Odorizantele sunt periculoase pentru animale de companie?

Odorizantele pot fi periculoase pentru animalele de companie, deoarece acestea percep mirosurile foarte diferit de noi și pot fi, de asemenea, otrăvite de acestea.

Coexistența cu un animal de companie aduce întotdeauna în discuție, cel puțin la începutul coexistenței, mirosurile. De multe ori, mirosul corporal al altor specii ne nemulțumește și recurgem la parfumarea mediului. Sunt însă odorizantele periculoase pentru animalele de companie?

În cele ce urmează, îți vom spune ce ar trebui să iei în considerare pentru a nu-i face rău animalului de companie, păstrând în același timp mediul de acasă proaspăt și parfumat.

Mirosurile și animalele de companie

Este normal ca mirosul altei specii să ne displacă. Cu toate acestea, dacă ai decis să-ți împarți casa cu o altă specie, este corect ca ambii să vă simțiți în largul vostru – sau, cel puțin, în afara pericolului. Mai mult, trebuie luat în considerare faptul că ceea ce pentru oameni este un miros plăcut, pentru un alt animal poate fi invaziv sau prea intens.

Câinii și pisicile, animalele care trăiesc alături de noi, oamenii, au un simț al mirosului mult mai ascuțit decât al nostru, astfel încât mirosurile emanate de odorizante sau chiar de produsele de curățat pot fi dăunătoare pentru acestea.

De ce sunt odorizante periculoase pentru animale de companie?

Deși intensitatea mirosurilor este acceptabilă pentru animalele de companie, trebuie luat în considerare riscul de intoxicație când alegi o anumită modalitate de parfumare a casei. Ca stăpân trebuie să fie atent, în special cu toate acele odorizante pe care le pulverizezi și se volatilizează în aer.

Compuși organici volatili

După cum am spus, unele odorizante sunt periculoase pentru animale de companie, deoarece eliberează substanțe toxice în aer. Acestea sunt compuși organici volatili sau COV și sunt deosebit de periculoși pentru pisici.

O substanță este volatilă atunci când este ușor convertită în vapori sau gaze. Aceste particule mici nu numai că ajung la simțul lor olfactiv – ceea ce este periculos -dar se pot așeza și pe blana lor, în apa sau în mâncarea lor și chiar acolo unde dorm.

De fapt, multe dintre aceste substanțe sunt mult mai periculoase ingerate decât inhalate.

Mulți oameni optează pentru uleiuri esențiale pentru parfumarea casei, dar nu uita că plantele toxice pot fi, de asemenea, un pericol. Multe dintre aceste esențe sunt obținute direct din plante care pot fi toxice pentru animalele de companie.

Câteva exemple ale acestor compuși nocivi pentru animale sunt următoarele:

Naturale: pinenul și limonenul găsite în plante de diferite tipuri și, respectiv, în coaja citricelor. De aici se extrage mirosul de pin și citrice al multor odorizante folosite în casă.

Artificiale: nitrobenzen și toluen. Primul are un anumit miros de migdale și este utilizat în unele parfumuri și odorizante. Al doilea are, de asemenea, un miros plăcut și este adesea folosit la fabricarea produselor de curățat și odorizante.

Semne comune de otrăvire

Chiar dacă depui eforturi pentru a împedica ca odorizantele de acasă să fie periculoase pentru animalele de companie, este foarte important să știi că pot fi otrăvitoare. Iată câteva simptome de otrăvire care indică faptul că vizita la veterinar este urgentă:

 • Vărsături sau greață;
 • Febră;
 • Salivare excesivă;
 • Anxietate și gâfâit;
 • Ameţeală;
 • Dezorientare;
 • Pierderea poftei de mâncare;
 • Urinare și diaree.

Cum să previi otrăvirea cu odorizant

După cum am văzut, odorizantele sunt periculoase pentru animale de companie dacă nu se iau anumite măsuri de precauție. Iată câteva sfaturi pentru a preveni problemele viitoare:

 • Citirea etichetelor – Poate părea o nebunie, dar nu trebuie să știi substanțele chimice dăunătoare într-un odorizant. Precauțiile pe care toată lumea trebuie să le ia cu la privire la produsul menționat trebuie să apară pe fiecare etichetă.
 • Nu trebuie să pui la îndemâna animalelor de companie: tămâie, lumânări parfumate sau odorizante dăunătoare pentru ele. Este foarte important să le așezi acolo unde animalele nu pot ajunge la ele.
 • Poți utiliza odorizante pentru animalelor de companie. Odorizantele pentru animale de companie sunt o opțiune sigură, atâta timp cât sunt folosite în mod corespunzător. Sunt fabricate pentru a oferi un miros plăcut și siguranță în același timp.
 • Nu ezita să mergi la veterinar: otrăvirea este ceva grav care poate duce chiar la moartea animalului și, în plus, de obicei nu există resurse acasă pentru tratarea acestuia.
 • Folosește remedii casnice dovedite: de exemplu, amestecul de oțet alb, bicarbonat de sodiu și apă este util pentru dezinfectarea și îndepărtarea mirosurilor de la animalele de companie fără a le compromite sănătatea.

În concluzie, trebuie să subliniem importanța informării corespunzătoare și a consultării unui medic veterinar de încredere pentru a te asigura de bunăstarea animalului de companie. Este mai bine să fie în siguranță decât să-ți pară rău. Cu toate acestea, se pot întâmpla accidente și ar trebui să știi la cine să apelezi în acest caz.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top