De ce se luptă pisicile și câinii?

Etologii încearcă de mult timp să răspundă la întrebarea de ce se luptă pisicile și câinii. La fel ca în aproape orice lucru în această viață, știința oferă soluții.

De ce se luptă pisica cu câinele este o întrebare care face parte din cultura populară de mult timp, probabil de când ambele specii au început să coexiste cu oamenii. În cele ce urmează, vei afla câteva lucruri interesante cu privire la această chestiune.

Se luptă cu adevărat pisicile și câinii?

Din punct de vedere ecologic, are sens rivalitatea dintre pisici și câini. În libertate, împărțirea spațiului înseamnă a avea aceleași resurse și, prin urmare, concurează pentru spațiu și hrană. Prezența unuia pe teritoriul celuilalt reprezintă o provocare pentru supraviețuire, făcându-i dușmani naturali.

Dar ce se întâmplă atunci când ambele specii conviețuiesc alături de om? Ei bine, autorii studiului publicat în Journal of Veterinary Behavior au realizat un sondaj în 748 de case din întreaga lume occidentală, unde pisicile și câinii locuiau împreună, pentru a da un răspuns clar la întrebare.

Contrar credinței populare, etologii au descoperit că 80% dintre animalele de companie ale participanților se simțeau confortabil împreună, doar 3% dintre oameni au răspuns că pisicile și câinii lor par să nu se simtă bine împreună. Se pare că atunci când factorul de supraviețuire este eliminat, pisicile și câinii pot învăța să trăiască împreună.

Alți factori relevanți atunci când câinii și pisicile se luptă

Studiul a oferit alte indicii despre conflictul dintre câini și pisici. Acestea sunt cele mai importante:

Vârsta la care pisica este adusă acasă este esențială: cu cât pisica este mai tânără când începe coexistența, cu atât este mai mare probabilitatea ca cele două specii să se înțeleagă bine.

Felinele inițiază de obicei conflicte: deși în general cele 2 specii coexistă în relativă armonie, cercetătorii au descoperit că, atunci când există conflicte, de cele mai multe ori sunt inițiate de comportamente ostile ale pisicilor.

Pisicile au de 3 ori mai multe șanse să atace decât câinii: explicația dată de profesioniști în acest sens este că pisicile, văzându-se dezavantajate, preferă să își afirme dominația cu agresivitate.

Importanța limbajului corpului

Câinii și pisicile, ca orice altă specie, au moduri diferite de a se exprima și acest lucru determină modul în care citesc intențiile altora. Din acest motiv, când coexistența dintre ambele specii este forțată – ca și în cazul traiului cu un om – pot apărea neînțelegeri care duc la o luptă. Iată cele mai frecvente.

Dă din coadă

Atât la câini, cât și la pisici, datul din coadă este sinonim cu entuziasmul. Problema este că pentru primii este de obicei sinonimă cu bucuria și, pentru cei din urmă, cu mânia. Dacă câinele interpretează că felina răspunde dorinței sale de a se juca, este foarte posibil să fie zgâriat: ceea ce face pisica este să avertizeze că este supărată.

Arcuiește coama

Deși pisicile se pot arcui atunci când sunt supărate, ele se arcuiesc și atunci când vor să fie mângâiate. Pentru un câine este întotdeauna o poziție de atac, deci poate fi derutant faptul că uneori un animal poate zgâria și alteori poate toarce. Deci, cum se termină? Așa cum îți închipui: în conflict.

Poziția urechilor

Acest factor de comunicare este foarte variat la ambele specii. Sursa principală a conflictului este atunci când sunt îndreptate înapoi, deoarece pentru un câine indică supunere sau teamă și, pentru o pisică, amenințare. Prin urmare, atunci când câinele dorește adesea să evite conflictele, felina simte că răspunde amenințării sale. Acest lucru se poate termina cu o luptă.

Se luptă cu adevărat pisicile și câinii?

Nu există nicio îndoială că există un instinct de rivalitate între cele două specii, lucru care nu dispare ușor. Cu toate acestea, faptul că pisicile și câinii pot trăi împreună nu este decât o altă dovadă că membrii diferitelor specii sunt capabili să trăiască liniștiți atunci când au parte de belșug. Acest lucru, desigur, include animale umane: a împărtăși înseamnă a trăi, așa că merită să facem acest lucru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top