Informații interesante despre originea pisicii persane

Originea pisicilor persane datează din secolul al XVII-lea(au apărut în zona Iranului actual). După apariția lor, au fost aduse în Europa și Statele Unite.

Pisica persană este o rasă inconfundabilă în rândul pisicilor domestice, datorită blănii abundente și a feței mari și turtite.

Încrucișările cu pisicile Angora au avut mult de-a face cu crearea rasei așa cum o cunoaștem astăzi, deoarece pisicile persane au părul lung și drept la fel ca cele Angora. Aceste feline sunt faimoase în toată lumea astăzi.

Caracteristicile pisicilor persane

Pisicile persane sunt de obicei de dimensiuni medii sau mari și cântăresc între 3 și 5 kilograme, dar pot ajunge la dimensiuni mai mari. Datorită părului bogat par chiar mai mari decât sunt. Cea mai cunoscută caracteristică a acestor pisici este capul lor brahicefalic, rotund și lat, cu o frunte mare și pomeți proeminenți.

Ochii lor sunt, de asemenea, mari, rotunzi și distanțați, de o culoare strălucitoare – albastru, verde, alun sau heterocromie. La aceeași înălțime, este nasul său mic și plat. Urechile sunt mici și rotunjite, acoperite cu păr.

Părul pisicii persane este lung și mătăsos și poate fi de diferite culori și modele, cum ar fi bicolor, tricolor și tigrat – cu tonuri mai închise la vârfuri – sau să aibă o singură culoare solidă: alb, roșu, negru, argintiu, auriu, maro și multe alte nuanțe.

Pisicile persane sunt animale docile și calme, sunt afectuoase cu familia și tind să se înțeleagă bine cu alte animale de companie. Datorită blănii lor dense și lungi, aceste pisici au nevoie de periaj zilnic și de o vizită ocazională la salonul de cosmetică pentru a-și păstra forma părului pe tot parcursul anului.

Când și de unde a venit rasa?

Deși nu se știe cu certitudine, se crede că pisicile persane datează de la începutul secolului al XVII-lea și erau originare din zona Persiei – care acum corespunde Iranului. Mai târziu, au fost aduse pe continentul european în locuri precum Italia și Franța, unde au devenit extrem de populare.

Exemplarele au sosit în Anglia în secolul al XIX-lea, fiind încrucișate în mod repetat cu pisicile Angora, cu scopul de a obține o blană mai lungă și mai mătăsoasă. Pisicile persane erau foarte căutate, mai ales după ce au devenit populare în familia regală.

Regina Victoria deținea multe animale de companie și printre ele se afla o pisică persană alb-negru pe nume White Heather, care i-a fost alături până la bătrânețe. În aceeași țară, a fost organizată prima expoziție de pisici de rasă, la Crystal Palace din Londra, unde rasa persană a fost prezentată alături de altele, precum pisica siameză.

Aceste expoziții au avut ca scop încurajarea diferitelor programe de reproducere, pentru a perpetua rasele feline și a accentua caracteristicile acestora.

După succesul său în Europa, rasa a fost exportată în Statele Unite, unde au continuat să se facă încrucișări pentru a crea o pisică cu o față mai plată și un nas mic. Uneori, această selecție genetică agresivă a cauzat probleme grave de sănătate animalului.

Variații ale pisicii persane

Rasa, așa cum o cunoaștem astăzi, este rezultatul unei reproduceri selective puternice din ultimele decenii. Există multe variații diferite ale rasei și unele dintre cele mai frecvente sunt următoarele:

-Persană neagră, cu ochii portocalii;

-Persană albă, cu ochi albaștri, portocalii sau dispariți;

-Pisică persană albastră;

-Persană roșcată;

-Persană crem;

-Pisică persană cu blană fumurie, cu o nuanță de argintiu deschis la rădăcină – și în mijloc – și mai închis la vârfuri. Această variație are nuanțe diferite și este foarte asemănătoare cu nuanța pisicii chinchilla;

-Persană marmorată, care poate fi argintie, roșcată sau maro;

-Pisică persană neagră, roșcată, crem, albă, bicoloră, albastră și / sau albă;

-Persană colour point, colorată la vârfuri.

Această rasă de pisici este una dintre cele mai apreciate din câte există. Dovada acestui fapt este că 75% dintre pisicile genealogice înregistrate sunt persane. În orice caz, selecția genetică care face ca aceste feline să fie atât de frumoase le-a afectat și sănătatea. Până la 50% din pisicile persane au boli de rinichi asociate cu genetica lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top