Rolul animalelor de companie în viața copiilor

Există persoane care cred că cei mici nu ar trebui să crească împreună cu un animal de companie. Li se pare un lucru riscant sau o sursă inutilă de bacterii. Dar nimic nu este mai departe de realitate. Creșterea unui copil cu un animal de companie îl va ajuta pe acesta să învețe de la o vârstă fragedă ce înseamnă să fii umil, empatic și respectuos. Iată câteva motive pentru care merită ca cei mici să crească cu un animal de companie prin preajmă.

Privirea aceea atentă care îl urmărește și pe care o urmărește

Privirea copiilor mici vrea să fie mereu stimulată. Copiii vor să vadă, să atingă, să interacționeze. Faptul că un animal de companie este alături de ei pe perioada dezvoltării lor, le va permite să aibă parte de următoarele avantaje:

  • Au un stimul continuu diferit de cel al tatălui sau al mamei. Cineva care se mișcă mereu în jurul lor, un prieten pe care să îl mângâie sau cu care să se joace. Mici creaturi care le sunt alături mereu.
  • Animalele sunt conștiente de prezența micului membru al familiei, cineva mai slab și mai delicat. Mulți câini acționează ca protectori fideli. Dintre rasele de câini perfecte pentru o familie cu copiii se află bulldog-ul englez, beagle-ul, visla, terra nova, bull terrier, collie, setter-ul irlandez, labrador-ul retriever, golden retriever. Animalele simt că cei mici sunt mai neajutorați și că trebuie să îi trateze într-un mod diferit.

Câinii și pisicile sunt recunoscuți de copii drept „membri” importanți ai familiei. Sunt ființe de care trebuie aibă grijă și pe care trebuie să le respecte.

Prietenul lor îi învață să fie responsabili

Există părinți care adoptă un animal de companie cu condiția ca cel mic să fie responsabil de acesta. Mai târziu, părinții sunt cei care au grijă de animal. Ei bine, acest lucru nu ar trebui să fie așa. Iată de ce.

  • Animalul de companie este responsabilitatea tuturor. Nu numai a copiilor, nu numai a părinților. Copiii trebuie să învețe foarte devreme că animalul de companie este încă un membru al familiei și, ca atare, are nevoi și merită aceeași atenție ca toți ceilalți.

Împărțirea responsabilității pentru aceste animale este o modalitate de a echilibra balanța. Patrupedul (câinele sau pisica) va fi ființa de care copilul va avea grijă, o va vedea crescând odată cu el, suferind când se îmbolnăvește, va ști că îi este frig și că îi este și ei foame… și că toate acestea constituie o obligație.

O responsabilitate timpurie este o modalitate de maturizare. Dar amintiți-vă, este ceva de care toți trebuie să se ocupe, așa că învățați-vă copiii cum să-și hrănească prietenul, când să îl plimbe câinele, cum să curețe litiera pisicii etc.

Dezvoltare emoțională optimă

Animalele sunt mari magicieni ai emoțiilor. Vă îndoiți de acest lucru? Sunt tovarăși credincioși capabili să ne ofere sprijin emoțional atunci când avem mai mare nevoie de asta. Sunt prieteni fideli care vor sta lângă noi când ne vom simți singuri. Animalele de companie ( câinii, pisicile)  sunt acele ființe care ne oferă dragoste necondiționată. Ele nu așteaptă nimic în schimb.

Dacă copiii cresc alături de o pisică sau un câine, își vor dezvolta mai ușor abilitățile emoționale. Ei vor fi mult mai empatici. Își vor putea da seama mult mai ușor dacă animalul este liniștit, fericit sau neliniștit. Vor ști cât de important este să-i respecți pe ceilalți, vor înțelege importanța îngrijirii, respectării, mângâierii, companiei…

Animalele de companiei devin cei mai buni și credincioși prieteni în orice etapă a vieții lor. Nu uitați că atunci când creșteți un copil cu un animal de companie, este esențial să integrați animalul foarte devreme în viața copilului. Dacă îl îndepărtați pentru că aveți impresia că îl poate afecta în vreun fel, încrederea dintre animal și copil va dispărea. Va exista o nesiguranță de ambele părți. Permiteți-le să interacționeze armonios. Veți descoperi cât de frumoasă va fi această experiență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top