De ce pisicile vor să fugă de acasă

Pisicile pot fugi de acasă din mai multe motive. Iată câteva sfaturi pentru a evita acest lucru destul de obișnuit, mai ales în cazul celor care stau la casă.

Mulți stăpâni de pisici își fac griji fiindcă animalul lor de companie fuge adesea de acasă. Acest comportament nu este ceva ciudat. În mod normal, pisica se întoarce după scurt timp acasă.

Chiar și așa, nu toate pisicile ies afară, deoarece acest lucru depinde de caracterul fiecărui animal și de alți factori. În timp ce unele pisici ies în mod obișnuit afară, altele se sperie când trec pragul casei.

De ce pisicile vor să fugă de acasă?

Există multe motive care determină o pisică să iasă afară. Unele dintre principalele motive sunt următoarele:

  • Extinderea teritoriului: pisicile sunt animale teritoriale și deseori merg să exploreze zonele pe care le cunosc sau caută să își extindă gama de acțiuni. Acest teritoriu poate fi stabilit și acasă și este un lucru care ar trebui luat în considerare atunci când există mai multe pisici în casă.
  • Instinct de vânătoare: felinele sunt animale de vânătoare și pot fugi încercând să alunge prada. Pisicile cu acces la o grădină sau o zonă de câmp pot prinde vertebrate mici, cum ar fi păsări și șoareci;
  • Stimuli externi: Pisicile sunt ființe curioase din fire. Multe evadări apar pentru că animalul este speriat sau urmărește ceva care îi atrage atenția.

Problema influenței hormonale

Am adus în discuție acest aspect, deoarece toate felinele domestice suferă de această problemă. Pisicile au un ciclu hormonal sezonier, deoarece cele două sezoane principale sunt primăvara și toamna.

Pisicile intră pentru prima dată în călduri în perioada cuprinsă între 6 și 12 luni. În această perioadă, femelele pot fi mai afectuoase și mai neliniștite, frecându-se de obiecte și chiar marcând teritoriul și miaunând pentru a atrage masculii.

În această perioadă pisicile pot fugi de acasă. Masculii nu sunt în călduri, dar vor dori să fugă de acasă atrași de feromoni de la femelele din apropiere – sau de la pisicile fără stăpân.

Pericolele de afară

Deși multe feline sunt obișnuite să intre și să iasă din casă, în aer liber pot fi prezente multe pericole pentru o pisică domestică. Câteva exemple în acest sens sunt următoarele:

  • Accidente: probabilitatea de a fi lovite de o mașină este un pericol real pentru animalele care fug de acasă;
  • Lupte cu pisici fără stăpân: pisicile domestice care fug de acasă este posibil să ajungă să se bată cu alte feline și să sufere răni grave care se pot infecta;
  • Transmiterea bolilor: contactul cu alte pisici poate prezenta un risc de boli infecțioase, cum ar fi toxoplasmoza, pecingine, leucemie felină și multe alte boli;
  • Alte pericole: ingestia de substanțe toxice, atacul câinilor sau animalelor sălbatice sau nedescoperirea drumului spre casă sunt câteva dintre evenimentele nefericite care se pot întâmpla.

Pisicile trebuie să părăsească casa?

Pisicile diferă de câini, deoarece nu trebuie să iasă afară pentru a se ușura. Pisicile domestice folosesc litiera pentru a-și face nevoile fiziologice, dar este important ca aceasta să fie curată mereu. În caz contrar, pisicile își vor face nevoile în afara ei.

Cu suficient exercițiu și stimulare, pisicile nu ar trebui să meargă la plimbare. Pe de altă parte, pisicile se obișnuiesc mai greu cu hamul și lesa. Obișnuirea unei pisici cu plimbarea cu hamul este un proces întreg și nu toate felinele îl vor accepta. Cu toate acestea, este mai bine să le plimbați cu hamul, pentru a le feri de numeroasele pericole existente.

Împiedicați pisicile să fugă de acasă

Dacă pisica dvs. are constant tendința de a fugi de acasă și nu doriți să fie în pericol, puteți lua unele măsuri pentru a evita acest lucru. Iată câteva dintre ele:

Puneți-le un microcip: microcipul ajută la localizarea unui animal pierdut. Fiecare cip are un număr unic care corespunde unui singur animal și reprezentantului său legal. Dacă găsiți un animal pierdut, ar trebui să îl duceți la cel mai apropiat veterinar pentru a verifica dacă are un cip și astfel să-i puteți localiza stăpânul.

Îmbogățiți-i mediul: pentru a asigura bunăstarea oricărui animal de companie, trebuie să-i îmbogățiți mediul de acasă și să-i dedicați timp zilnic. Mobilierul de zgâriat de diferite înălțimi, jucăriile care le încurajează instinctul de vânătoare și chiar compania unei alte pisici sunt stimuli buni pentru feline.

Protejați ușile și ferestrele: o bună achiziție pentru a preveni evadarea animalului sunt plasele de țânțari pentru uși și ferestre. Mulți oameni aleg să-și înconjoare terasele cu plasă rezistentă și durabilă, astfel încât animalul să poată ieși afară fără riscul de a fugi.

Sterilizați-vă animalul de companie: prin castrare, sunt eliminate comportamentele asociate cu căldura, cum ar fi căutarea unui partener, marcarea teritoriului sau agresivitatea. În acest fel, șansele ca pisica să vrea să fugă de acasă sunt reduse.

Pisicile sunt animale exploratoare care și-ar putea dori să fugă de acasă din diverse motive, chiar și pentru perioade scurte de timp. Cu toate acestea, deși par să știe întotdeauna să se întoarcă, pot întâmpina multe pericole afară.

8 thoughts on “De ce pisicile vor să fugă de acasă”

  1. Pingback: De ce pleaca pisicile de acasa – Raspunsuri La Intrebarile Tale

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top