Rase de câini cu cele mai multe probleme de sănătate

Deși fiecare rasă de câine are particularitățile sale, toate pot fi incluse în câteva grupuri în funcție de patologiile care afectează cel mai mult membrii săi.

Toate rasele de câini care există astăzi provin într-o măsură mai mare sau mai mică dintr-o selecție făcută de oameni. Această alegere a caracteristicilor dezirabile, atât fizice, cât și comportamentale, a provocat apariția și perpetuarea bolilor. Vrei să știi care sunt rasele de câini cu cele mai multe probleme de sănătate?

Fiecare rasă de câine are caracteristicile sale care o definesc ca atare, standarde canine care la rândul lor au patologii asociate. Cu toate acestea, acest lucru nu implică faptul că toți câinii dintr-o anumită rasă vor dezvolta o problemă tipică, dar au o anumită predispoziție. În continuare, îți vom spune mai multe despre rasele de câini și patologiile lor derivate.

Câini cu cele mai multe probleme de sănătate: rase condrodistrofice

Rasele condrodistrofice sunt cele cărora li se scurtează oasele în timpul creșterii și dezvoltării oaselor lungi ale corpului. Ca urmare, apar tipuri de câini cu picioare foarte scurte și coloana vertebrală alungită.

Aceste rase de câini dezvoltă probleme osoase sau probleme legate de cartilaj și alte tipuri de țesuturi. Un exemplu foarte evident este cel al teckelului.

Acești câini au picioare foarte scurte și un spate lung în comparație cu picioarele, ceea ce contribuie la apariția unor patologii precum hernia de disc. Această rasă reprezintă între 45 și 70% din toate cazurile de hernie de disc care apar în clinicile veterinare.

Acești câini încep să aibă probleme la vârsta de 3 și 6 ani. Dacă, în plus, le place să sară mult și să efectueze alte tipuri de exerciții a căror greutate cade pe spate, problema va apărea mai repede. Alte cauze care pot provoca hernii de disc, pe lângă rasă, sunt următoarele:

 • Lovituri, căderi și traume în regiunea vertebrală.
 • Mișcări bruște.
 • Supraponderalitate și stil de viață sedentar.
 • Semnele clinice care prezintă o posibilă hernie de disc la un câine sunt următoarele:
 • Dureri de spate sau gât.
 • Refuzul de a merge.
 • Picioarele posterioare instabile la mers. De exemplu, dacă se încrucișează când câinele merge.
 • Pierderea totală a capacității de a mișca picioarele din spate. Acest lucru poate însemna și pierderea capacității de a urina.
 • În cazurile în care animalul își pierde sensibilitatea, măduva spinării poate fi deteriorată.

Animalele care suferă de aceste probleme necesită adesea tratament. În primul rând, acesta constă în medicație antiinflamatoare și analgezice, precum și odihnă completă. Pentru cele mai grave cazuri, poate fi luată în calcul opțiunea chirurgicală. În ciuda faptului că teckelul este rasa de câine care suferă cel mai mult de această problemă, există mulți alți câini care pot suferi de asta:Basset hound, Pechinez, Buldog francez, Pudel, Shih Tzu, Lhasa Apso, Cocker spaniol, Jack Russell terrier.

Rase brahicefalice

Rasele de câini brahicefalice sunt cele cu craniul rotunjit, ochii proeminenți și botul foarte scurt. În plus, de obicei au pliuri în jurul botului. Această anatomie predispune aceste rase la multe probleme de sănătate, în special respiratorii și oculare, dar și dermice.

Având o conformație a capului brahicefalic, se atrofiază multe părți din fizionomia naturală a unui câine. Astfel, aceste animale au mai multe defecte anatomice, precum acestea:

 • Nări foarte înguste.
 • Cerul gurii moale excesiv extins, care poate provoca sufocare sau dificultăți de respirație. În majoritatea cazurilor se rezolvă cu o intervenție chirurgicală.
 • Căi respiratorii înguste.
 • Paralizia faringiană. Această afecțiune poate determina pierderea capacității animalului de a scoate sunete și chiar de a respira.

Aceste caracteristici înseamnă că acești câini au întotdeauna probleme cu respirația corectă, dar și cu transpirația. Câinii transpiră numai prin pernițe și atunci când gâfâie. Dacă animalul nu poate gâfâi corect, își va crește temperatura corpului și va deveni hipertermic.

O altă problemă cu aceste rase este că acestea tind să fie prognatice. Aceasta înseamnă că maxilarul iese peste cerul gurii. Drept urmare, dinții  imperfecți ajung să provoace anumite probleme dentare. Rase de câini brahicefalice cu cele mai multe probleme datorită anatomiei lor sunt următoarele: Bulldog englez, Bulldog, francez, Pug, Boxer, Shar Pei, Boston terrier, Shih Tzu, Cavalier King Charles Spaniel, Pechinez.

Deși poate fi ceva comic, o persoană constată că animalul său brahicefalic nu respiră corect, deoarece sforăie mult sau prea tare. Pe lângă sforăit, există și alte simptome care pot fi legate de o problemă respiratorie cauzată de rasă, cum ar fi membranele mucoase albastre sau intoleranța la efort.

Rasele de câini uriași cu cele mai multe probleme

Rase de câini uriași precum Mastiff, Dog German, Dog Argentinian, Saint Bernard sau Terra Nova au o predispoziție ridicată de a suferi de temutele răsuciri ale stomacului. Motivul pentru care aceste animale au această proclivitate se datorează conformației ligamentului fonoesofagian.

La aceste animale, de multe ori acest ligament este hipermobil și stomacul nu rămâne în locul exact în care ar trebui să fie în abdomen. Din acest motiv, în diferite circumstanțe se poate răsuci. Cele mai frecvente declanșatoare ale torsiunii gastrice la câini sunt următoarele:

 • Aerofagie sau admisie de aer din cauza unor probleme medicale sau comportamentale.
 • Probleme la golirea stomacului, cum ar fi consumul de obiecte necomestibile, inflamații gastrice sau tumori.
 • Creșterea producției de gaze.
 • Mănâncă foarte repede.
 • Stres crescut după consumul de alimente.

Atunci când un câine suferă o răsucire a stomacului, durerea este atât de severă încât chiar și cel mai neexperimentat stăpân va observa că ceva nu este în regulă. Această problemă este considerată o urgență veterinară, deoarece dacă animalul nu este tratat rapid, ar putea muri.

Alte probleme suferite de rasele de câini uriași – dar și de cele mari, cum ar fi Ciobăneștii germani, Labradorii sau Golden Retriever – sunt displazia șoldului și a cotului. Multe dintre aceste rase au o predispoziție genetică de a suferi de aceste patologii și nu se datorează stilului de viață, deși pot agrava situația.

După cum putem vedea, fiecare categorie de rase de câini are particularitățile și bolile sale legate în totalitate de fizionomia corpului lor. Din acest motiv, înainte de a alege o rasă, trebuie să știți foarte bine de ce tip de îngrijire va avea nevoie câinele de-a lungul vieții sale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top