De ce câinii zgârie locul în care dorm?

Comportamentele animalelor de companie ne atrag întotdeauna atenția. De obicei acestea se bazează pe o explicație biologică. Zgârierea de către câini a locului în care se culcă nu face excepție.

Uneori, comportamentul câinilor îi uimește pe oameni. Unele comportamente, cum ar fi motivul pentru care zgârie locul în care dorm, sunt legate de obiceiurile de somn ale animalului. Se poate spune că îl poartă codificat în ADN-ul lor și este un obicei străvechi. Acest lucru se datorează câinilor sălbatici care au săpat pământul pentru a-și construi un „pat”.

Construind acel loc confortabil, au căutat să se odihnească și să se simtă protejați. Cu toate acestea, câinii domestici nu au nevoie să-și construiască un astfel de pat pentru a se odihni. Acest lucru nu înseamnă că nu au tendința de a-și zgâria locul în care dorm: este un comportament moștenit, într-un fel, vestigial.

De ce zgârie zona de dormit

La fel ca oamenii, câinii au propriile ritualuri la culcare. Acesta este principalul motiv pentru care le ia atât de mult timp să adoarmă.

În primul rând, trebuie să-și pregătească corect culcușul, urmând câțiva pași:

Instinct

După cum sa menționat deja, câinii domestici sunt înrudiți în mod evolutiv cu coioții, lupii sau vulpile. Toate aceste animale sălbatice sapă vizuini în care își cresc puii.

Deși câinele se află într-un mediu confortabil și protejat, poate zgâria locul în care doarme. În mare parte, s-ar putea datora instinctului său de face culcușul confortabil.

Multe comportamente moștenite nu au un sens clar în viața cotidiană, dar toate sunt utile dacă ne gândim la ele într-un context natural: în comportamentul animalelor, nimic nu are loc întâmplător.

Confort

La fel ca rudele lor sălbatice zgârie locul în care vor să se culce pentru a se potrivi corpului lor. În acest fel, își fac zona de odihnă cât mai confortabilă posibil.

Câinii au ritualuri ciudate când își fac locul de dormit mai confortabil. Printre acestea se numără întoarcerea de mai multe ori în culcuș sau lovirea sa cu capul.

Marcarea teritoriului

Una dintre trăsăturile caracteristice ale câinilor este teritorialitatea. Din acest motiv, câinii prezintă un comportament caracteristic și efectuează acțiuni de marcare.

Astfel, câinii revendică toate acele spații pe care le consideră ale lor. Deși cea mai obișnuită formă de marcare este urina, ei pot zgâria și patul.

Motivul din spatele acestui comportament este că aceștia au glande sudoripare pe labe. Prin intermediul lor, eliberează un parfum, cu care își marchează zona de dormit.

Controlarea temperaturii

O altă explicație pentru motivul pentru care zgârie zona de dormit se poate datora temperaturii. Este mai frecvent la animalul care doarme afară în cușcă.

Unii câini preferă să-și sape propriile găuri de dormit, chiar dacă au propriul lor culcuș. Scopul din spatele acestui lucru ar fi încercarea de a se adapta la climă, fie pentru a se încălzi, fie pentru a se răcori.

Atragerea atenției noastre

Atunci când câinele își zgârie zona de dormit, îi acordăm atenție. El o poate considera recompensă. Este posibil să fi aflat că acest comportament este pozitiv.

În acest fel, va tinde să îl repete atunci când vrea să fie observat de către stăpân. Dacă face acest lucru uneori, nu este grav, dar dacă îl face des, ar trebui văzut dacă nu cumva există probleme emoționale sau de interacțiune cu animalul.

Aspecte care pot fi luate în considerare

Zgârierea zonei de dormit nu trebuie să fie un comportament negativ. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare o serie de aspecte:

  • Unele rase sunt mai predispuse decât altele să facă acest lucru. Printre aceste rase se numără terierii;
  • Acest comportament poate fi învățat de la alți câini din casă. Puii tind să imite câinii adulți. Acest comportament trebuie respectat, deoarece poate fi un semn că animalul are nevoie de mai multă atenție. Dacă câinele începe să zgârie covoare sau așternuturi, trebuie stopat acest comportament;
  • Pentru a face acest lucru, pot fi efectuate activități fizice care epuizează animalul de companie. În acest fel, nu își  consumă energia zgâriind zona de dormit;
  • Dacă animalul are propriul culcuș, care este adaptat dimensiunilor și nevoilor sale, va evita acest comportament. Pe piață există multe culcușuri pentru câini, de diferite dimensiuni.

În cele din urmă, câinii zgârie zona de dormit din cauza instinctului. Este un comportament dobândit de la strămoșii lor non-domestici. Prin urmare, este un comportament normal pe care îl putem observa la animalele noastre de companie. Cu toate acestea, este necesar să observăm dacă este însoțit de alte comportamente suspecte. În acest caz, trebuie consultat întotdeauna un specialist. Veterinarul ne poate spune despre cum să acționăm în fiecare caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top