Sfaturi despre alimentația corespunzătoare a pisicii în funcție de vârstă

Deși există impresia că toate pisicile pot mânca același tip de mâncare, realitatea este că alegerea hranei corecte depinde de vârsta fiecărei pisici. De asemenea, sănătatea și rasa lor determină alimentele pe care le pot consuma.

Pisicile, ca orice alt animal de companie, necesită hrană pentru pisici specială în fiecare etapă a vieții.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să-i oferi o hrană sănătoasă și de calitate pisicii tale:

Hrănirea pisoilor

Creșterea este, fără îndoială, cel mai important factor determinant în hrănirea unei pisici mici sau nou-născute. În consecință, pisoiul trebuie să aibă o dietă cu anumite nevoi specifice, în special în ceea ce privește nutrienții și proteinele. Dacă pisoiul are parte de substanțe nutritive esențiale, va crește sănătos și puternic.

Datorită laptelui matern pe care îl primesc în primele săptămâni de viață, pisoii nu vor avea probleme de sănătate. Acesta este motivul pentru care nu se recomandă înțărcarea pisoilor înainte de vârsta de 8 săptămâni, deoarece înainte de această perioadă pisoii nu pot mânca singuri.

Când pisoiul începe o nouă etapă din viață în casa ta, cel mai bine este să-i cumperi hrană pentru pisici special concepută pentru vârsta sa, care să conțină toți nutrienții necesari.

Poți alege între hrana uscată sau dieta mixtă. Cu toate acestea, ar trebui să ceri părerea unui medic veterinar.

Cu ce să hrănești un pisoi orfan

În cazul hranei corespunzătoare pentru un pisoi orfan, trebuie luat în considerare faptul că, dacă are mai puțin de 3 săptămâni, poate fi hrănit doar cu lapte.

De asemenea, este important să ții cont de faptul că laptele trebuie să fie special formulat pentru pisoi. Nu este indicat să-l hrănești cu lapte destinat consumului uman.

Acesta este motivul pentru care este indicat să mergi întotdeauna la un medic veterinar atunci când găsești un pisoi orfan.

Acesta îi va verifica starea de sănătate și îți va spune cum și cu ce să-l hrănești. Laptele recomandat conține  substanțe nutritive esențiale pentru dezvoltarea sa, cum ar fi proteine, minerale și vitamine.

Cu ce să hrănești o pisică adultă

În general, un pisoi devine adult după 7 luni de viață. Prin urmare, hrănirea pisicii adulte va începe de la vârsta indicată, deși mulți producători de hrană pentru pisici modifică intervalul vârstelor recomandate. În consecință, înainte de a începe schimbarea alimentației pisicii, trebuie să vezi ce scrie pe punga de mâncare aleasă.

În cazul pisicilor castrate, nevoile nutriționale vor varia, deoarece operația modifică metabolismul pisicii. De asemenea, există și alte afecțiuni medicale care îi vor condiționa dieta.

Este bine ca un pisoi să mănânce mâncare de la o pisică adultă?

Având în vedere datele furnizate mai sus, este evident că un pisoi nu trebuie să mănânce alimente de la un animal adult. Hrana pentru pisicile adulte nu este indicată pentru puii în creștere, deoarece aceștia nu vor primi toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare corespunzătoare. De aceea hrana pentru pisici comercializată pe piață este împărțită în funcție de vârstă.

Cu ce să hrănești o pisică gestantă și una care alăptează

Hrana pisicii gestante sau a celei care alătează necesită o compoziție care să garanteze dezvoltarea și hrănirea sănătoasă a puilor. Prin urmare, atunci când o pisică intră în oricare dintre aceste două etape, ea trebuie să primească o dietă diferită de cea pe care o consumă în mod normal, pentru a evita deficitele descendenților.

Pe de altă parte, nevoile nutriționale ale mamei vor crește progresiv în timpul sarcinii. În timpul acestui proces, pisica gestantă trebuie să acumuleze rezerve de energie necesare în timpul creșterii și hrănirii pisoilor. Din acest motiv, trebuie să-i asiguri o hrană care să răspundă nevoilor sale în timpul alăptării și al sarcinii.

Cu ce să hrănești o pisică sterilizată

Procesul de sterilizare la pisici (masculi sau femele) scade progresiv nevoile lor de energie. Prin urmare, este necesar ca pisica să mânânce hrană special concepută pentru pisici sterilizate.

Deoarece metabolismul se schimbă odată cu operația de sterilizare, energia pe care o va lua din dietă și pe care nu o va consuma poate determina acumularea de grăsimi, ceea ce conduce la apariția obezității.

Cu ce să hrănești o pisică în vârstă

Pisicile mai în vârstă sunt, în general, mai predispuse la deshidratare, deci ar trebui să consume o cantitate adecvată de apă și hrană umedă.

De asemenea, este important să-i oferi o hrană savuroasă la gust, care să-i asigure necesarul de energie, deoarece, dacă fac mișcare, pot pierde în greutate. Aceste animale sunt predispuse la probleme dentare, astfel încât hrana trebuie să fie mai moale.

După cum poți observa, hrana pisicii trebuie aleasă în funcție de vârsta sa. Cel mai important lucru este să înțelegi că fiecare pisică și rasă este diferită. Prin urmare, trebuie să-i alegi hrana ținând cont de aceste aspecte.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top