caine

Parfumuri pentru câini: avantaje și dezavantaje

Deși mirosul parfumurilor poate fi plăcut pentru oameni, parfumurile în exces pentru câini le poate provoca acestora probleme de socializare sau de comportament, având în vedere cât de sensibil este simțul mirosului la câini.

Mirosurile sunt foarte importante pentru animale, deoarece le permit să-i cunoască pe ceilalți sau să identifice un pericol. Din acest motiv, mulți medici veterinari sunt împotriva utilizării parfumurilor pentru câini. Cu toate acestea, alții susțin că, în cantități mici, aceste parfumuri pot îmbunătăți conviețuirea cu oamenii.

Parfumuri pentru câini: da sau nu

Ca stăpâni ne dorim ca aceștia să fie mereu curați și să miroasă bine. Cu toate acestea, acest lucru nu este posibil chiar dacă îi ducem la salonul de înfrumusețare în fiecare săptămână. În plus, igiena excesivă este contraproductivă pentru sănătatea lor.

Efectul săpunurilor sau șampoanelor – chiar și cele potrivite pentru câini – „atrag” microorganismele de pe piele și păr, și acoperă feromonii cu care animalele comunică între ele.

Spre deosebire de noi, oameni, care folosim parfum și deodorante după ce facem baie, animalelor le place parfumul lor personal. Și se parfumează și ele. Dar, desigur, nu cu o colonie franceză sau un parfum importat … O fac cu ceea ce au la dispoziție, cum ar fi iarbă sau chiar deșeuri de la alte animale.

Problema este că traiul alături de un animal de companie care „miroase a câine”, așa cum se spune popular, nu este deloc plăcut. De aceea, avem tendința de a folosi parfumuri pentru câini, de genul celor disponibile în magazinele specializate.

Însă, este important să reținem că nu este bine să parfumăm câinele de fiecare dată când se întoarce din parc. Nu-i va plăcea acest lucru.

Există chiar și unele animale de companie care atunci când sunt parfumate nu vor să iasă din casă sau se luptă cu alți câini când sunt afară. Această schimbare a aromei personale îi dezorientează și nu le permite celorlalți să îi recunoască.

Parfumurile pentru câini le schimbă percepțiile

Când ne parfumăm animalul companie, ne gândim la el doar din punct de vedere uman- la ce este un miros frumos sau urât conform ideii noastre raționale, dar la alte animale lucrurile nu sunt așa.

Câinii au un simț al mirosului mult mai dezvoltat decât al nostru și aceasta este deja prima diferență. Poate pentru noi un strop de parfum este în regulă, dar pentru animalul nostru de companie este ca și cum am turna litri și litri de colonie pe el.

De asemenea, aroma care ne place, poate să nu fie pe placul câinelui nostru și să simtă nevoia să o îndepărteze sau să o acopere cât mai mult posibil. Nu este surprinzător faptul că, după ce a fost parfumat, animalul fuge și-și freacă spatele de orice îi apare în cale, inclusiv ceva care este dezgustător pentru oameni: fecale, gunoi etc.

Un alt efect negativ al parfumurilor pentru câini are legătură cu socializarea animalului. Dacă îl duceți des în parc, cu siguranță ați văzut că aproape niciodată nu „adulmecă” cu toate animalele de companie din jur. Acel salut ceremonial este modul în care trebuie să se recunoască reciproc și să își identifice intențiile.

Dacă câinele este „dat cu parfum”, ceilalți câini nu îl vor recunoaște și nu vor putea să știe dacă este de încredere sau nu. Este probabil să îl atace sau să se ferească de parcă ar fi periculos.

Ce trebuie să faceți pentru ca prietenul vostru necuvântător să miroasă bine? Ca prim pas, ar trebui să vă întrebați ce este acest „miros frumos”, deoarece definiția voastră este posibil foarte diferită de cea a animalului. Asta nu înseamnă că nu îl puteți spăla, dar trebuie să evitați excesele.

Pulverizați doar câteva picături de parfum pe câine și vedeți dacă își modifică comportamentul. Nu trebuie să pulverizați întreaga sticlă pe el, pentru că asta nu-i va plăcea. Pentru a preveni mirosul urât, faceți-i baie la fiecare câteva săptămâni și aerisiți bine mediul și bunurile animalului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top