De ce să te joci cu câinele în perioada în care stai acasă: efectul Eureka

Jocurile sunt foarte benefice pentru animalele de companie, deoarece nu doar îi ajută să scape de energia acumulată și să se distreze, ci îi stimulează mental.

Este posibil să fi auzit despre cât de benefic este să te joci cu animale de companie în mod regulat. Dar de efectul Eureka ai auzit vreodată?

Cunoaștem cu toții importanța exercițiului fizic la câini. Prin urmare, scoaterea lor la plimbare constituie o necesitate în această perioadă în care suntem nevoiți să stăm în casă. Cu toate acestea, nu ar trebui să neglijăm stimularea lor mentală prin jocuri.

Jocurile cu animalele de companie în această perioadă au un rol esențial din punct de vedere emoțional atât pentru ei, cât și pentru stăpâni.

Diverse studii analizează acest aspect în profunzime, deoarece s-a observat că există diverse beneficii ale jocurilor, atât comportamentale, fiziologice, cât și subiective. S-a ajuns la concluzia că sunt dificil de cuantificat în termeni generali.

Mai jos, vom discuta mai detaliat despre avantajele jocurilor dintre stăpân și animalul de companie, astfel încât să poți înțelege adevărata importanță a acestei forme de interacțiune. De asemenea, îți vom dezvălui la ce se referă efectul Eureka.

Evoluția nevoii de a vă juca

Ceva la fel de simplu ca aruncarea unei jucării câinelui pentru a o căuta și a ți-o aduce pare o activitate foarte simplă, nu? Cu toate acestea, nu este atât de simplă pe cât pare.

În spatele jocului se ascunde un mecanism evolutiv dezvoltat de mii de ani. De asemenea, din punctul de vedere al supraviețuirii, acest tip de activitate este necesar pentru procesul de învățare.

Atunci când un animal este recompensat pentru o acțiune pozitivă, eliberează dopamina, un neurotransmițător esențial în funcționarea corectă a creierului. Există însă și studii recente care arată că, pentru ca creierul să stocheze permanent informația, experiența trebuie să fie legată de eliberarea de dopamină.

Când arunci o jucărie animalului de companie și îl răsplătești pentru că ți-o aduce, în mintea sa devin clare anumite lucruri. De exemplu, reține că aducerea unei jucării determină primirea unei  recompense. Prin urmare, alergarea, exercițiul, explorarea, căutarea și aducerea sunt acțiuni benefice.

În mediul natural, aceste procese de învățare, bazate pe jocul cu congeneri, pot face diferența între viață și moarte într-o situație de pericol real.

Efectul Eureka

Efectul Eureka se referă la experiența de a înțelege brusc o problemă sau un concept neînțeles anterior.

Vom exemplifica acest lucru prin intermediul unui studiu realizat în 2013. Au fost folosiți 12 câini, care au fost antrenați să rezolve un puzzle și să obțină o recompensă sub formă de mâncare.

În timpul experimentului, mecanismele de obținere a recompensei au fost schimbate.  Câinele a trebuit să se joace, să înțeleagă și să urmeze o succesiune de pași pentru a obține o recompensă diferită de cea pentru care a fost antrenat.

Într-unul din grupuri, unul dintre mecanisme a fost dezactivat și, prin urmare, nu au putut rezolva problema organică. Totuși, după un timp, li s-a permis accesul la recompensă.

În celălalt grup, mecanismele au funcționat normal. De îndată ce au înțeles cum funcționează  fiecare element, câinii au reușit să rezolve puzzle-ul și să ajungă la recompensa lor.

Câinii care au rezolvat puzzle-ul au arătat mai multe semne de stimulare emoțională (mișcarea cozii, viteză) decât cei care nu au făcut-o, în ciuda primirii aceleași recompense.

Necesitatea stimulării mentale

Acest studiu ne arată o realitate incontestabilă: câinii apreciază învățarea bazată pe joc. Aruncarea unei jucării sau tragerea frânghiei poate fi un exercițiu stresant și distractiv, dar profitând de această izolare, în calitate de îndrumător, poți merge mult mai departe.

Stimularea animalului de companie depinde în totalitate de câtă originalitate dai dovadă:

  • Un joc foarte stimulant este acela de a ascunde recompensele în diferite părți ale casei. La comanda „caută” poți determina câinele să-și dezvolte simțurile, plasând recompensele de fiecare dată în zone greu accesibile.
  • Există jucării pentru distribuirea alimentelor. Pentru ca patrupedul să obțină hrana, trebuie să interacționeze cu obiectul și să urmeze un simplu proces de învățare. Acest lucru îl va stimula mental.
  • Ceva la fel de simplu precum ascunderea unei recompense într-una din mâinile tale, mișcarea sa și determinarea câinelui să ghicească în care se află este deja o provocare pentru el.
  • Există o mulțime de jucării de activare senzorială pentru câini, cum ar fi puzzle-uri sau cutii de rezolvare a problemelor.

Este foarte ușor să joci jocuri care îți stimulează mental animalul de companie. Acesta va fi un proces de învățare extrem de benefic pentru acesta, pe lângă faptul că îi vei da șansa să simtă că a înțeles un concept nou.

Profită de aceste momente de izolare la domiciliu și joacă-te cu câinele tău. Supune-l unor provocări diferite și ajută-l să învețe lucruri noi. Vei avea parte de multă distracție.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top