Cum afli cât va crește câinele tău metis

Adoptarea unui câine este o experiență frumoasă. Cu toate acestea, de multe ori avem dubii cu privire la adoptarea unui cățeluș a cărui origine e necunoscută, deoarece ne este teamă că mai târziu va crește mai mult decât ne așteptam și nu-i vom putea oferi spațiul pe care îl merită.

Un câine metis este, în general, un câine cu origine necunoscută, care prezintă caracteristicile mai multor rase. Acesta este de obicei rezultatul reproducerii selectate de natură, mai degrabă decât alese de oameni. Astfel, metișii tind să fie câini mult mai sănătoși și mai puțin predispuși la boli genetice decât câinii de rasă pură.

Dacă ai adoptat un câine metis și te întrebi cât va fi de mare, trebuie să știi că răspunsul va depinde de mai mulți factori:

  • dimensiunea părinților, deoarece cățeii vor crește la o dimensiune similară cu cea a părinților lor;
  • femelele tind să aibă o dimensiune standard mai mică decât masculii din aceeași rasă și o curbă de creștere mai lentă. Cu toate acestea, la câinii metiși este foarte dificil de estimat dimensiunea în funcție de sex, deoarece variabilitatea genetică este prea mare.

Un fapt important de știut este că puii de rase mici cântăresc aproximativ 100 de grame la naștere, în timp ce rasele mari cântăresc circa 600 de grame la naștere. Dacă salvezi un cățeluș orfan nou-născut și cântărește mai mult de 500 de grame, va fi mare. Dimpotrivă, dacă cântărește mai puțin de 150 de grame, va fi mic.

De asemenea, este indicat să realizezi curbele de creștere cu ajutorul medicului veterinar, care îți poate spune greutatea și vârsta cățelului chiar de la prima vizită. Acestea sunt informații de bază pe care trebuie să le știi pentru a realiza o curbă.

Cum faci o curbă de creștere

Trebuie să cântărești periodic cățelul și să-i înregistrezi greutatea în funcție de vârsta pe care o are. Folosindu-te de aceste date, va trebui să alcătuiești o curbă grafică, care îți va indica ritmul de creștere al câinelui.

Reține! Rata de creștere depinde de talia câinilor ( mică, mijlocie și mare). În general, câinii cresc foarte mult în primele 3-4 luni de viață. Câinii de talie mică cresc într-un ritm mai rapid, atingând maturitatea sexuală și dimensiunea finală în jur de 5-6 luni, în timp ce câinii de talie medie o fac în jurul vârstei de un an. Câinii de rasă mare se dezvoltă mai lent, atingând dimensiunea finală la aproximativ un an și jumătate de viață. După această vârstă, înălțimea lor nu se va schimba semnificativ.

Crescând rapid proporțional cu dimensiunea lor finală, curbele câinilor mici „stagnează” la o vârstă fragedă și ajung în vârf foarte repede. Pe de altă parte, câinii de talie mare au o creștere mai lentă proporțional cu dimensiunea lor adultă. Din acest motiv, ei continuă să crească lună de lună pentru o lungă perioadă de timp, și nu ajung la dimensiunea finală la vârsta de 12-18 luni.

Sfaturile utile privind adoptarea unui cățel metis

Dacă ai adoptat un cățeluș și vrei să știi cât de mult va crește, încearcă să cauți pui ai căror părinți îi poți vedea, pentru a-ți face o idee despre greutatea lor finală. Reține! Este mai ușor de estimat dimensiunea viitoare la cățelușii peste 4 luni. În general, majoritatea metișilor sunt de talie medie sau mică (până în 15 kg).

Adoptarea unui animal implică o mare responsabilitate, o chestiune fundamentală a unei bune relații cu animalele de companie. Și o parte din aceasta este aflarea dimensiunii câinelui de care poți avea grijă în funcție de tipul tău de casă și de timpul pe care ești dispus să i-l acorzi.

Nu adopta un câine din impuls sau din capriciu. Adoptă din dragoste pentru animale și fii pregătit să-ți asumi responsabilitatea îngrijirii lui. Un câine face parte din familie și este un angajament pe viață.

Dacă trebuie să adopți un câine de o anumită dimensiune, îți recomandăm să iei în considerare adoptarea unui câine adult de dimensiunea care se potrivește cel mai bine posibilităților tale. Acesta are nevoie de atenție și de educație, dar cu puțin efort din partea ta îți poate deveni un prieten adevărat. Adulții sunt o alegere grozavă, iar tu ai ajuta un câine cu mai puține șanse de a fi adoptat, care îți va mulțumi toată viața. De asemenea, are nevoie de hrană pentru câini de calitate, completă și echilibrată, fără hormoni sau organisme modificate genetic pentru a se simți răsfățat și iubit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top