Diferențele dintre o pisică Persană și o pisică de Angora

Aceste două rase sunt foarte cunoscute și populare, dar pentru iubitorii de pisici există diferențe clare între pisica Persană și pisica de Angora. Blana stufoasă ale ambelor rase îi poate induce în eroare pe oameni, neștiind ce să aleagă.

Cu toate acestea, există diferențe evidente, atât fizice, cât și comportamentale. Este necesar să se țină seama de caracteristicile lor la adoptare. Noul membru al familiei trebuie să se adapteze cât mai repede la noua sa casă și să se bucure de cea mai bună calitate a vieții.

Ca o curiozitate, trebuie remarcat faptul că originile acestor pisici sunt oarecum particulare. Primele pisici Persane au fost aduse în Italia din Persia (în prezent Iran) în jurul anului 1620. Actuala ramură Persană s-a dezvoltat în jurul anului 1800 în Anglia și provine din pisica de Angora turcă. Adică au aceleași descendență și origini.

Diferențe fizice între pisica Persană și pisica de Angora

Iată deosebirile dintre acestea:

  • Nasul lor. Aceasta este o caracteristică fizică care le poate diferenția destul de bine. Pisica Persană are nasul complet plat, în timp ce pisica de Angora are nasul mai alungit și nu la fel de plat.
  • Zona lacrimară. Datorită formei aplatizate a feței pisicilor persane, se formează un pliu mare între zona nasului și ochi, ceea ce facilitează lăcrimarea abundentă.
  • Cap și urechi. Pisicile Persane au urechile și capul mult mai rotunjite, iar pisicile de Angora au un aspect mai alungit.
  • Datorită dimensiunii puteți afla care pisică este de Angora și care Persană, deoarece este una dintre cele mai notabile caracteristici. În ciuda faptului că la oricare dintre rase pot exista exemplare mici, de aproximativ 3 kilograme, în general, pisicile persane pot crește mai mari decât pisicile de Angora, atingând greutatea de 7 kilograme. Pisica de Angora este mai mică decât cea persană, care este de obicei mai robustă. Persanele măsoară între 40 și 50 de centimetri, iar cele de Angora între 20 și 25 de centimetri.

Diferențe de personalitate între pisica persană și pisica de Angora

Un alt mod de a diferenția o pisică Persană de o pisică de Angora este personalitatea și comportamentul acestora. Pentru asta, trebuie luate în considerare următoarele caracteristici:

  • Sociabilitatea lor. Deși există întotdeauna excepții, în general, pisica Persană este întotdeauna mai independentă decât pisica de Angora, deoarece aceasta din urmă, coexistă mai bine cu oamenii. Asta nu înseamnă că este foarte afectuoasă, dar este ceva mai sociabilă. Cu toate acestea, dacă o mângâiați prea mult, pot fi oarecum neprietenoasă, așa că nu trebuie să insistați. Pisica Persană va fi cea care în anumite momente va cere afecțiune. Ea va trebui să se apropie de voi, altfel va evita orice contact uman.
  • Activitate zilnică. Persanele sunt pisici liniștite, cărora le place să se relaxeze, preferă o canapea decât să se joace. Datorită acestei inactivități este necesar să le controlați greutatea, deoarece pot suferi de obezitate. În cazul pisicilor de Angora se întâmplă contrariul, întrucât sunt mai jucăușe.
  • Atitudinea lor față de cei mici din casă. Pisicile Persane tolerează mai puțin compania oamenilor, astfel încât copii trebuie să înțeleagă că nu trebuie să le deranjeze, ci să le respecte spațiul și nevoia de liniște. Pe de altă parte, pisicile de Angora acceptă mai bine conviețuirea cu oamenii, vor interacționa mai bine cu copiii, atât timp cât cei mici nu le schimbă obiceiurile.
  • Coexistența cu alte animale. În acest caz, pisica de Angora va fi mai sociabilă decât pisica persană, deoarece aceasta din urmă nu este foarte prietenoasă și nu îi place să i se schimbe obiceiurile.

Sănătate și alimentație

Pisica Persană poate face ulcere pe suprafața ochilor. Glandele sale lacrimare elimină lichid aproape permanent. De asemenea, pot suferi de boli respiratorii din cauza nasului plat. În plus, majoritatea exemplarelor sunt predispuse la boli polichistice renale, iar masculii pot suferi de boli cardiace hopertrofice. Pe de altă parte, pisicile de Angora pot suferi de tulburări de auz,  luxații patelare și ataxie. La fel ca pisica Persană, pot suferi de boli de inimă hipertrofice.

În ceea ce privește mâncarea, trebuie să țineți cont că pisicile Persane au stil de viață sedentar. Acestora le place să mănânce foarte mult și asta este o combinație proastă. Trebuie să li se administreze alimente care nu sunt bogate în proteine ​​sau grăsimi. Spre deosebire de cele Persane, pisicile de Angora sunt mult mai energice și fiindcă se joacă mult, acestea nu devin obeze. Adoră alimentele bogate în proteine. În ambele cazuri, este necesar să alegeți o hrană completă și de calitate, care să împiedice animalul să se îmbolnăvească.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top