Motive pentru care o pisică mănâncă puțin

Pierderea poftei de mâncare la pisici este un motiv de îngrijorare pentru stâpâni.

Aceasta poate avea consecințe neplăcute asupra sănătății pisicii, cum ar fi:

 • deshidratarea,
 • slăbiciunea,
 • pierderea musculară,
 • scăderea imunității,
 • boli grave precum ficatul gras sau
 • modificări ale funcției intestinale care, la rândul lor, ar complica diagnosticul.

Iată posibile cauze asociate cu scăderea apetitului la felinele mici:

Dacă observi că pisica ta pare să aibă poftă de mâncare, dar nu mănâncă, mai ales dacă o hrănești cu hrană pentru pisici uscată, este posibil ca pisica să aibă dureri care o împiedică să mănânce.

Cauzele posibile ale acestor probleme sunt afecțiuni la nivelul cavității bucale, cum ar fi cele care afectează gingiile și dinții:

 • gingivită,
 • gingivostomatită cronică felină,
 • parodontită, resorbție dentară,
 • tumori sau corpuri străine în gură sau limbă, precum și
 • tulburări ortopedice sau neurologice ale maxilarului.

În orice caz, este important să mergi la veterinar pentru a diagnostica cauza.

De ce pisica mănâncă puțin și stă culcată?

În cazurile în care îi aduci mâncarea mai aproape și pisica o respinge sau o ignoră, nemaifiind interesată de mâncarea preferată, este posibil să existe o problemă internă. Posibile boli care determină pisica să mănânce mai puțin, să stea culcată și să vomite, printre alte simptome de avertizare sunt:

 • Boala renală

Pe lângă faptul că mănâncă mai puțin, pisica bea mai multă apă sau urinează mai mult decât de obicei? Dacă răspunsul este da și, prin urmare, ai observat că pisica mănâncă puțin și bea multă apă, poate fi o boală de rinichi. Este indicat să mergi la veterinar o dată pe an dacă pisica are peste șapte ani. Acesta îi va efectua un control renal și-i va măsura tensiunea arterială.

 • Boli abdominale

Are alte simptome precum dureri abdominale, vărsături sau diaree? Dacă da, poate fi o boală gastro-intestinală cauzată de inflamații, tumori sau corpuri străine din stomac sau intestin care îi va reduce semnificativ pofta de mâncare. Se poate datora și unei boli a ficatului sau pancreasului. Poate fi afectat chiar intestinul, ficatul și pancreasul sau doar  două organe. În acest caz este vorba despre triadită felină.

Aceasta din urmă poate apărea datorită anatomiei particulare a canalului care părăsește pancreasul și canalul ficatului care se termină în același loc în intestin, ceea ce poate duce la răspândirea infecțiilor sau inflamațiilor între cele trei organe.

Boli infecțioase sau tulburări care le afectează mirosul

Pisicile sunt foarte sensibile la pierderea mirosului și, spre deosebire de alte animale, respiră doar pe nas. Pierderea mirosului este o altă cauză posibilă de pierdere a poftei de mâncare. Poate fi provocată de tulburări nervoase sau derivate dintr-o boală nazală determinată în majoritatea cazurilor de așa-numitul „sindrom respirator felin”, în care sunt implicați diferiți viruși și bacterii.

Alte motive care determină o pisică să mănânce puțin

Cauzele de mai sus nu sunt singurele care pot explica de ce pisica ta mănâncă puțin. Un motiv frecvent îl reprezintă și alimentația.

 • Schimbarea hranei

Schimbările bruște ale mărcii sau tipului de mâncare pot determina pisica să refuze hrana din două motive:

 • fie nu-i place,
 • fie are nevoie de o perioadă de acomodare cu noul tip de hrană.

De aceea, la pisici se recomandă schimbarea acesteia progresiv, începând prin amestecarea hranei noi cu cea veche.

Trebuie remarcat faptul că pisicile sunt animale strict carnivore, deci au nevoie de hrană bogată în proteine. Dieta vegetariană nu este potrivită pentru ele.

Din acest motiv, hrana ce nu conține carne nu le permite să obțină nutrienții esențiali de care au nevoie, precum aminoacizii arginină și taurină. Lipsa lor poate avea un impact grav asupra sănătății pisicii tale.

 • Stresul

Pisicile sunt foarte sensibile la schimbările din mediu, chiar și cele mai mici pot fi foarte stresante. Stresul scade pofta de mâncare a pisicii, o face nervoasă sau provoacă schimbări în comportamentul său.

Situațiile stresante pot varia de la mici schimbări în casă la schimbarea locului recipientelor de apă și hrană, printre altele. Este important să identifici cauza stresului pentru a o elimina și a restabili stabilitatea emoțională a pisicii. Succes!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top