Sfaturi privind rezolvarea problemelor articulare la câinii vârstnici

Problemele articulare sunt frecvente la câinii mai în vârstă, din cauza uzurii naturale a articulațiilor sau din cauza unor boli precum artroza.

Odată cu înaintarea în vârstă, la câinii vârstnici pot apărea diferite probleme articulare. Rata diviziunii celulare încetinește și țesuturile nu se regenerează ca înainte. Cu toate acestea, uzura nu trebuie confundată cu boala. Nu toți câinii mai în vârstă au neapărat probleme articulare sau de altă natură din cauza patologiilor, dar pot fi mai puțin agili și mai puțin dispuși să facă mișcare decât atunci când erau mai tineri.

Probleme articulare la câinii vârstnici

Apariția problemelor articulare la câinii vârstnici reprezintă una din cauzele vizitelor la medicul veterinar. Acestea se observă de obicei când câinele începe să șchiopăteze și să dea semne de durere.

Problemele articulare la un câine pot apărea din mai multe motive, cum ar fi vârsta avansată sau rasa. Rasele mari tind să fie mai predispuse la aceste tipuri de probleme – fracturi, probleme de creștere, ruptura ligamentului încrucișat anterior, artrită, artroză și multe altele.

Artroză

Artroza este de obicei una dintre cele mai frecvente boli la câinii mai în vârstă, dar poate afecta câinii de toate vârstele. Este o boală degenerativă a articulațiilor care constă într-o deteriorare progresivă a cartilajului care înconjoară articulațiile, cu o nouă formare osoasă sau în marginile articulației și fibroză în țesuturile moi din jur.

Poate afecta orice articulație la câine, dar cel mai frecvent afectează articulațiile genunchiului, încheieturii labei, cotului, șoldului și coloanei vertebrale. Acest lucru se datorează faptului că aceste animale aleargă mult și fac multă mișcare.

Cele mai evidente simptome sunt rigiditatea și șchiopătatul din cauza durerii. Câinii pot refuza să se joace, să sară, să urce trepte sau chiar să facă plimbări lungi atunci când boala este foarte avansată.

Displazie de șold

Displazia de șold este tipică câinilor mari – cum ar fi Mastifful sau Ciobănescul German – și este ereditară. Este frecvent întâlnită la câinii vârstnici, dar poate apărea și la câinii tineri, de aceea este indicat să se efectueze periodic raze X la animal pentru un diagnostic precoce.

În timpul acestei patologii, acetabulul – gaura din osul pelvian care adăpostește capul femurului – și capul femurului se deformează, până când capul intră și iese din acetabul datorită mișcării. Acest lucru provoacă durere și șchiopătare.

Ruptură de ligament încrucișat

Este una dintre cele mai frecvente cauze ale șchiopătării la câinii bătrâni de talie mică. Constă în ruperea totală sau parțială a unuia dintre ligamentele genunchiului. Soluția este chirurgicală, deși antiinflamatoarele și întărirea mușchilor pot reduce durerea și șchiopătatul.

Cum se tratează aceste probleme articulare la câinii vârstnici?

Există mai multe abordări, atât medicale, cât și chirurgicale pentru a rezolva problemele articulare la câinii vârstnici sau, cel puțin, pentru a reduce simptomele acestora.

Condroprotectori

Condroprotectorii ajută la îmbunătățirea anumitor patologii care implică articulațiile. Acestea pot fi administrate ca suplimente – promovează nutriția articulară, pe lângă îmbunătățirea consistenței lichidului sinovial din articulații.

Aceste substanțe sunt compuse în principal din colagen hidrolizat și sulfat de glucozamină. Alți compuși se bazează pe sulfat de condroitină sau sulfat de condroitină.

Medicamente

Există medicamente specifice pentru tratarea problemelor articulare la câinii vârstnici. Obiectivul terapiei medicinale este de a atenua simptomele, cum ar fi durerea și rigiditatea, de a reduce inflamația și de a încetini progresia bolii, încercând întotdeauna recâștigarea mobilității articulațiilor.

Cele mai utilizate sunt antiinflamatoarele și steroizii. Acestea trebuie întotdeauna recomandate și prescrise de un medic veterinar specialist care evaluează starea musculo-scheletică a animalului.

Intervenție chirurgicală

În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a încerca îmbunătățirea calității vieții câinilor vârstnici cu probleme articulare sau pentru a remedia fracturile, cum ar fi un ligament încrucișat rupt.

Nutriția și stilul de viață al câinilor vârstnici

Pentru a îmbunătăți problemele articulare, este necesar ca tratamentele recomandate de medic să fie completate de o nutriție adecvată și activitate moderată. Rețineți următoarele puncte:

  • Trebuie să evitați ca animalele să devină supraponderale sau obeze: supraponderalitatea agravează problemele musculo-scheletice. Articulațiile se uzează mai repede datorită presiunii suplimentare exercitate asupra lor.
  • Câinele trebuie să facă exerciții moderate în mod regulat, dar reducând intensitatea, mai ales dacă câinele nu este obișnuit.
  • Trebuie să oferiți câinelui o hrană de calitate: nutriția joacă un rol foarte important la orice vârstă.

Acestea sunt câteva sfaturi pentru a preveni sau a atenua efectele problemelor articulare la câinii mai în vârstă. Nu uitați să faceți vizite regulate la veterinar pentru a verifica starea de sănătate a câinelui vostru senior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top