Semnificația culorilor blănii pisicilor

Una dintre cele mai izbitoare calități ale pisicilor este varietatea uimitoare de culori pe care le au. Existența unor pisici cu blană extrem de colorată nu este un fapt neobișnuit. Iar acest fapt nu depinde de rasa pisicii (pură sau mixtă). Iată câteva dintre cele mai comune combinații (modele) și semnificația culorilor blănii pisicilor.

Dar, înainte de a continua, trebuie să știi că nuanța blănii unei pisici nu corespunde unei rase, rasele sunt determinate de caracteristicile structurale și genetice descrise într-un standard. Culoarea blănii unei pisici este generată de o afecțiune genetică derivată din culorile sale principale, roșu sau negru. De aceea, sunt stabilite anumite modele (combinații), dar acest lucru nu face ca toate pisicile de aceeași culoare să aparțină unei rase specifice. De exemplu, nu toate pisicile cenușii aparțin rasei Albastru de Rusia.

Cele mai comune combinații (modele) de culori

Blană tărcată

Aceasta este probabil cea mai răspândită combinație de culori în cazul blănii pisicilor. Este direct legată de pisicile sălbatice și poate fi întâlnită la felinele mari precum leii sau râșii. Caracteristica specială a acestei blăni este că poate fi tărcată ca în cazul rasei Maine Coon, cu linii ca a pisicii bengaleze sau cu pete ca a pisicii Ashera. Cele mai întâlnite sunt pisicile cu blană gri sau portocalie.

Această combinație de culori se datorează, probabil, celui mai vechi strămoș al său, Felis Lybica sau pisica sălbatică din Orientul Mijlociu. Blana acestei pisici era de culoare gri, acoperită cu alte nuanțe de gri care au ajutat-o ​​să genereze o culoare neuniformă pentru a se camufla.

Blana pisicilor care au aceasta caracteristică are în mod normal trei culori diferite în fiecare fir de păr și tocmai amestecul dintre aceste fire de păr creează senzația că blana are dungi. Aceste pisici sunt teritoriale, vesele, prietenoase și mereu în căutarea afecțiunii stăpânului lor. Totodată, sunt și foarte geloase.

Blană în trei culori

Sunt cunoscute și ca pisici calico și marea majoritate a pisicilor cu această caracteristică sunt femele, la fel cum masculii care se nasc calico sunt de obicei sterili. În general, aceste pisici au blana albă cu pete portocalii  (roșiatice) și negre. Acest tip de combinație este definit de culoarea portocalie, legată de cromozomul X,  existând credința că acesta este motivul pentru care ajung să fie aproape toate femele.

Foarte mulți oameni consideră că aceste pisici aduc noroc în afaceri. În SUA, pisica cu blana în 3 culori este considerată pisica care aduce bani, în timp ce în Japonia este recunoscută sub numele de Maneki Neko, sau pisica prosperității.

Tortoiseshell (carapace de țestoasă)

Pisicile cu această caracteristică, ca și în cazul pisicilor calico, sunt în mare parte femele. Totuși, blana lor este de obicei un amestec între negru, portocaliu și crem, formând un model asemănător cu carapacea țestoaselor (de unde și numele). Spre deosebire de pisicile cu blană tricoloră, acestea au puține fire albe de păr sau deloc.

Se spune că pisicile cu acest tip de blană sunt deosebit de vocale, le place să primească atenție, sunt independente și de obicei sunt foarte geloase pe stăpâni.

Gene predominante

Genele predominante în cazul culorilor blănii pisicilor sunt negre și roșii, toate celelalte culori corespund unor gene modificatoare care derivă din ele. În felul acesta roșu, într-un număr mai mic de cazuri, devine crem. Iar Negru poate deveni gri (sau albastru) ciocolatiu, cafeniu sau bej.

Pisici albe

Pisicile cu blana complet albă au prezența genei W, care maschează celelalte culori făcându-le albe. Interesant este că această genă poartă, de asemenea, informații despre ochi albaștri și surditate, prin urmare, un număr mare de pisici albe cu ochi albaștri vor fi surde de la naștere. În funcție culoarea ochilor care variază între verde, galben sau altă culoare decât albastru, se determină și nivelul de surditate.

Acestea fiind zise, ar mai trebui să știi că cele mai comune culori la pisici sunt negru, roșu, alb, gri sau albastru și crem.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top