Îți dorești un câine de talie mare? Iată de cât spațiu are nevoie pentru a crește fericit

Atunci când adoptă un câine, mulți oameni au îndoieli cu privire la spațiul necesar acestuia. Deși este un aspect important pentru a putea oferi câinelui cele mai bune condiții, există multe mituri despre relația dintre dimensiunea câinelui și nevoia acestuia de spațiu.

În mod logic, un câine Saint Bernard nu s-ar simți foarte confortabil într-un apartament mic. Dar nu este adevărat că există o relație liniară sau direct proporțională între dimensiunea câinelui și spațiul de care are nevoie pentru a trăi fericit. În cele ce urmează, vom încerca să distrugem acest mit despre spațiul necesar unui câine mare.

Nevoia de spațiu nu depinde doar de dimensiune

În general, avem tendința să ne gândim la nevoia de spațiu pe care o are un câine în funcție de dimensiunea sa. Adică, cu cât este mai mare câinele, cu atât mai mare trebuie să fie spațiul de care ar avea nevoie.

Desigur, atunci când alegi un câine ar trebui să te lași ghidat de logică și de simțul responsabilității. Așa, poți alege câinele ideal pentru casa și stilul tău de viață. Un câine mare, cum ar fi un Newfoundland sau un Saint Bernard, are  nevoie de puțin mai mult spațiu pentru a se dezvolta și a se mișca liber.

Dacă locuiești într-un apartament mic, cel mai bine ar fi să-ți alegi un câine de talie mică sau mijlocie. Dacă, în schimb, locuiești într-o casă sau într-un apartament mare, poți adopta un câine mare. Cu toate acestea, spațiul de care are nevoie fiecare câine pentru a trăi fericit și sănătos implică și alte variabile pe lângă dimensiunea sa. De exemplu, nevoia de exerciții fizice, personalitatea și obiceiurile joacă un rol central în determinarea spațiului necesar unui animal.

Border Collie: când dimensiunea și spațiul nu merg mână în mână

Border Collie este probabil cel mai bun exemplu al faptului că dimensiunea și spațiul nu au legătură întotdeauna cu proporția. Din acest motiv, îl luăm drept exemplu pentru a-ți explica cum personalitatea și nevoile proprii ale fiecărui câine sunt chiar mai importante decât dimensiunea acestuia.

În ciuda faptului că este un câine mediu și slab, Border Collie este hiperactiv și are un instinct de câine de turmă foarte puternic. Deși datorită dimensiunii medii ar putea locui într-un apartament, cu greu s-ar dezvolta optim în acest loc.

Este aproape imposibil ca stăpânul unui câine hiperactiv să-i poate satisface acestuia nevoia de mișcare locuind într-un apartament. Pentru ca un Border Collie să-și consume toată energia, de exemplu, ar fi nevoie de trei până la patru plimbări pe zi de aproape o oră.

De aceea, câinii mijlocii sau mari ce debordează de energie e bine să dispună de spații mai mari. Un Border Collie se bucură mai mult de traiul într-o casă de dimensiuni mari, cu spații deschise, cum ar fi o grădină sau o terasă.

Cunoașterea nevoilor fiecărui câine este cheia

Fiecare câine are o personalitate care, parțial, este legată de descendența și moștenirea sa genetică. Cu toate acestea, educația și mediul oferit de stăpâni sunt decisive pentru comportamentul oricărui câine. Prin urmare, unii câini sunt mai activi, aventuroși și mai neliniștiți , în timp ce alții preferă să fie mai rezervați, independenți sau calmi. În mod logic, cei mai energici câini vor trebui să aibă un spațiu rezonabil pentru a se putea exprima liber și a-și consuma energia.

Un câine hiperactiv care trăiește în interior sau are o rutină sedentară poate avea probleme de comportament. Prin urmare, dacă vrei să ai un prieten activ într-un apartament, este mai bine adopți un câine de talie mică, precum Yorkshire, Poodle sau Bichon.

Labradorii și Golden Retrieverii, tind, de asemenea, să fie mai fericiți în apartamente spațioase, atâta timp cât stăpânii lor sunt dispuși să-i plimbe zilnic și să îi stimuleze mental. Trebuie avut în vedere faptul că atenția pe care ești dispus să i-o oferi este un aspect esențial în determinarea comportamentului câinelui. Cu cât îi vei acorda mai multă atenție, cu atât se va comporta mai bine. Pe scurt, dacă ai decis să îți iei un câine de talie mare, trebuie să ții cont nu numai de mărimea lui, ci și de personalitatea și nevoile sale.

Nu întotdeauna un câine mare trebuie să locuiască într-un conac pentru a fi fericit. Dacă îi oferi toată atenția de care are nevoie, acesta se poate bucura de o viață sănătoasă și fericită într-o casă sau un apartament de dimensiuni medii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top