Linii directoare pentru o coexistență reușită între câini și pisici

O conviețuire fericită între câini și pisici este posibilă și chiar recomandată în anumite cazuri. Uneori, aceste specii trebuie să trăiască împreună.

Coexistența reușită dintre câini și pisici nu este o situație imposibilă. De fapt, între aceștia se poate crea o  relație foarte strânsă – potrivit multor stăpâni.

Vrei să știi cum să reușești ca ambele specii să coexiste fără probleme în aceeași casă? În cele ce urmează,  îți vom oferi o serie de sfaturi pentru a realiza o coexistență armonioasă între aceste animale de companie.

Totul începe cu o prezentare corectă

Marea majoritate a pisicilor nu vor avea probleme de conviețuire cu un câine, atâta timp cât li se acordă suficient timp pentru a se obișnui cu noul membru al familiei. De asemenea, câinele trebuie să accepte pisicile în mediul său și să nu le vadă ca pradă.

În adăposturile pentru animale, câinii pentru adopție sunt supuși unor teste cu pisici. Ei sunt aduși mai aproape de incintele în care trăiesc felinele, pentru a observa reacția lor. Acest test este considerat promovat dacă câinele ignoră complet animalele și este mai atent la alți stimuli sau la îngrijitorul său.

Câinii cu probleme de agresivitate sau instinct de vânătoare adânc înrădăcinat nu pot trăi împreună cu pisici sau alte animale de companie, chiar și cu câini mai mici. Deși, cu mult timp și dresaj, un astfel de câine poate ajunge să accepte o pisică, nu este indicat să fie lăsați niciodată siguri.

Când ai pisici ca animale de companie și decizi să adopți un câine, ar trebui să știi întotdeauna în avans dacă acceptă pisici. Dacă da, prezentarea va fi foarte ușoară și rapidă.

Un câine care ignoră pisicile atunci când trebuie să le înfrunte va prezenta comportamente asociate cu frica ( nu se uită la felină sau se uită din lateral la ea. Acest lucru este plăcut de pisici, deoarece o privire fixă ​​nu este un semn bun pentru ele.

La începutul unei prezentări, este mai bine să le distragi atenția cu delicatese, astfel încât să nu se concentreze unul pe celălalt. În timpul acestor prime abordări, este normal ca pisica să scuipe dacă câinele se mișcă – sau câinele să latre.

Prezentarea acestor specii nu ar trebui să dureze mai mult de câteva zile. Dimpotrivă, când sunt prezentate 2 pisici, acest timp poate crește la o lună. Ca notă finală, animalele nu ar trebui să fie lăsate niciodată singure, cel puțin până când nu ești sigur că se simt confortabil împreună.

Atenție la semnele de avertizare

Din păcate, de multe ori această coexistență între câini și pisici nu este posibilă. Pentru a vedea dacă vor putea să se înțeleagă în viitor, urmărește toate semnele de amenințare și alte comportamente ale animalelor.

Dacă la început câinele rămâne total concentrat asupra pisicii, nu își ia ochii de la ea și, de asemenea, o ignoră complet , este posibil ca ceva să nu fie în regulă. Dacă încearcă să atace pisica, există puține șanse ca această coexistență să fie fructuoasă.

Când pisica este cea care atacă câinele, este necesar să se studieze dacă face acest lucru ca parte a unui joc sau cu agresivitate. În general, pisicile se joacă într-un mod neprietenos, deoarece pot mușca, zgâria și face zgomote amenințătoare chiar și atunci când se joacă. Dacă aceste atacuri sau jocuri apar rar și câinele le ignoră sau răspunde jucându-se, nu este o problemă.

Dimpotrivă, dacă câinele se teme sau răspunde agresiv, aceste animale nu pot trăi împreună. De obicei, ambele specii se respectă, deși cu o oarecare teamă, de la începutul relației lor. Orice atitudine diferită poate indica faptul că este timpul să regândești coexistența.

Pentru o bună coexistență între câini și pisici trebuie să delimitezi teritoriile

Deși această regulă este stabilită într-un mod general, este cea mai importantă la începutul relației. Pisicile sunt adesea foarte geloase pe posesiunile și resursele lor, cum ar fi hrana și apa.

Dacă câinele vine în casă după pisică, pisica va trebui să se obișnuiască cu mâncare și apă la înălțime, într-un loc în care câinele nu poate ajunge. Această poziție îi va da încredere și siguranță felinei, deoarece știe că se poate îndepărta de noul animal de companie dacă dorește.

Dacă se întâmplă opusul – pisica este noul animal de companie – trebuie pregătit un spațiu pentru ea. Felinele necesită mult timp pentru a se adapta la situații noi și, prin urmare, înfruntarea cu un câine poate fi traumatică.

Din acest motiv, este mai bine să amenajezi un spațiu, unde să aibă tot ce are nevoie. Pe măsură ce zilele trec și conform atitudinii sale, îi poți permite să iasă și să-și adulmece noul mediu când câinele nu este acasă. În acest fel, se va obișnui cu mirosul câinelui fără a fi nevoie să-l înfrunte.

Este posibilă o conviețuire fericită între câini și pisici și, de multe ori, recomandată. Unele pisici nu se vor înțelege niciodată cu alte pisici, dar se vor înțelege cu câinii sau alte animale. Dacă relația dintre 2 animale de companie nu merge bine sau unul dintre animale este trist sau depresiv, este bine să ceri ajutorul unui profesionist care îți poate da cele mai bune sfaturi în privința conviețuirii dintre câini și pisici.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top