Care sunt beneficiile glucozaminei pentru câini

Glucozamina este produsă în mod natural de organism și face parte din cartilajul articular. Administrarea de glucozamină sub formă de supliment alimentar sau inclusă în hrana pentru câini cu probleme articulare poate contribui la prevenirea și tratamentul bolilor articulare precum osteoartrita. În plus, atunci când este combinată cu alte molecule precum condroitina sau unele vitamine, produce un efect sinergic care îi sporește beneficiile.

Ce este glucozamina

Glucozamina este un aminozahăr (o moleculă de zahăr în care o grupare hidroxil a fost înlocuită cu o grupare amino) care apare în mod natural în organism. Este o componentă a glicozaminoglicanilor (GAG), care se găsesc în articulații, tendoane, ligamente, piele și vasele de sânge.

GAG-urile, care, după cum am spus, conțin glucozamină în structura lor, sunt molecule cu lanț lung capabile să rețină apa în interior. Acest lucru face ca GAG-urile să joace un rol important în menținerea concentrației de apă a cartilajului articular, care este esențială pentru ca acesta să se adapteze la schimbările de presiune, să amortizeze și să absoarbă impactul indus de stresul mecanic (articulațiile de stres sunt supuse mișcării și exercițiilor fizice).

Deteriorarea cartilajului articular se caracterizează prin pierderea de GAG și, în consecință, pierderea acestei capacități de amortizare și absorbție a impactului indus de stresul mecanic. Când se întâmplă acest lucru, va apărea o boală degenerativă a articulațiilor, precum osteoartrita.

Beneficiile glucozaminei pentru câini

Administrarea de glucozamină la câini este foarte benefică pentru sănătatea articulațiilor acestora. Deoarece glucozamina face parte din structura GAG, suplimentele ce conțin acest aminozahăr vor stimula producția de GAG ​​în cartilajul articular, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra sănătății articulațiilor câinilor.

În cazul câinilor cu boli articulare degenerative precum osteoartrita, administrarea de glucozamină are efecte pozitive asupra simptomatologiei (durere, inflamație și rigiditate a articulațiilor afectate) și asupra structurii articulare, reducând astfel severitatea bolii. În plus, glucozamina inhibă sinteza oxidului nitric. Acest efect este, de asemenea, pozitiv pentru articulații, deoarece excesul de acid azotic este implicat în patogeneza osteoartritei.

Beneficiile glucozaminei combinate cu alți compuși

Administrarea de glucozamină la câini este prin ea însăși benefică în prevenirea și tratarea semnelor clinice cauzate de osteoartrită, dar dacă este combinată și cu alți compuși, efectul va fi și mai pozitiv:

  • Glucozamină + condroitină. În cazul produselor destinate câinilor, care combină condroitina cu glucozamina, se produce un efect sinergic care ajută la atenuarea durerii și la îmbunătățirea mobilității articulare la câinii cu boli articulare.
  • Glucozamină + vitamine. În cazul produsele ce conțin vitamine și glucozamină se produce și o acțiune sinergică care ajută la menținerea structurii cartilajului articular, având și efecte antiinflamatorii și analgezice asupra articulațiilor.

Există, de asemenea, produse care combină glucozamina cu mucopolizaharide, ascorbat de mangan și alte substanțe care ajută la ameliorarea durerilor articulare și la reconstrucția cartilajului degenerat.

Contraindicații ale glucozaminei

Glucozamina este o moleculă destul de sigură. De fapt, studiile referitoare la acest compus arată că efectele adverse care apar la câinii tratați cu glucozamină nu diferă semnificativ de cele care apar la cei care sunt tratați doar cu placebo.

Cu toate acestea, înainte de a administra glucozamină câinelui tău trebuie să ții cont de câteva considerații importante:

  • La câini, glucozamina poate provoca hiperglicemie datorită stimulării glucagonului și suprimării insulinei. Acest efect poate fi deosebit de important la câinii diabetici sau cei cu risc de diabet (cum ar fi cei obezi), astfel încât în ​​aceste cazuri utilizarea glucozaminei ar putea fi contraindicată.
  • Trebuie evitată la acei câini cu probleme de coagulare, mai ales dacă sunt tratați cu warfarină, deoarece întârzie coagularea sângelui. Reține! Ia legătura cu medicul veterinar înainte de a-i oferi suplimente cu glucozamină pentru a evita apariția efectelor nedorite.

Alimente ce conțin glucozamină

Glucozamina poate fi absorbită prin intermediul tractului gastrointestinal  (în special, în proporție de 87%), putând fi administrată pe cale orală. Ea este prezentă în mod natural în exoscheletul crustaceelor ​​precum creveții, homarii sau crabii. Cu toate acestea, aceste alimente nu sunt recomandate pentru animalele de companie, deoarece sunt greu de mestecat și digerat.

Prin urmare, dacă după consultarea cu medicul veterinar decizi să-i administrezi glucozamină câinelui pentru a preveni sau trata osteoartrita, cel mai bine este să-i dai suplimente alimentare, fie hrană pentru câini care conține și glucozamină.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top