Pisica Himalayană- între persane și siameze

Pisica Himalayană se bucură de toată frumusețea pisicilor persane și orientale în general. Și, dincolo de blana sa frumoasă, trebuie remarcați ochii săi exotici.

Pisica Himalayană atrage atenția datorită frumuseții sale unice, care combină armonios trăsăturile caracteristice pisicilor persane și siameze. Dincolo de aspectul lor, aceste pisici devin din ce în ce mai populare datorită temperamentului echilibrat și adaptabilității lor extraordinare.

Dar, înainte de a decide să adoptați un pisoi din această rasă, este esențial să îi cunoașteți caracteristicile și cum să-l îngrijiți pentru a-i menține sănătatea optimă. Iată tot ce trebuie să știți despre pisica Himalayană.

Originea pisicii Himalayene

Aspectul pisicii Himalayene este o expresie a originilor sale. Aceste pisici sunt create din încrucișări selective între pisicile persane și pisicile siameze, două dintre cele mai populare rase feline din lume.

Primele exemplare s-au născut în Suedia în anii 30, deși originea rasei este de obicei atribuită Angliei sau Statelor Unite. Se presupune că crescătorii au dorit să creeze o nouă rasă care să mențină trăsăturile și construcția fizică a pisicii persane, dar cu trăsăturile pisicii siameze și cu ochii ei albaștri tipici.

Mulți ani, asociațiile feline nu au recunoscut pisica Himalayană ca rasă. Prima recunoaștere oficială are loc în Anglia în 1957, sub denumirea de longhaired colorpoint . În 1957, pisicile Himalayene au fost recunoscute ca rasă și în Statele Unite, unde erau extrem de populare.

Trebuie remarcat faptul că numele rasei nu se referă la faimosul lanț muntos Himalaya sau la originea pisicii. De fapt, derivă din asemănarea estetică a acestor pisoi cu iepurii  Himalayeni.

Caracteristici fizice

În mod clar, pisica Himalayană păstrează trăsăturile morfologice caracteristice pisicilor persane. Corpul său este de dimensiuni medii, robust și compact, cu picioare relativ scurte și puternice. Capul este rotund și solid, în timp ce fața pare complet plată datorită nasului plat.

Părul lung, abundent și mătăsos al pisicii Himalayene este, de asemenea, moștenit de la pisica persană, dar prezintă modelul vârfurilor colorate tipice pisicilor siameze, de la care a moștenit și frumoșii ochi albaștri și aspectul foarte special.

Culorile blănii pot varia ușor, dar sunt întotdeauna adaptate la stilul point. Cele mai întâlnite nuanțe sunt: ​​albastru, ciocolatiu, roșiatic, maro, liliac sau tortie.

Temperament și caracter

Pisica Himalayană are un temperament echilibrat, calm și inteligent. În general, au o legătură foarte specială cu rudele sale, este afectuoasă, amuzantă și foarte bună prietenă.

Cu toate acestea, se poate comporta mai rezervat sau poate fi timidă în prezența unor persoane și animale necunoscute. Dacă va socializa, va putea învăța să se raporteze pozitiv la alți indivizi și la stimuli din mediul său.

Pisicile Himalayene se remarcă și prin ușurința de a învăța, ceea ce facilitează mult educația lor. În nucleul familiei lor, vor învăța cu bucurie noi jocuri și activități care le trezesc curiozitatea și le stimulează simțurile, în special instinctul de vânătoare excelent.

Îngrijirea pisicilor Himalayene

Pisicile Himalayene necesită periaj zilnic pentru o întreținere optimă a părului. Periajul va preveni acumularea de păr mort și murdărie, precum și formarea de bile de păr intestinale. Se recomandă spălarea lor cel puțin o dată pe lună pentru a-și menține părul curat și strălucitor.

Igiena orală va fi, de asemenea, cheia pentru prevenirea formării tartrului și a bolilor dentare care decurg din acestea. Este indicat să spălați dinții pisicuței cel puțin de două ori pe săptămână, pentru a evita acumularea de alimente între dinți și gingii.

Îmbogățirea mediului va fi esențială, astfel încât felina să își poată consuma energia într-un mod pozitiv, să facă mișcare și să-și mențină mintea bine stimulată, ceea ce va preveni problemele de comportament. În plus, este esențial să le oferiți jucării adecvate, astfel încât să poată ascuți unghiile în mod natural.

Sănătatea pisicii Himalayene

Himalayenele sunt pisici puternice și rezistente, care cu greu se vor îmbolnăvi dacă au parte de îngrijire adecvată. Cu toate acestea, pot fi afectate de unele patologii ereditare sau de afecțiuni comune la pisici, cum ar fi:

  • Bile de păr în tractul gastro-intestinal;
  • Probleme oftalmologice;
  • Anomalii mandibulare și faciale;
  • Infecții ale tractului urinar și probleme cu rinichii.

Speranța de viață a pisicii Himalayene este  între 12 și 15 ani, care poate fi prelungită dacă are parte de tratament preventiv adecvat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top