Microbiota intestinală la câini

 Microbiota intestinală joacă un rol esențial în sănătatea câinilor. Știind ce este și cum o putem îmbunătăți, ne va ajuta să protejăm animalele de companie contra anumitor boli.

Majoritatea bolilor canine au origine microbiană, dar nu toate microorganismele sunt dăunătoare.

Cunoașteți termenul de „microbiotă”? La oameni este prezentă pe piele, nas, gură, intestin… și la câini la fel. Acest ecosistem format din bacterii (în special), ciuperci și unele virusuri este benefic și realizează numeroase procese în organismul animalelor. O modificare a compoziției microbiotei poate declanșa patologii la diferite niveluri.

În acest articol vă vom dezvălui mai multe despre importanța acestei lumi microscopice din corpul câinilor.

Microbiota: flora intestinală la câini

Microbiota intestinală sau microbiomul este ansamblul de microorganisme benefice care populează intestinul câinilor. Acolo îndeplinesc o serie de funcții esențiale:

  • Stimulează sistemul imunitar;
  • Contribuie cu o multitudine de procese metabolice.
  • Protejează organismul de invazia altor agenți patogeni (rezistență la colonizare).

Dieta, vârsta și factorii de mediu afectează în mod direct sănătatea acestei microbiote, astfel încât orice alterare poate provoca apariția bolilor.

Dieta, microbiota și dermatita atopică

O dietă echilibrată are ca rezultat o piele și un sistem imunitar sănătoase. Când apare o afecțiune în microbiotă, cum ar fi disbioza (modificarea compoziției și a diversității microbiene intestinale), studiile arată că aceasta afectează în mod direct sănătatea câinilor. Un exemplu este apariția dermatitei atopice canine.

Factorul de risc: bariera intestinală

Organismul este supus amenințării continue a corpurilor străine și dăunătoare, iar tractul gastro-intestinal este o zonă extrem de expusă la acest tip de substanțe.

Peretele intestinal acționează ca o barieră selectivă, permițând trecerea substanțelor nutritive și împiedicând intrarea substanțelor dăunătoare. Acest fenomen se numește „permeabilitate intestinală”.

Din acest motiv, atunci când apar modificări, cum ar fi inflamația, permeabilitatea peretelui intestinal crește. Aceasta face ca bariera de protecție să se rupă și substanțele străine să intre în sânge, ceea ce duce la dezvoltarea a numeroase boli.

Pe lângă funcția digestivă, peretele intestinului are o funcție defensivă. Această funcție este îndeplinită de microorganisme cufundate în mucoasă, care influențează dezvoltarea sistemului imunitar.

Prin urmare, o tulburare produsă în această barieră de apărare dă naștere la răspunsuri imune exagerate (hipersensibilitate, alergii), boli inflamatorii digestive și alte patologii extraintestinale.

Într-un studiu publicat în Journal Frontiers in Physiology, s-a ajuns la concluzia că anumite leziuni ale pielii apar din cauza unor probleme de acest tip. Pielea este unul dintre organele extraintestinale afectate, datorită unui răspuns anormal al celulelor sistemului imunitar al mucoaselor câinilor care suferă de boli inflamatorii intestinale.

În cele din urmă, este important să avem în vedere nevoile nutriționale ale animalelor de companie pentru a le oferi o dietă adecvată. De exemplu, atât excesul, cât și deficiența de vitamina A pot duce la leziuni ale pielii, cum ar fi hiperkeratinizarea și descuamarea, iar pe lângă asta crește șansa de infecții microbiene.

Alergie la mâncare

Am văzut deja că microbiota joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar. Alergia alimentară sau hipersensibilitatea alimentară se datorează unui răspuns exagerat al reacțiilor imune care sunt declanșate după aportul anumitor alimente și care pot duce la deteriorarea pielii sau probleme gastro-intestinale.

Alergia alimentară provoacă 1% din bolile pielii și rareori provoacă boli gastro-intestinale. Cu toate acestea, pe de o parte s-a demonstrat că cele mai frecvente simptome la câinii care suferă de acest tip de alergii sunt mâncărimi, iar pe de altă parte, se pare că după boala inflamatorie a intestinului ar putea exista o problemă de alergie alimentară.

O modificare a compoziției bacteriene poate provoca boli la nivel imunologic.

Metode de îmbunătățire a microbiotei intestinale canine

Ce puteți face pentru a menține microbiota intestinală a animalului dvs. în cele mai bune condiții? Mai jos vă propunem câteva dintre alternativele pe care le puteți lua în considerare:

  • Includeți probiotice și prebiotice în dieta sa: aceste alimente ajută la îmbunătățirea funcției mucoasei intestinale prin producerea de bacteriocine care cresc producția de IgA și absorbția de nutrienți.
  • Transplantarea microbiotei fecale: pentru a restabili pierderea bacteriilor benefice datorită modificărilor pe care le-a putut suferi tractul gastro-intestinal.
  • Minimizați stresul: la fel ca la oameni, starea de spirit modifică microflora intestinală normală, prin urmare, crește permeabilitatea și provoacă inflamații. S-a dovedit că stresul psihologic și fizic contribuie la disbioza intestinală. Așadar, se recomandă menținerea câinilor într-un mediu fericit și stimulant, pe lângă furnizarea unei diete care să satisfacă nevoile lor psihologice și nutriționale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top