Remedii pentru diaree acută la pisici

Diareea acută la pisici poate fi provocată de cauze diferite. Medicul veterinar trebuie să pună un diagnostic pentru a stabili tratamentul adecvat.

Diareea este un semn că ceva nu este în regulă cu intestinul pisicii. Vărsăturile și diareea acută la pisici, precum și problemele urinare, sunt cele mai frecvente cauze ale vizitei la medicul veterinar.

Pot exista mai multe probleme care cauzează diaree la pisici și, prin urmare, este important să mergeți la veterinar pentru a afla cauza.

Cum puteți identifica diareea

O pisică care suferă de diaree are scaune multe sau apoase, de culoare mai deschisă sau mai întunecată decât în ​​mod normal. Scaunul poate fi și cu mucus sau sânge proaspăt. În plus, pisica poate depune mai mult efort atunci când își face nevoile.

Simptomele vor depinde de care parte a intestinului a fost afectată:

  • Intestinul subțire. Diareea este abundentă și animalul ajunge să piardă în greutate;
  • Intestinul gros. Pisica își face nevoile cu dificultate, iar scaunele sunt mici, foarte dese și, ocazional, poate apărea mucus sau sânge proaspăt.

-Combinație de simptome ale intestinului subțire și gros. Așa se întâmplă de cele mai multe ori.

Dacă pisica folosește litiera, va fi ușor să identificați tipul de fecale pentru a informa veterinarul. Cu toate acestea, în cazul pisicilor care se ușurează în exterior, poate fi mai dificil. Vă puteți uita la baza cozii și a anusului pisicii în cazul în care fecalele s-au lipit.

Cauzele diareei acute la pisici

Diareea poate fi cauzată de multe tipuri de boli, deci trebuie excluse unele cauze, cum ar fi paraziții, prin probe de scaun:

Hrănirea excesivă a pisoilor. Hrănirea în exces a pisoilor, mai ales dacă sunt hrăniți cu biberonul. De asemenea, lipsa sau scăderea laptelui matern poate provoca aceste probleme din cauza subdezvoltării tractului intestinal.

Schimbarea dietei. O schimbare bruscă a dietei poate provoca diaree acută, deci cel mai bine este să introduceți noul aliment treptat.

Intoleranță alimentară la un anumit tip de alimente. În mod normal, alimentele care o provoacă sunt verificate cu ajutorul dietelor de eliminare.

Infecție cu bacterii, viruși sau paraziți. Infecțiile sunt de obicei foarte contagioase, deci dacă aveți mai multe pisici acasă și au diaree, cel mai bine este să le izolați. Unele infecții pot fi foarte periculoase, cum ar fi Panleucopenia. Salmonella și Campylobacter sunt două bacterii foarte frecvente care cauzează diaree, în timp ce paraziții, giardia, coccidia și viermii sunt frecvente la pisicile mici.

Remedii pentru diaree acută

Diareea poate deveni cronică. În cazul diareei acute la pisici, medicul veterinar va încerca să oprească simptomele prin medicație și să sugereze respectarea ei până când pisica își va recăpăta echilibrul intestinal.

Tratamentul depinde de cauza diareei acute și există teste pentru a detecta prezența anumitor paraziți precum giardii, precum și a bolilor precum parvovirusul.

O probă de microscop poate ajuta, de asemenea, medicul veterinar să identifice alți paraziți sau bacterii.

Durata diareei este importantă pentru diagnostic și tratament. Uneori, poate fi necesară rehidratarea animalului din cauza cantității de apă pierdută prin fecale.

După o perioadă de regim, se recomandă o dietă ușoară, care poate fi întotdeauna preparată în casă urmând instrucțiunile veterinare. De asemenea, îi puteți da hrana umedă pentru pisici cu probleme gastro-intestinale.

Porțiile trebuie să fie mici și oferite de mai multe ori pe zi: de exemplu, în trei sau patru reprize pentru a evita  supraîncărcarea intestinului.

În zilele următoare, în funcție de evoluția pisicii, dieta ușoară ar trebui schimbată treptat cu dieta normală,  respectând întotdeauna durata medicației pentru a opri diareea.

Odată terminat tratamentul medical, veți observa dacă animalul se adaptează din nou bine la dieta sa și diareea nu reapare.

Diareea acută la pisici este cea mai frecventă, dar există și alte boli care provoacă diaree cronică, cum ar fi boala inflamatorie a intestinului.

Pentru a preveni problemele digestive la pisici, vă recomandăm hrana naturală pentru pisici, cu probiotice care menține sanatos sistemul digestiv al animalului. De asemenea, aceasta nu trebuie sa nu conțina grâu, lapte, carne roșie sau soia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top