Simptome ale deshidratării la pisici

Putem verifica dacă o pisică este deshidratată ciupindu-i ușor pielea sau uitându-ne la gingiile sale. În cazul oricărei suspiciuni, este obligatorie o vizită la medicul veterinar.

Deshidratarea este definită ca o modificare sau lipsă de apă și săruri minerale în corpul animalului sau, în caz contrar, ca pierderea de apă echivalentă cu 3% sau mai mult din greutatea sa. Datorită locului său de origine și naturii, deshidratarea la pisici este un eveniment relativ comun. Este esențial să vă asigurați că felina dvs. bea cantități adecvate de apă, mai ales dacă se confruntă cu diaree sau alte boli.

Ce este deshidratarea?

O pisică deshidratată nu are concentrații suficiente de apă și / sau electroliți în organism. Pentru a vă face o idee cu privire la subiect, apa reprezintă 60% din greutatea corporală a unei feline domestice adulte, în timp ce procentul crește la aproape 75% la pui.

În cazul pisicilor riscul de deshidratare este mai mare decât la alte animale domestice, deoarece nu simt acea nevoie de a bea apă care, de exemplu, este prezentă la câini. Se crede că acest lucru are două cauze principale:

 • Probleme evolutive: se stipulează că pisicile, la nivel evolutiv, erau mai obișnuite să bea apă din râuri și din surse în mișcare, deoarece apa era de o calitate mai bună. Este posibil ca apa dintr-un recipient să nu le atragă la fel de mult;
 • Vulnerabilitate: multor pisici nu le place să se aplece pentru a bea dintr-un castron, deoarece stau într-o poziție vulnerabilă care le oferă mai puțin timp de acțiune în cazul unor pericole.

În general, o pisică domestică își poate pierde interesul pentru recipientul de apă atunci când nu este complet curat. De asemenea, odată ce apar simptomele de deshidratare, pisicile tind să bea din ce în ce mai puțin.

Simptome de deshidratare la pisici

În primul rând, trebuie să menționat că deshidratarea are loc în diferite grade. În ceea ce privește acest parametru, există următoarele grade:

 • Deshidratare zero: există o pierdere de apă mai mică de 3% din masa corporală;
 • Ușoară: animalul prezintă o pierdere de 3-5% din masa corporală totală. Poate exista o anumită uscăciune în zona orală a pisicii, cum ar fi gingiile sau straturile mucoase;
 • Moderată: 5-9% pierdere din masa corporală totală. În această etapă poate fi făcut testul cutanat. Dacă pielea pisicii – când este ciupită – își revine mai lent decât în ​​mod normal, aceasta poate suferi de deshidratare moderată;
 • Severă: pierderi de apă mai mari de 9% din masa totală a animalului. În această fază există riscul șocului hipovolemic, caracterizat printr-o scădere a ritmului bătăilor inimii, hipotermie și o scădere a tensiunii arteriale. În cele mai grave cazuri, pisica poate muri.

În funcție de severitatea deshidratării la pisici, acestea vor prezenta simptome mai mult sau mai puțin clare. Din momentul deshidratării moderate încep să se observe semne precum uscăciunea evidentă a mucoasei bucale, ochii scufundați, cearcănele și pielea nu foarte elastică.

În general, vă recomandăm să verificați următorii parametri dacă bănuiți că pisica este deshidratată:

 • Verificați-i gingiile și zona nazală. Dacă acestea par uscate și aspre, lipsa apei poate fi o cauză;
 • Efectuați testul cutanat. Ciupiți pielea pisici în partea din spate;
 • Monitorizați temperatura corpului cu ajutorul unui termometru;
 • Monitorizați activitatea și notați orice comportament neobișnuit / letargie prelungită;
 • Dacă picioarele animalului sunt prea reci, acesta poate fi hipotermic. Acesta este un semn clar al șocului de deshidratare hipovolemică.

Cauzele deshidratării

Una dintre cele mai frecvente cauze de deshidratare la pisici este diareea. Aceasta este caracterizată de scaune apoase – mai mult de 70% din volumul său este apă – care apar de 3 sau mai multe ori pe zi. Aceste astfel de probleme medicale sunt cauzate de infecții virale și bacteriene, intoleranțe alimentare sau probleme fiziologice la nivelul intestinelor animalului.

Pe de altă parte, există și alte patologii, cum ar fi diabetul sau insuficiența renală, care pot favoriza deshidratarea la pisici. Dacă se elimină mai mult lichid decât se consumă – fie prin fecale, urină sau vărsături – animalul riscă să se deshidrateze.

O problemă care necesită intervenție rapidă

Dacă observați că pisica dvs. este letargică și are gingii uscate după diaree sau un alt eveniment, cel mai probabil suferă de un episod de deshidratare moderată-severă. În aceste cazuri, singura opțiune este să mergeți la medicul veterinar, deoarece viața animalului este în pericol.

Pe de altă parte, dacă observați că felina dvs. nu bea suficientă apă, puteți plasa oricând mai multe recipiente în casă și puteți să-i oferiți o cantitate mai mare de alimente umede sau reci. Toate acestea vor echilibra, într-o oarecare măsură, lipsa aportului de apă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top