Pisica burmeză: caracteristici și comportament

Pisica burmeză este una dintre cele mai indicate feline pentru o persoană care își dorește o pisică. Burmezele sunt animale foarte liniște și respectuoase.

La prima vedere, pisica burmeză poate să nu vi se pară foarte diferită de siameză. De fapt, această asemănare a făcut obiectul studiului pe parcursul unei părți din istorie, pentru a putea diferenția corect cele 2 rase.

Dacă sunteți interesați de această rasă și de caracteristicile ei, ați ajuns în locul potrivit. De asemenea, dacă vă gândiți să vă luați o pisică bumeză, iată tot ce trebuie să știți despre această frumoasă rasă de pisici.

Istoria rasei

Dovezile arheologice sugerează că această rasă era deja prezentă în Thailanda în secolul al XV-lea, deși înțelepciunea populară îi plasează originea în templele călugărilor birmani. Documentele considerate oficiale datează însă din 1930 în Statele Unite, unde un medic a creat rasa artificial căutând caracteristicile care i-au plăcut cel mai mult.

Diferența dintre pisica bumeză și pisica siameză a fost stabilită prin încrucișări genetice, deoarece la creșterea felinelor din ambele rase, descendenții au prezentat trăsături ale fiecărei rase. În acest fel a fost clar că, deși asemănătoare, aceste pisici nu sunt la fel.

Caracteristicile generale ale pisicii burmeze

Această rasă are forme rotunjite: ochii, urechile, capul, membrele și corpul au de obicei o formă curbată și uniformă. În plus, în ciuda mărimii sale medii, această pisică dă senzația că cântărește mai mult decât ar trebui atunci când este ținută în brațe, datorită robusteții mușchilor și oaselor sale.

Pisica burmeză are părul scurt iar culoarea obișnuită este maro închis. Cu toate acestea, selecția artificială a extins gama de culori de-a lungul anilor. Pisica poate prezenta o nuanță mai închisă la capătul cozii, urechilor și picioarelor, dar această trăsătură dispare odată cu înaintarea în vârstă.

Una dintre curiozitățile acestor pisici este mieunatul lor, mai melodios. De fapt, se știe că sunt pisici foarte „vorbărețe”, răspunzând practic la fiecare propoziție adresată lor.

Personalitate și tendințe comportamentale

Deși fiecare pisică este diferită, această rasă este asociată cu unele tendințe de personalitate care o fac un însoțitor ideal. Felinele tinere se remarcă prin nivelul lor ridicat de activitate și adaptabilitate, deoarece sunt mai curioase decât majoritatea variantelor acestei specii.

Pe măsură ce înaintează în vârstă, aceste animale devin mai liniște, deci este necesar să le monitorizați activitatea, pentru a vă asigura că sănătatea nu le este afectată. Chiar și așa, pasiunea pentru observație nu dispare, așa că o fereastră le va încânta atunci când vine vorba de trecerea timpului.

Aceste pisici sunt foarte apreciate ca animale de companie, datorită naturii lor jucăușe și sociabile. De fapt, ele cer atenție și jocul cu ele poate fi o activitate nesfârșită, în special pentru animalele mai mici.

Cum se poate conviețui cu o pisică burmeză?

Deși pot tinde să fie inactive, aceste pisici sunt bune cățărătoare și știu să sară cu eleganță, așa că vor avea nevoie de locuri pentru a urca. Copacii pentru pisici și chiar montarea unor rafturilor pe pereți sunt o opțiune recomandată pentru a le menține active.

După cum ați citit mai sus, sunt pisici foarte sociabile și au nevoie de o rație zilnică de interacțiune. Nu este indicat să le lăsați singure timp de ore lungi dacă doriți să le garantați bunăstarea emoțională. Dacă devin sociabile, chiar coexistă bine cu altele pisici.

Pisica burmeză se adaptează bine la schimbări – în cadrul capacității generale a pisicilor de a face față acestora. Acesta este unul dintre motivele pentru care rasa este adesea aleasă atunci când există copii în viața viitorilor stăpâni. Dacă coexistența dintre copii și pisici este bună, o mare parte din socializarea lor zilnică va fi rezolvată.

Precauții veterinare

Nu există boli congenitale grave asociate cu această rasă, deși au fost detectate 2 probleme care sunt legate de pisica burmeză. Acestea sunt după cum urmează:

Gangliozidoză GM2: este o boală genetică caracterizată printr-o deficiență a enzimei betahexosaminidazei, care produce alterări ale sistemului nervos.

Malformații congenitale craniene: acestea pot afecta speranța de viață a felinei nou-născute bolnave.

În rest, măsurile de precauție care trebuie luate pentru a menține sănătatea acestei feline nu sunt diferite de cele ale oricărei alte rase. Având grijă de dieta sa, de sănătatea sa mentală și de activitatea sa fizică – în plus față de examenele veterinare corespunzătoare îi veți asigura o viață frumoasă și sănătoasă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top