Diferențele dintre rasele Akita Inu și Shiba Inu

Akita Inu și Shiba Inu sunt două rase foarte populare astăzi. Sunt foarte asemănătoare și ambele provin din Japonia. Între ele există însă și diferențe, deși sunt  confundate la prima vedere.

Dacă vă plac aceste două rase și v-ați dori să achiziționați un exemplar ce aparține uneia dintre aceste rase, vă sfătuim să aflați cum trebuie îngrijite aceste rase, care sunt trăsăturile lor de personalitate și nevoile lor de bază. Iată toate diferențele dintre Akita Inu și Shiba Inu.

Diferențele dintre Akita Inu și Shiba Inu

Ambele rase provin din Japonia și aparțin grupului de câini spitz. Originile lor sunt foarte vechi, deoarece acestea se caracterizează prin faptul că au două straturi de păr, unul scurt și lânos care îi protejează pe câini de frig – și celălalt format din păr lung, neted, desprins de corp.

Capul câinilor Akita Inu și Shiba Inu amintește de o vulpe, cu urechi ascuțite și o coadă ridicată, curbată, care se sprijină pe spate. Există mai multe tipuri de câini spitz: spitz de vânătoare europeni, asiatici și nordici. Rasele Akita Inu și Shiba Inu fac parte din grupul câinilor spitz asiatici.

Deși sunt două rase foarte asemănătoare, există mai multe diferențe între Akita Inu și Shiba Inu. Iată unele dintre cele mai importante diferențe:

Akita Inu sunt mai mari

Adulții Akita – atât masculii, cât și femelele – pot atinge o înălțime  de aproximativ 67, 61 centimetri, în timp ce Shiba Inu are o înălțime medie de 37 sau 40 de centimetri. Shiba poate cântări între 8 și 15 kilograme, în timp ce Akita depășește 30 de kilograme.

Această diferență de dimensiune se datorează încrucișărilor cu rase mai mari, cum ar fi Tosa și Mastiff. Shiba, pe de altă parte, a fost încrucișat cu câini de vânătoare englezi mai mici.

Rasa Shiba Inu are cei mai mici ochi

Atât câinii Akita Inu, cât și cei Shiba Inu au o frunte lată, fără riduri, cu urechi groase, mici, triunghiulare. Au, de asemenea, un bot drept care se termină cu un nas negru, obraji bine dezvoltați și dinți puternici cu mușcătură foarfecă. Principala diferență constă în mărimea capului și ochilor – mai mare la Akita.

Shiba Inu are ochi mai mici decât Akita Inu, deși la ambele rase sunt triunghiulari, de culoare maro închis și cu un colț îndreptat ușor în sus.

Unele diferențe de temperament

De regulă, câinii din rasa Akita sunt docili și receptivi. Acești câini sunt puțin mai liniștiți decât cei din rasa Shiba. Sunt foarte inteligenți și plini de viață. Cu toate acestea, ambele rase au nevoie de educație și o pregătire adecvate pentru a putea conviețui alături de cineva în casă.

Câinii Akita Inu  provin din câini de luptă

În ciuda faptului că au același loc de origine, istoria ambelor rase a fost oarecum diferită. Rasa Akita provine din regiunea Akita și era cunoscută popular ca Matagi Akita. Câinii erau de talie medie, folosiți la vânătoarea de urși.

În 1603, câinii Akita au început să fie folosiți drept câini de luptă și în 1868 au fost încrucișați cu rase mai mari pentru a-și spori caracteristicile de luptători, astfel încât unele trăsături ale câinilor Spitz au dispărut.

La începutul secolului al XX-lea, odată cu interzicerea luptei cu câini, au fost din nou căutate trăsăturile rasei japoneze originale. După război, crescătorii Akita, încercând să elimine toate trăsăturile raselor străine, au încrucișat câteva exemplare cu Matagis Akita.

Istoria Shiba este diferită, deoarece rasa a existat încă din vremurile primitive. Trăia în zona montană cu vedere la Marea Japoniei. Câinii din rasa Shiba Inu erau folosiți pentru a vâna mici mamifere și păsări.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, vânătoarea a devenit un sport în Japonia și câinii Shiba Inu au început să fie încrucișați cu câini de vânătoare englezi importați, rămânând în cele din urmă puține exemplare originale.

În 1928, preocuparea crescândă pentru conservarea rasei a dus la declararea Shiba Inu drept monument natural și, de atunci, crescătorii au căutat să reproducă și să îmbunătățească rasa până când s-a ajuns la aspectul pe care îl are astăzi.

Îngrijirea raselor Akita Inu și Shiba Inu

Rasele cu păr lung au nevoie de periaj pentru a evita formarea de noduri și pentru ca blana să aibă un aspect sănătos și strălucitor. Atât Shiba Inu, cât și Akita Inu au nevoie de băi periodice și periaj pentru a-și menține blana în stare bună, astfel vor năpârli mai puțin. Rasa Shiba Inu pare să năpârlească mai mult decât Akita Inu.

Acestea sunt câteva dintre principalele diferențe dintre rasele Akita Inu și Shiba Inu. Cu toate acestea, ambele rase au, de asemenea, multe caracteristici comune, deoarece sunt rase foarte active și inteligente. Câinii ce aparțin acestor rase au nevoie de exerciții regulate pentru a se menține în formă și a trăi fericiți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top