De ce ceapa este toxică pentru câini

Oamenii consumă alimente pe care adesea decid să le includă în dieta câinilor lor. Cu toate acestea, este important de știut că nu tot ceea ce face parte din dieta umană este la fel de bun pentru câini, deoarece metabolismul lor este diferit.

Ceapa este rea pentru câini?

Ceapa sau Allium cepa este o legumă care face parte din familia Allium, care include și legume precum usturoiul și arpagicul. Acest produs este foarte frecvent în dieta oamenilor și conține cantități semnificative de potasiu, calciu și unele vitamine benefice pentru oameni.

Cu toate acestea, această legumă conține și un compus sulfuric numit tiosulfat, care, deși nu este dăunător oamenilor, este extrem de toxic pentru câini. Cu alte cuvinte, este foarte periculoasă pentru câini, indiferent dacă o consumă crudă, gătită sau deshidratată.

De ce nu au voie câinii să mănânce ceapă

Ceapa este un aliment toxic pentru câini, deoarece în organismul câinilor nu există enzima necesară pentru digerarea compusului sulfuric din ceapă. Din acest motiv, este indicat să nu-i dai câinelui această legumă. Astfel, vei evita apariția problemelor grave de sănătate.

Ce cantitate de ceapă este dăunătoare pentru câini

Potrivit Federației Europene a Producătorilor de Alimente pentru Animale de companie, consumul unei cantități suficiente de ceapă duce la deteriorarea oxidativă a membranei lipidice a celulelor roșii din sânge la câini. De asemenea, are ca rezultat denaturarea oxidativă ireversibilă a hemoglobinei, cauzând probleme de anemie la câini.

Trebuie precizat însă că, dacă câinele consumă din întâmplare o bucată mică de ceapă, nu i se va întâmpla nimic.

Ceapa este un aliment periculos pentru câini atunci când este administrat în doze mari sau în porții mici repetitive. Mai exact, ceapa devine otrăvitoare dacă câinele a consumat o cantitate de ceapă de 0,5% din greutatea sa. Cu alte cuvinte, dacă un câine de 40 de kilograme mănâncă 200 de grame de ceapă, acesta va fi în pericol.

Simptomele otrăvirii cu ceapă la câini

Deși este posibil ca animalul tău de companie să nu aibă probleme de sănătate, deoarece a mâncat puțină ceapă la un moment dat, nu trebuie să incluzi ceapa în dieta sa.

Cu toate acestea, dacă crezi că animalul tău a consumat o cantitate considerabilă de ceapă, acordă atenție următoarelor simptome:

  • Vomă
  • Diaree
  • Scăderea apetitului
  • Salivație crescută
  • Creșterea pulsului și a frecvenței respiratorii
  • Slăbiciune și oboseală
  • Durere abdominală
  • Mucoase palide

Boli generate generate de consumul de ceapă

Această legumă din familia Allium poate distruge globulele roșii ale câinelui și îi poate provoca probleme grave de sănătate, afectându-i calitatea vieții. Iată sunt câteva dintre bolile care ar putea apărea la câini din cauza prezenței tiosulfatului în dieta lor:

  • Anemie hemolitică: această patologie apare atunci când există o accelerație în procesul normal de descompunere a celulelor roșii din sânge, care determină acumularea de bilă și hemoglobină în organism. Când un câine are anemie hemolitică, sângele său este de culoare maro închis, se simte slabit și pulsul îi crește.
  • Insuficiență renală: în cazul acestei boli, rinichii nu pot elimina deșeurile din sânge și provoacă acumularea de toxine. În acest caz, câinii beau și urinează mai mult decât în ​​mod normal, își pierd pofta de mâncare, slăbesc și pot suferi de depresie.

Ce să faci dacă câinele tău mănâncă ceapă

Pe de altă parte, simptomele după consumul de ceapă apar de obicei târziu, adică după câteva zile de la ingestie. Deci, dacă crezi că animalul tău de companie a consumat o cantitate considerabilă de ceapă, nu trebuie să aștepți ca semnele clinice să devină evidente. Du-l imediat la un medic veterinar, astfel încât această să-i poată face un control și să stabilească starea de sănătate a câinelui.

În concluzie, toxicitatea cepei depinde de cantitatea de tiosulfat pe care o conține. Prin urmare, să excluzi această legumă din dieta câinelui și să o înlocuiești cu alte alimente care conțin vitaminele, mineralele, proteinele și nutrienții necesari.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top