Informații utile despe limbajul corpului la câini

Câinii sunt bunii noștri prieteni și, după câțiva ani petrecuți alături de ei, interpretarea limbajului lor pare simplă. Cu toate acestea, limbajul corpului la câini ascunde câteva secrete pe care orice stăpân ar trebui să le cunoască.

Cu siguranță știi ce vrea câinele tău, când arată bine sau când ar trebui să-l mângâi pentru că pare trist. Dacă este așa, iată câteva aspecte ale limbajului corpului la câini, dar ai grijă: uneori nu totul este ceea ce pare.

În cele ce urmează, îți vom prezenta principalelor caracteristici ale gesturilor și pozițiilor pe care câinii le adoptă în diferite situații. Unele dintre ele îți vor fi foarte utile, așa că nu le rata.

Limbajul corpului la câini- informații utile

Pentru a înțelege cât mai bine limbajul corpului, este bine să se analizeze fiecare parte a corpului animalului separat. În mod normal, atitudinile sunt prezentate ținând cont de întregul corp, dar, din cauza diferențelor individuale existente la câine, cum ar fi faptul că nu are coadă, de exemplu,  este important să se știe exact ce anume să se urmărească pentru a identifica aceste atitudini.

Coada

Coada este partea corpului pe care omul o urmărește cel mai des pentru a interpreta starea de spirit a animalului. Deși mișcarea cozii este în general considerată semn de bucurie, nu este atât de ușoară ghicirea emoțiile pe baza acestui parametru. Trebuie să te uiți la mișcări precum:

 • Oscilația cozii: această mișcare indică doar emoție, dar poate fi de bucurie sau nervozitate. Cu cât emoția este mai mare, cu atât gestul este mai rapid;
 • Oscilație relaxată însoțită de mișcarea șoldurilor: bucurie și atitudine jucăușă.

Alte mișcări ale cozii sunt după cum urmează:

 • Rigiditatea și imobilitatea cozii: tensiune în fața unei amenințări;
 • Coada dreaptă, cu mișcare sau nu: siguranță;
 • Coada între picioare până când vârful atinge abdomenul: frică;
 • Sindromul cozii reci la câini este tipic câinilor de vânătoare.

Urechi

Urechile, în linie cu restul feței, pot fi foarte expresive atunci când vine vorba de transmiterea dispoziției. Dacă sunt analizate separat, pot fi înțelese următoarele:

 • Orientate spre spate: poate fi un semn de frică, nesiguranță sau chiar agresivitate defensivă. Poate fi observate și în pozițiile relaxate;
 • Orientate în față: indică vigilență, interes sau încredere. Dintr-un motiv sau altul, câinii în această poziție sunt interesați de ceea ce privesc.

Deoarece morfologia urechilor este atât de diferită de la un câine la altul, cel mai bun mod de a afla încotro le direcționează fiecare câine este să te uiți la baza lor. Acest lucru este util mai ales pentru câinii cu urechi mari, lăsate în jos.

Gură

Gura este unul dintre cele mai expresive elemente faciale în limbajul corpului la câini. Cine nu își imaginează că există pericol atunci când un câine își arată dinții? Iată cele mai frecvente gesturi ale câinilor cu gura:

 • Gura deschisă și relaxată: adesea cu limba atârnată, de obicei face parte din atitudinile de relaxare ale corpului;
 • Gura închisă: poate fi poziția sa relaxată sau poate fi unul dintre gesturile care indică tensiune împreună cu restul corpului;
 • Colțurile buzelor: acestea sunt foarte importante atunci când analizăm ce fel de tensiune simte câinele. Când sunt orientate înapoi brusc, îi este frică sau este liniștit. Dacă își arată și dinții, poate fi agresivitate defensivă.

Ochii

Două elemente trebuie luate în considerare atunci când se analizează ochii câinelui ca parte a unui semnal: cât de deschiși sunt și către ce direcție privesc. Cu cât ochii tăi sunt mai deschiși, cu atât este mai mare tensiunea.  Câinelui îi este frică. Dimpotrivă, atunci când este relaxat, ține ochii strânși.

O privire fixă ​​poate însemna vigilență, atitudine de vânătoare sau amenințare. Când vine vorba de nesiguranță sau frică, câinele va privi în altă parte. Asta nu înseamnă că nu se uită la ceea ce îl sperie, dar o va face din lateral și cu priviri rapide.

Poziția corpului

Poziția generală a animalului este uneori ușor de interpretat greșit. Este necesar să o analizezi împreună cu semnalele restului corpului, deoarece este baza limbajului corpului la câini. Există multe poziții pentru diferite emoții.

În general, cu cât câinele stă mai drept, cu atât se simte mai încrezător, ceea ce este legat de dominare. Un câine care se ghemuiește sau chiar se rostogolește pe burtă se arată supus, pentru a inhiba comportamentul agresiv al altor câini.

Alte semne interesante sunt următoarele:

Greutatea înclinată spre înainte: de obicei un semn de interes, în special în contextele sociale.

Greutatea înapoi: opusul, evitarea interacțiunii, situației sau obiectului cu care se confruntă.

Unul dintre picioarele din față ușor ridicat: indică alertă sau nesiguranță.

Trunchiul lipit de pământ, dar cu picioarele posterioare ridicate: poziție obișnuită de joacă.

Păr ridicat: la fel ca mișcarea cozii, indică emoție, dar trebuie analizat dacă este un semn de agresivitate sau nu.

După cum poți vedea, există o multitudine de semnale corporale pe care câinele tău ți le poate transmite. Le știai pe toate?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top