Importanța fibrelor în alimentația câinilor

Câinii au un sistem digestiv incapabil să digere și să absoarbă fibrele. Cu toate acestea, fibrele fac parte dintre nutrienții de care aceștia au nevoie pentru o sănătate intestinală bună. În general, câinii au nevoie între 2% și 5% fibre în alimentația lor, deși există anumite situații fiziologice și patologice în care această valoare trebuie să fie mai mare.

În cele ce urmează, îți vom spune ce trebuie să știi despre importanța acestora în alimentația câinilor, precum și ce hrană poți să-i oferi câinelui tău pentru a beneficia de fibre.

Beneficiile fibrelor pentru câini sunt următoarele:

 • Fibra creează o senzație de sațietate, ceea ce este deosebit de important la câini, deoarece sunt animale foarte lacome, care nu se satură ușor.
 • Fibrele insolubile (au cantități mari de celuloză și lignină) accelerează viteza tranzitului intestinal, care este benefică în special animalelor predispuse la constipație.
 • O cantitate adecvată de fibre solubile reglează consistența scaunului. Când aportul de fibre solubile este scăzut, fecalele nu sunt suficient de formate (au o consistență mai redusă), ceea ce poate duce la o impactare a sacilor anali, proces care provoacă dureri și disconfort mari la câini.
 • După cum am menționat, câinii nu au enzimele necesare pentru a digera zaharurile din fibre, deci este un nutrient care nu servește ca sursă directă de energie. Cu toate acestea, odată ce fibra ajunge în intestinul gros, este fermentată de microbiota intestinală (bacterii și drojdii), oferind energie acestor microorganisme și favorizând creșterea microbiotei intestinale benefice. Din acest motiv, fibrele sunt considerate un prebiotic.

În plus, există anumite situații fiziologice și patologice în care se recomandă creșterea nivelului de fibre din alimentație, deoarece oferă beneficii importante câinilor în situații precum:

 • Vârsta înaintată: la câinii mai în vârstă este bine să crească nivelul de fibre din două motive. Pe de o parte, metabolismul bazal scade cu până la 20%, ceea ce înseamnă că aportul energetic al dietei trebuie redus. O modalitate eficientă de a reduce energia porției de hrană fără a implica o mai puțină senzație de sațietate este creșterea nivelului de fibre. În plus, câinii în vârstă tind să se constipe, așa că o creștere a nivelului de fibre insolubile împreună cu un aport mai mare de apă și exerciții fizice moderate vor favoriza tranzitul intestinal al animalului tău de companie.
 • Obezitate: la câinii supraponderali nivelul de fibre poate fi crescut cu până la 15%, deoarece creează o senzație de sațietate și adaugă volum hranei fără a crește valoarea energetică.
 • Diabet: hrana câinilor diabetici trebuie să aibă un conținut redus de grăsimi (sub 15%) și să fie foarte bogată în fibre (între 15-22%, atât fibre solubile, cât și insolubile). Fibrele sunt deosebit de importante în hrana câinilor diabetici, deoarece reduc absorbția de glucoză și scad necesarul de insulină.
 • Procese digestive: câinii cu procese diareice, cum ar fi enterita sau boala inflamatorie intestinală vor avea nevoie de hrană mai bogată în fibre solubile, deoarece absorb o parte din apă în timpul digestiei și ajută la obținerea unor scaune mai consistente. În schimb, câinii predispuși la constipație vor avea nevoie de o hrană mai bogată în fibre insolubile, care va crește viteza tranzitului intestinal.
 • Pentru a acoperi cerințele mai mari de fibre în aceste cazuri, îi poți oferi câinelui un supliment alimentar cu o concentrație mare de fibre. O alternativă la aceste suplimente poate fi administrarea de hrană pentru câini bogată în fibre dar care sa conțina toți nutrienții necesari unei dezvoltări corespunzătoare a câinilor.

Ingrediente bogate în fibre:

 • Morcovul fiert. Morcovul conține fibre, precum și beta-glucani, care ajută la refacerea florei digestive.
 • Dovleacul fiert este, de asemenea, o sursă foarte bună de fibre. Poți adăuga o linguriță la porția zilnică de hrană a câinelui.
 •  Orez integral. Are un indice glicemic mai mic decât al orezul convențional și este, de asemenea, bogat în fibre.
 • Legumele precum spanacul fiert sau fasolea verde gătită pot fi, de asemenea, oferite câinelui întrucât și ele conțin fibre.
 • Măr. Este bogat în fibre, prin urmare, este foarte bun pentru câini. Important este să îi scoți semințele înainte de a i-l oferi.

Acestea fiind zise, nu ezita să-i oferi câinelui tău hrană bogată în fibre. Îl vor ajuta să aibă parte de o sănătate intestinală bună.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top