitante la nivel fizic.

Dacă un animal nu mănâncă suficient pentru a ajunge la RMB, cu greu va avea chef să cheltuiască și mai multă energie jucându-se sau alergând. Din acest motiv, câinii subnutriți tind să fie lipsiți de energie și nu răspund în mod așteptat la stimuli.

  1. Poți vedea coastele câinelui

În general, simțirea coastelor sub piele în cutia toracică este un semn de malnutriție la câini, deoarece lipsa grăsimii corporale tinde să expună aceste structuri osoase. Cu toate acestea, unele rase prezintă mai multe coaste decât altele datorită dispoziției lor fizice.

Ia legătura cu medicul veterinar înainte de a trage concluzii pripite.

  1. Respirație urât mirositoare

Halitoza de dimineață este foarte frecventă la ființele umane, deoarece atunci când nu consuma alimente pe parcursul mai multor ore, procesele digestive eliberează gaze cu miros ușor neplăcut. Premisa este aceeași la câini: dacă un câine nu mănâncă bine, este foarte probabil să aibă halitoză, deoarece stomacul său este aproape gol.

  1. Diaree

Diareea poate fi cauza malnutriției (din infecții susținute) sau malnutriția cronică poate promova diareea. Oricum ar fi, diareea care durează mai mult de 48 de ore este întotdeauna un motiv pentru o vizită la medicul veterinar.

  1. Alte modificări ale scaunului

Scaunul unui câine trebuie să aibă o culoare maroniu, maleabil, semisolid și consistent. Orice tip de scaun care se abate de la această regulă într-un mod susținut poate indica o nutriție deficitară la animal. Este timpul să îți faci probleme dacă scaunul conține sânge, substanțe purulente sau mucus.

  1. Păr fragil și neîngrijit

Pielea și firele de păr ale vertebratelor sunt compuse din diferite materiale de origine proteică. Dacă animalul nu consumă hrană cu suficiente proteine, este posibil ca dezvoltarea epidermică să fie redusă. Prin urmare, pielea și părul par fragile și prost îngrijite.

  1. Pierdere în greutate

Poate părea evident, dar lipsa de energie se traduce prin reabsorbția țesutului adipos și lipsa dezvoltării aparatului muscular. Numai un medic veterinar va putea diagnostica subponderalitatea la câine, deoarece „normalul” în fiecare caz depinde de mulți factori, cum ar fi sexul, vârsta, istoricul vieții, starea generală de sănătate și multe alte lucruri.

Totodată, pe ce lângă simptomele dezvăluite, câinele care suferă de malnutriție se poate confrunta cu depresia și boli ale pielii.

După cum ai văzut, există multe semne clinice care indică malnutriția la câini. Dacă descoperi oricare dintre ele, mergi rapid cu animalul de companie la veterinar pentru a-i putea salva viața.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top