Calciu: sunt necesare suplimentele de calciu la câini?

Calciul este esențial în dieta animalelor noastre de companie în orice moment. Cu toate acestea, trebuie administrat cu moderație, deoarece dacă este administrat în exces sau prea puțin, acest lucru poate declanșa apariția unor probleme de sănătate.

Calciul joacă un rol foarte important în sănătatea acestor animale, deoarece are o relație directă cu întărirea oaselor și mușchilor, de aceea se recomandă începerea oferirii acestuia de la o vârstă fragedă pentru a le ajuta în procesul de creștere și pentru a le întări oaselor și mușchii într-un mod cât mai eficient. De asemenea, trebuie oferit și în perioada de gestație și de lactație a femelelor.

Deficiența de calciu la câini

În afară de asta, calciul are multe beneficii pentru sănătatea câinilor. Calciului contribuie la dezvoltarea dinților și scheletului, este o sursă de vitamine ( A și E), ajută la îmbunătățirea mobilității musculare, menține metabolismul și întărește organismul. Așadar, o dietă săracă în calciu poate fi foarte dăunătoare câinilor. Din cauza lipsei de calciu câinii pot suferi de leziuni osoase, de lipsă de vitalitate și slăbiciune.

Pentru ca această situație să nu apară, ar trebui să urmăriți evoluția animalului de companie în perioada de creștere și dacă constatați că oasele sunt prea fragile, iar câinele dă dovadă de slăbiciune, trebuie să mergeți la medic pentru a vă indica cea mai bună soluție de rezolvare a problemei.

De asemenea, alte simptome care indică lipsa de calciu la animalul de companie pot fi tahicardia, oboseala sau dezorientarea. Trebuie să fiți foarte atenți în privința acestui aspect și foarte precauți, deoarece dacă îl treceți cu vederea, în viitor poate declanșa probleme de sănătate mult mai grave.

Calciu în exces la câini

Dimpotrivă, menținerea unei diete foarte bogată în calciu are, de asemenea, efectele sale negative. Aceasta poate afecta oasele și articulațiile animalului pe termen lung și poate provoca leziuni, lipsa poftei de mâncare, probleme de vedere, probleme ale pielii, boli ale sistemului nervos, rinichi sau inimă. Prin urmare, va trebui să furnizați câinilor o cantitate optimă de calciu, astfel încât să nu vă confruntați cu niciunul dintre aceste două cazuri. Excesul de calciu apare mai ales în perioada de creștere a animalului, deoarece multe persoane cred că, cu cât îi oferă mai mult calciu, cu atât va crește mai puternic și mai mult, deși ulterior rezultatul nu va fi așa.

Excesul de calciu la animal poate fi detectat prin observarea fecalelor sale. Dacă acestea au o culoare albicioasă și au o textură diferită decât în ​​mod obișnuit, iar dacă pe lângă asta este și mult mai slăbit din punct de vedere fizic și cu probleme la extremități, este posibil ca în organism să existe un exces de calciu.

Dacă ați observat că animalul vostru de companie prezintă unele dintre simptomele menționate mai sus, cel mai bun lucru va fi să-l duceți la un veterinar care, în urma unei analize, va descoperi dacă problemele sale se datorează calciului insuficient sau în exces.

Cât de mult calciul poate consuma animalul de companie?

Pentru a afla cât calciu trebuie administrat unui câine, cel mai bine este să mergeți la veterinar, deoarece acest lucru depinde de vârsta și dimensiunea sa. Medicul veterinar va stabili cantitatea exactă de calciu pe care trebuie să o dați câinelui, ținând cont de vârsta și greutatea sa.

În afară de comprimatele de calciu pentru câini pe care un medic veterinar le poate prescrie animalului de companie, trebuie să rețineți că trebuie să țineți cont de faptul că hrana preparată în casă pe care o oferiți de obicei câinelui conține calciu. Desigur, dietele de casă trebuie să fie supravegheate în permanență de un expert în nutriție canină sau de un medic veterinar.

Deci, în acest sens, tovarășii canini sunt foarte asemănători cu oamenii, deoarece au nevoie de calciu pentru buna lor dezvoltare. Acesta este un subiect foarte important, căruia, așa cum s-a discutat mai sus, trebuie să i se acorde o atenție deosebită în timpul etapelor de creștere, gestație și alăptare a animalului. Deci, fie că îi oferiți animalului  de companie o dietă preparată în casă, fie că îi dați tablete de calciu de uz veterinar, nu puteți face asta fără acordul medicului veterinar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top