Importanța sănătății dentare la pisici

Sănătatea dentară la pisici este adesea subestimată, deoarece felinele sunt capabile să-și mascheze durerea și emoțiile negative. Prin urmare, marea majoritate dintre pisici prezintă patologii orale în timpul vieții.

Pisica este un animal care, deși a fost domesticit de sute de ani, are încă un puternic instinct de supraviețuire. Din acest motiv, aceste pisici maschează foarte bine durerea și eventualele afecțiuni. Luarea în considerare a sănătății dentare la pisică este esențială, deoarece, de multe ori, atunci când este detectată o problemă, este prea târziu pentru a o aborda.

În natură, felinele folosesc în mod normal elemente precum oasele sau iarba pentru a-și curăța dinții, dar în medii închise acestea nu sunt disponibile. Din acest motiv, este sarcina stăpânilor să le mențină integritatea fiziologică și orală prin controale și igienă periodică.

Patologii asociate cu sănătatea precară a pisicilor

Cel mai bun mod de a înțelege importanța igienei orale la pisici este aflând ce se întâmplă atunci când nu este respectată. Din păcate, cercetările făcute arată că o mare parte dintre pisicile cu vârsta de peste 3 ani suferă de probleme dentare, deoarece mulți stăpâni nu tind să acorde atenție integrității orale a felinei.

Există 3 boli principale care se manifestă odată cu neglijarea igienei dentare: gingivita, parodontita și resorbția dentară. În cele ce urmează vă vom dezvălui particularitățile fiecărei boli.

Gingivita

Din păcate, se estimează că marea majoritate a pisicilor în vârstă pot prezenta unele variante ale acestei patologii sau altele similare. Gingivita constă într-o inflamație a gingiilor care înconjoară dinții și poate fi ușoară sau severă.

Această afecțiune este adesea cauzată de igiena orală deficitară și de acumularea plăcii. Dacă placa nu este îndepărtată în mod regulat de pe suprafața dinților pisicii, bacteriile care alcătuiesc placa migrează către locul de inserție al gingiei, provocând inflamarea acesteia ca metodă de răspuns imun.

Parodontita

Este următorul pas către gingivită. Când aceasta din urmă nu este tratată ci ignorată, apare parodontita, o patologie care în cele mai grave cazuri nu poate fi rezolvată.

Pe măsură ce saliva intră în contact cu placa bacteriană depusă pe dinți, se formează tartrul caracteristic. Când acest lucru se acumulează și bacteriile ajung în țesuturi și oasele din cavitatea bucală a pisicii, animalul de companie prezintă de obicei dificultăți la înghițire, durere continuă și umflături faciale vizibile.

În acest moment, bacteriile au colonizat țesuturile interne ale animalului. De obicei este necesar o intervenție veterinară cu anestezie generală.

Resorbția dinților

Sub fiecare dinte al pisicii există o pulpă dentară, care este alcătuită din vase de sânge, canale limfatice și terminații nervoase. Această serie de țesuturi ce comunică cu restul sistemelor animalului, sunt înconjurate de o substanță asemănătoare oaselor cunoscută sub numele de dentină, care face parte din dinte.

Când dentina este distrusă treptat și iremediabil, apare   afecțiunea cunoscută sub numele de resorbție dentară. Din păcate, 20-60% dintre pisici suferă de această patologie după vârsta de 5 ani, deși cauza până în prezent rămâne necunoscută.

Prevenirea durerilor asociate și restabilirea cantității de dentină pierdută sunt singurele tratamente pentru acest tablou clinic.

Prevenirea este cheia sănătății dentare a pisicii

După cum s-a văzut, pisicile pot suferi de mai multe patologii orale. Faptul că nu se plâng în mod direct nu înseamnă că suferă mai puțin, deoarece, așa cum am spus, sunt prădători capabili să mascheze durerea și slăbiciunea.

Cel mai bun mod de a preveni aceste boli este periajul zilnic al dinților cu periuță și pastă specifice pentru animalele de companie. În orice caz, dacă acest lucru nu este posibil datorită caracterului felinei, trebuie să fiți atenți la următoarele semne:

  • Lipsa de îngrijire. Acest lucru are ca rezultat o blană cu aspect neîngrijit;
  • Halitoză sau respirație urât mirositoare;
  • Salivație de orice fel. Deși acest comportament este tipic la câini, la pisici indică de obicei o boală;
  • Durere când mănâncă;
  • Încercări de zgâriere în zona orală;
  • Sângerarea gingiilor;
  • Pierderea poftei de mâncare și pierderea în greutate.

Dacă apar oricare dintre aceste semne clinice, trebuie mers cu pisica la medicul veterinar. Este posibil ca pisica să sufere de gingivită sau parodontită și, în anumite ocazii, este necesar un tratament chirurgical sub anestezie generală pentru a o rezolva. Când apar infecții bacteriene, fiecare secundă contează pentru salvarea vieții animalului.

Din ce în ce mai multe felinele cu vârsta de 4 ani sau mai mult suferă de un tip de boală orală. Ca stăpâni trebuie să fiți conștienți de importanța sănătății dentare a pisicii, deoarece este la fel de importantă ca și cea a oamenilor sau a câinilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top