De ce le este frică pisicilor?

Pisicile se tem și urăsc multe lucruri. Pentru a le înțelege, este necesar să le respectăm spațiul și să evităm să le provocăm stres inutil.

Pisicile sunt animale curioase. Anumite obiecte și situații noi le trezesc acestora curiozitatea și se tem în același timp de ele. La bază, frica este un mecanism de supraviețuire. Cu toate acestea, ființele vii se pregătesc pentru posibile pericole, având răspunsuri fiziologice și modele comportamentale diferite.

În natură, frica este o strategie utilă pentru animalele care trebuie să supraviețuiască într-un mediu ostil. În mediul familial, aceste temeri pot deveni un inconvenient în viața de zi cu zi a animalului de companie.

De ce se tem pisicile?

Rutina este foarte importantă pentru felinele domestice, deoarece acestea se adaptează la timpul de masă, de joacă sau de odihnă. Atunci când ceva le întrerupe brusc rutina sau există o schimbare majoră în casă, felinele pot experimenta stres.

Modificările trebuie făcute, pe cât posibil, într-un mod gradat și controlat pentru a ajuta pisica să se adapteze la noua situație.

Dacă vorbim despre frici, există de obicei anumite situații și obiecte de care majoritatea pisicilor se tem sau pe care le detestă. Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente, dar fiecare animal este o lume și pot exista multe diferențe între indivizi.

Oameni necunoscuți

Multe pisici se ascund atunci când o persoană străină intră în casă. Această teamă se poate datora faptului că pisicile domestice nu au fost învățate să facă față unor situații noi.

De-a lungul timpului, dacă persoana necunoscută devine o prezență obișnuită în casă, pisica poate să nu se mai ascundă și chiar să fie văzută stând lângă această persoană. Cu toate acestea, prima dată întotdeauna va privi această persoană de la distanță.

Obiect nou în casă

Este posibil ca pisicile să nu accepte cu ușurință noile obiecte de prin casă, mai ales dacă acestea sunt la vedere și ușor accesibile. Este posibil ca ele să dărâme aceste obiecte, deoarece nu le plac lucrurile noi.

Se tem de cușca de transport

Mersul la veterinar sau călătoria cu mașina poate fi o provocare pentru stăpânii pisicilor. Chiar dacă călătoria și vizita sunt scurte, acest lucru le poate stresa mult pe pisici, atât fizic cât și psihic.

Cele mai recomandate cuști de transport pentru pisici sunt cele rigide și detașabile în partea superioară și inferioară, cu acces frontal și superior. Acest lucru permite medicului să le examineze mai ușor, iar pisicile se simt mai puțin expuse.

Obișnuirea unei pisici cu utilizarea unei cuști de transport nu este un proces rapid, deoarece necesită multă răbdare și sesiuni scurte de dresaj. Cu toate acestea, acest lucru este necesar pentru a evita problemele pe termen lung cu animalul.

Așezați cușca într-o parte a casei și așteptați ca pisica să o folosească ca loc de refugiu sau odihnă. Nu uitați să îi oferiți întotdeauna recompense. Odată ce reușiți acest lucru, ceea ce nu este ușor, puteți să o obișnuiți să stea înăuntru cu ușa închisă.

Se tem să fie luate în brațe

Invadarea spațiului personal al unei pisici nu este recomandată, deoarece felinele se tem – sau mai degrabă urăsc să fie luate în brațe atunci când nu vor să primească afecțiune. Acest lucru nu înseamnă că nu sunt animale afectuoase, ci pur și simplu trebuie să învățați să vă dați seama când vor să fie alintate, mângâiate, când au chef de joacă sau vor să le acordați atenție.

Pisicile se tem de zgomote puternice

Pisicile se tem și de zgomotele puternice produse, de exemplu, de artificii sau petarde. Această teamă poate provoca răspunsuri exagerate atât la câini, cât și la pisici.

Pisicile se tem de apă

Știm cu toții că pisicile nu iubesc apa. Deși există pisici pe care nu le deranjează contactul cu apa, în general, pisicile se tem de apă.

Aversiunea pisicilor față de apă poate fi urmărită în istoria lor naturală. În general, pisicile au trăit în zone deșertice, departe de zonele cu apă, deci nu au avut multe ocazii de a intra în contact cu ea.

Ținând cont de cele dezvăluite mai sus, vă sfătuim să nu speriați pisica în niciun fel, deoarece frica nu este un lucru pozitiv pentru animal sau pentru relația voastră cu acesta. Frica este un răspuns adaptiv în mediul natural, dar este o cauză de stres nesănătoasă pentru animal vostru de companie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top