Pisica Caracat: caracteristici, origine și dileme etice

Caracatul este un hibrid a cărui creație nu este lipsită de disonanță morală. Ca în cazul tuturor încrucișărilor nenaturale, există probleme fiziologice asociate clare.

Hibrizii dintre specii sunt un fenomen care provoacă curiozitate în cel mai bun caz. Pisica Caracat este unul dintre acele amestecuri create artificial de oameni pentru a obține un animal de companie exotic, cu problemele pe care le implică acest lucru.

În cele ce urmează, vă vom spune istoria acestei feline și a dilemei morale privind existența sa.

Originea Caracatului

Prima încrucișare între un caracal și o pisică domestică s-a produs în 1998 complet accidental, la grădina zoologică din Moscova. Astăzi, însă, este una dintre cele mai căutate feline hibride ca animal de companie de lux, în special în Statele Unite și Rusia.

Pisicile Caracat au fost crescute în captivitate pentru a satisface cererea crescândă pentru aceste pisici. Astăzi, acestea sunt încrucișate cu o pisică abisiniană pentru a obține o blană de culoare uniformă. Această încrucișare se efectuează în captivitate cu feline Caracal dominate, deoarece în natură aceste feline văd pisicile domestice ca pradă.

Caracteristicile Caracatului

Caracatul este o felină rezultată din încrucișarea dintre un caracal mascul și o pisică domestică femelă. Caracalul este o felină de dimensiuni medii, solitară, nocturnă, care trăiește în stepele, savanele și deșerturile din Africa, Arabia și India. Prin urmare, creșterea sa ca animal de companie este practic imposibilă.

Caracatul este mai mic decât caracalul sălbatic, dar este mult mai mare decât pisica mică abisiniană. Greutatea pe care o pot atinge aceste feline este de 13-14 kilograme și pot măsura aproximativ 36 de centimetri înălțime și până la 140 de centimetri lungime, inclusiv coada.

Aspectul acestui hibrid este acela al unei feline cu blană într-o nuanță de cupru portocaliu, cu dungi întunecate și un strat dens, scurt și moale. De asemenea, firele negre de pe vârfurile urechilor lor lungi și corpul puternic – dar stilizat și estetic – caracterizează multe pisici Caracat.

Comportament

Generațiile acestui hibrid diferă prin temperamentul lor, deoarece prima generație – cele care sunt o încrucișare directă între Caracal și Abisinian – sunt mai neliniștite, mai energice și buni vânători. Pe măsură ce această primă generație se încrucișează cu alte pisici Caracat, caracterul lor se schimbă. Devin mai liniștite.

Potențialul său de a trăi cu oamenii într-o casă este o loterie: unele exemplare se pot adapta bine și se pot comporta ca o pisică domestică deosebit de independentă sau, în caz contrar, au comportamente sălbatice. În acest din urmă caz, se pot comporta teritorial și agresiv cu stăpânul.

În plus, pisicile Caracat sunt feline destul de zgomotoase, deoarece mieunatul lor seamănă mai mult cu un hohot. Acest lucru atrage oamenii, dar devine în curând o trăsătură neplăcută pentru cei care își doresc un animal blând.

Dezbaterea etică a hibrizilor

Caracatul nu este singurul hibrid care a generat dezbateri. În general, toate încrucișările dintre diferite specii prezintă mai multe probleme de sănătate care le compromit bunăstarea sau le scurtează viața, cum ar fi ligrul (încrucișarea hibridă dintre un mascul leu și o femelă tigru) sau pisica Savannah. În ceea ce privește pisica Caracat, această felină prezintă deja probleme de la gestație, printre multe altele:

Pisicile abisiniene de sex feminin au puțini descendenți și, în plus, acestea vor fi mai mari, în urma încrucișării cu un caracal. Fătările dificile sunt o problemă frecventă în cazul acestor pisici și se termină adesea cu moartea mamei sau a puilor.

O patologie asociată cu acești hibrizi este boala inflamatorie a intestinului, care necesită intervenții chirurgicale pe tot parcursul vieții și tratamente pentru ca animalul de companie să digere hrana.

Există o rată ridicată de abandon: când se manifestă comportamentul lor sălbatic, mulți oameni aleg să abandoneze pisicile Caracat.

Multe femele abisiniene sunt ucise de caracalii masculi. Nu uitați că, la urma urmei, Caracalul este un animal sălbatic.

Pentru a peveni accidentele datorate agresiunii, cu problemele pe care le implică acest lucru, adesea pisicile Caracat sunt supuse unei intervenții chirurgicale în urma cărora este îndepărtată ultima falangă a fiecărui deget și odată cu aceasta unghia.

Unele vaccinuri pentru pisicile domestice sunt toxice pentru pisicile sălbatice și hibrizi.

După cum puteți vedea, dezavantajele sunt mai numeroase decât avantajele în cazul pisicii Caracat. Astfel, conflictul etic este următorul: este acceptabil din punct de vedere moral să folosim animale exotice pentru moftul nostru? Ce rost are să încercăm să domesticim un animal care nu va putea trăi alături de oameni?

Principalul argument împotriva creșterii în captivitate a anumitor hibrizi este că nu ar trebui să facem alte ființe vii să sufere doar pentru a ne satisface un moft. Există deja peste 40 de rase de pisici dintre care putem alege. Nu ar trebui să recurgem la astfel de încrucișări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top