Sfaturi privind îngrijirea unei pisici oarbe

Vederea este un simț foarte important pentru pisici. Le ajută să se miște și să-și cunoască mediul, să vâneze și să interacționeze cu alte feline și cu oamenii.

Cum afli dacă pisica ta este oarbă?

Descoperirea dacă o pisică vede sau nu poate să nu fie atât de simplă pe cât pare, deoarece cele mai frecvente boli care determină pierderea vederii unei pisici nu apar brusc. Dimpotrivă, animalul devine orb odată cu trecerea timpului.

În aceste cazuri, comportamentul său îți poate da indicii în acest sens. Orbirea este de obicei cauzată de o boală oculară, metabolică sau intracraniană. Aceste patologii sunt legate de schimbări de comportament, în special în cazul bolilor intracraniene, deoarece acestea sunt în mare parte tumori.

În cazul orbirii cauzate de probleme oftalmologice, marea majoritate a căilor neuronale care sunt afectate de patologii oftalmologice sunt, la rândul lor, legate de comportamentul pisicii. Prin urmare, dacă unul este afectat, și celălalt este afectat.

Când vine vorba de orbire parțială sau unilaterală, este posibil ca problemele de vedere să nu fie evidente nici stăpânului, nici medicului veterinar. Deficiența de vedere tinde să se observe într-un mod foarte subtil. De exemplu, pisica nu vrea să sară sau îi este frică să treacă prin anumite părți ale casei.

Mai mult, aceste schimbări de comportament pot fi episodice și, cu excepția cazului în care tulburările de comportament sunt foarte bruste, va fi dificilă constatarea faptului că pisica nu vede.

Îngrijirea unei pisici oarbe: obiceiuri și nevoi

Îngrijirea și nevoile pisicilor care au orbit din cauza unei boli permanente sau unei traume sunt diferite de cele născute cu acest handicap. În multe cazuri, medicul veterinar recomandă adesea extirparea unuia sau a ambilor ochi pentru a evita problemele cauzate de boala sau trauma suferită.

În această situație, pisica orbește brusc, deci poate fi foarte dezorientată și speriată. Este normal să nu vrea să folosească nisipul sau să nu-l folosească corespunzător. De asemenea, nu este neobișnuit ca pisica să nu dorească să se miște mult în primele zile și chiar luni.

Sfaturi esențiale

Iată câteva sfaturi pe care ar trebui să le iei în considerare atunci când crești o pisică cu deficiențe de vedere.

  • Deși animalul de companie este obișnuit să iasă singur afară, din acest moment este mai bine să eviți această situație. Chiar dacă se va simți mai în siguranță, ieșirea afară este prea periculoasă acum.
  • Deși poate fi puțin stresată la început, cel mai bine este să nu ridici pisica și să o transporți dintr-un loc în altul în casă în funcție de nevoile sale.
  • Pernuțele labelor lor emană un miros special și caracteristic, care ajută felinele să se urmeze una pe alta. Dacă este încurajată să meargă, în scurt timp pisica va ști exact pe unde să meargă.
  • Când te apropii de pisică trebuie să-i vorbești de la distanță. În acest fel, felina știe că se apropie cineva și nu se va speria.
  • Cel mai bine este să eviți mutarea mobilierului sau emiterea de zgomote neașteptate dacă nu există o nevoie justificată.
  • În cele din urmă, un lucru fundamental pe care trebuie să-l iei în considerare atunci când vine vorba de îngrijirea unei pisici oarbe este adaptarea casei pentru animalul de companie. O felină oarbă sau a cărei vedere este afectată se adaptează mai greu.

Adaptarea casei tale

Din nou, trebuie făcută o distincție între o pisică care s-a născut oarbă și una care a devenit oarbă accidental sau din cauza uni boli. Felinele care s-au născut oarbe se vor deplasa fără probleme în interiorul unei case.

Pisicile care orbesc la maturitate ar trebui să locuiască într-o casă adaptată lor. În acest sens, este foarte important să nu existe mobilier sau obiect de care animalul de companie se poate ciocni.

Este normal ca, la început, felina să se lovească, până când învață cum să evite obstacolele din spațiu. Odată ce pisica își creează o hartă mentală a tuturor obiectelor și mobilierului din casă, este crucial ca acestea să nu se miște din loc.

Ustensilele pisicii nu ar trebui niciodată mutate, adică recipientul cu mâncare, recipientul cu apă, litiera și jucăriile. Schimbările ar putea stresa foarte mult pisica și, în consecință, ar putea avea probleme de comportament.

Poți adopta o felină cu deficiențe de vedere, dar având întotdeauna mare grijă la nevoile sale speciale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top