Necesitățile nutriționale ale unui câine

Avansul din sectorul hranei pentru animale ne ajută să învățăm din ce în ce mai multe lucruri interesante despre nevoile nutriționale ale unui câine.

Majoritatea animalelor de companie primesc hrană din partea stăpânilor. În trecut, aceste animale puteau să-și aleagă singuri hrana.

Cu toate acestea, din cauza domesticirii, se pare că această calitate s-a pierdut sau nu s-a menținut. Prin urmare, este important să cunoaștem nevoile nutriționale ale unui câine pentru a avea o viață deplină, lungă și fericită.

În general, câinii au nevoie de o serie de nutrienți care începe cu apa, esențială pentru a se hidrata și transporta restul de nutrienți. În plus, există carbohidrați, lipide și proteine, care sunt baza structurală și metabolică.

În cele din urmă, există vitamine și minerale, esențiale pentru bunăstarea completă a animalului. Toate aceste substanțe permit câinelui să îndeplinească funcțiile vitale.

Apa ca bază pentru nevoile nutriționale ale câinelui

Apa nu este vitală numai pentru menținerea hidratării. De fapt, un animal hidratat indică faptul că el poate reacționa astfel încât să sintetizeze și să degradeze nutrienții prin digestie. Prin urmare, apa este sursa esențială pentru viață.

Este important să știți că nevoile de apă ale animalelor variază în funcție de stadiul de viață, adică dacă sunt cățeluși, adulți sau seniori. Ființele vii pot obține apă consumând-o direct, prin alimente sau din apa metabolică. Aceasta din urmă este generată de reacțiile chimice tipice de oxidare ale organismelor.

Energie în nutriție

Densitatea energetică sau calorică este cantitatea de energie pe care o putem găsi într-o unitate alimentară. Aceasta este de obicei exprimată în calorii sau kilocalorii (Kcal). Fiecare tip de hrană oferă energie animalelor, în funcție de formula hranei oferite acestora:

-1 gram de grăsime asigură 9,4 kcal

-1 gram de proteine, între 5,3 și 5,8 kcal

-1 gram de carbohidrați, între 3,3 și 4,3 kcal

Pentru ca patrupedul să fie sănătos, este esențial să se evite dezechilibrul energetic. Asta presupune să-i oferiți animalului o cantitate mai mare sau mai mică de energie decât va consuma într-o zi. În caz contrar, câinele ar putea suferi de obezitate sau malnutriție.

Carbohidrați pentru câine

Carbohidrații sunt compuși din carbon, hidrogen și oxigen. Carbohidrații pot fi clasificați în diferite moduri. De exemplu, indiferent dacă sunt sau nu ușor absorbabili, dacă sunt digerabili sau pur și simplu trec prin tractul digestiv, dacă fermentează în intestine etc.

Aceste substanțe sunt esențiale pentru întreținerea organismului și sunt păstrate sub formă de glicogen. Astfel, există glucoza, esențială pentru funcționarea sistemului nervos.

Necesarul de carbohidrați la câini nu este cunoscut cu exactitate, dar se știe că se schimbă odată cu vârsta sau starea fiziologică.

Cu toate acestea, câinii au căi metabolice care sintetizează carbohidrații, astfel încât nu este necesar să îi obțină prin dietă. Sunt animale carnivore facultative și, în natură, obțin carbohidrați din glicogenul depozitat de prada lor.

Lipide sau grăsimi în alimentația câinilor

Grăsimile fac parte din nevoile nutriționale ale unui câine. Pe lângă faptul că sunt principala rezervă de energie, au multe funcții structurale și metabolice în organism:

 • Sunt localizate în jurul fibrelor nervoase pentru a le proteja;
 • Colesterolul, un tip de lipide, este un precursor al anumitor hormoni;
 • Ele constituie lipoproteine, care facilitează mișcarea grăsimilor în sânge;
 • Sunt componente structurale ale membranelor celulare, sub formă de fosfolipide și glicolipide;
 • Fiind în membrane, sunt responsabile de transportul nutrienților în sau din celule.

Prin intermediul lipidelor, câinii obțin acizi grași esențiali, cum ar fi omega 6 și omega 3. Cantitățile exacte ale acestor nutrienți necesari în dieta câinelui sunt încă necunoscute. Cu toate acestea, concentrația omega 3 trebuie să fie mai mare.

Nevoile de hrană ale unui câine – proteine

Proteinele sunt molecule mari a căror unitate de bază este aminoacidul. Funcțiile pe care le îndeplinesc aceste substanțe în organism sunt aproape nenumărate, deși pot fi sintetizate astfel:

 • Ele fac parte din anticorpi;
 • Ele dau naștere la o multitudine de hormoni;
 • Ele sunt o parte fundamentală a mușchilor;
 • Colagenul este format din proteine;
 • În sânge, ele transportă oxigen și dioxid de carbon;
 • Sunt esențiale în digestia și asimilarea nutrienților;
 • Ca enzime, acestea au proprietăți catalitice în reacțiile metabolice;
 • Fac parte din păr, unghii, tendoane, ligamente și cartilaj.

Gradul în care un câine poate digera și asimila proteinele incluse în dieta sa depinde în principal de valoarea lor biologică. Prin urmare, un anumit tip de hrană poate fi foarte bogat în proteine, cu toate acestea, câinele este posibil să nu poată absorbi niciuna.

Vitamine și minerale

Vitaminele sunt substanțe care sunt necesare în cantități minime, dar dacă sunt rare sau prea multe, ele pot afecta organismul câinilor. Acest lucru se datorează faptului că au funcții structurale sau metabolice foarte specifice.

Există vitamine solubile în grăsimi care sunt asimilate și depozitate, în principal, în ficat. Sunt vitaminele din grupele A, D, E și K. Pe de altă parte, există vitaminele hidrosolubile. Acestea sunt absorbite rapid și excretate prin urină. Acesta este cazul vitaminelor din grupele B și C.

În cele din urmă, există mineralele sau sărurile minerale. Un set de elemente anorganice esențiale pentru nevoile nutriționale ale unui câine (calciu, fosfor, magneziu, sulf, fier, cupru, zinc, mangan, iod, seleniu, cobalt, sodiu, potasiu și fosfor).

Ținând cont de aspectele menționate mai sus, vă recomandăm să acordati atentie in alegerea hranei blanosilor. O hrana de calitate trebuie sa asigure toate nevoile nutriționale ale animalelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top