Interacțiunea socială a pisicilor: informații care ne ajută să le înțelegem

Înțelegerea modurilor de interacțiune socială a pisicilor nu este o sarcină simplă, deoarece este greu să înțelegi ce simte o pisică.

În Europa, numărul pisicilor ca animale de companie îl depășește pe cel al câinilor. Astfel, conviețuirea acestora cu noi, oamenii ne determină să le înțelegem. În rândul specialiștilor există ideea că interacțiunea socială a pisicilor cu oamenii este diferită de cea pe care o avem cu câinii.

În ciuda acestui fapt, potrivit diferitelor sondaje, stăpânii de pisici consideră că legăturile emoționale cu animalul lor de companie sunt comparabile cu cele care se pot crea cu câinii. Totuși, pentru mulți stăpâni, înțelegerea comportamentului felin este dificilă.

Experții în comportamentul animal sunt, de asemenea, conștienți de cât de mult trebuie să știm în raport cu acest subiect. Din acest motiv, vă vom oferi câteva sfaturi pentru a vă ajuta să înțelegeți cât de sociabile sunt felinele.

Pisicile și câinii răspund în mod similar la unele sarcini

În primul rând, este important să recunoaștem că există o diferență în procesul de domesticire prin care au trecut pisicile și câinii. Este clar că pisicile nu au fost alese pentru a îndeplini sarcini diferite, în timp ce acest lucru s-a întâmplat când s-au domesticit câinii.

În ciuda acestui fapt, nevoia unei coexistențe frumoase cu oamenii poate fi o presiune selectivă suficient de puternică pentru a influența unele abilități feline. Susținând această idee, mai multe studii științifice raportează performanțe similare la pisici și câini atunci când îndeplinesc diverse sarcini.

Asemănarea a fost observată, de exemplu, atunci când patrupedele aleg două obiecte care ascund o recompensă după ce o persoană le indică unde. Acest lucru a fost remarcat fie prin indicarea obiectului, fie prin urmărirea privirii umane.

Studiile au arătat că pisicile și câinii au încredere în reacția proprietarului lor când găsesc obiecte necunoscute.

Studiile arată faptul că unele dintre abilitățile sociocognitive ale pisicilor pot fi analoge celor observate la câini.

Stimulul preferat pentru pisici este interacțiunea socială cu oamenii

În 2017, cercetătorii americani au efectuat un studiu în care trei stimuli din patru categorii au fost prezentați pisicilor adulte din două grupuri: animale de companie și pisici de la adăpost. Cele patru categorii au fost interacțiunea socială umană, alimente, jucării și mirosuri.

Deși a existat o variabilitate individuală clară în preferința pisicii, interacțiunea socială cu oamenii a fost categoria de stimuli preferată pentru majoritatea pisicilor (50%).

În al doilea rând, a urmat stimulul alimentar (37%).

Raportul indică faptul că rezultatele au fost similare pentru pisicile care trăiau ca animale de companie și cele care locuiau în adăposturi.

Pisicile își adaptează comportamentul la calitatea interacțiunii sociale pe care persoana le-o oferă

Trebuie remarcat faptul că s-a demonstrat că diverse specii, inclusiv câinii, porcii, șerpii și diverse primate percep gradul de atenție umană. Astfel, aceste animale discern și își modifică comportamentul ca răspuns la oamenii atenți și neatenți.

Într-un studiu din 2016, s-a demonstrat că pisicile cer mai intens și mai mult timp de mâncare oamenilor atenți, care oferă indicii vizuale și auditive. Un alt studiu a evidențiat faptul că pisicile își frecau capul și se jucau mai mult cu oameni necunoscuți atenți și interactivi decât cu oameni necunoscuți pasivi.

Cercetările recente au examinat influența atenției sau neatenției umane asupra a două grupuri de pisici (animal de companie versus adăpost). Studiul a evaluat comportamentul de căutare de proximitate și de contact ca răspuns la propriul proprietar sau la o persoană necunoscută.

Acest experiment a demonstrat că ambele grupuri de pisici au petrecut semnificativ mai mult timp în apropiere și în contact cu omul atent.

Astfel, aceste descoperiri demonstrează că pisicile sunt sensibile la indicii sociale umane și tind să fie mai sociale atunci când sunt prezentate de un om atent. În plus, pisicile domestice nu au o preferință pentru proprietarul lor, ci pentru atenția care le este acordată.

Interacțiunea socială felină este sensibilă la emoțiile și starea de spirit umană

Conform mai multor studii, comportamentul pisicii este influențat de starea de spirit pe care omul o are. De exemplu, pisicile s-au apropiat mai puțin de stăpânii depresivi, comparativ cu felinele cu stăpâni veseli și extrovertiți.

În acest sens, se știe că pisicile acționează ținând cont de instinctele lor. Astfel, este posibil ca această interacțiune socială mai redusă să fie rezultatul unei amenințări percepute în mediul înconjurător. Această amenințare poate fi reprezentată de starea de spirit a stăpânului său sau de simpla neîncredere.

Ocazional, în viața de zi cu zi, motivele  sale pentru aparenta apatie pot fi la fel de simple ca plictiseala. Dacă stăpânii  folosesc prea mult anumite recompense sau anumite jucării, efectul acestora poate fi diminuat și poate să nu mai fie special.

În aceste condiții, trebuie găsiți noi stimuli care să consolideze interacțiunea socială cu pisica.

Cercetările viitoare vor îmbunătăți înțelegerea factorilor care influențează capacitatea pisicii de a detecta indicii umane, inclusiv atașamente emoționale sau stări de atenție.

Este posibil ca simțurile pisicilor să le fi facilitat obținerea de resurse vitale de la oameni, inclusiv hrană, adăpost și îngrijire. Fără îndoială, dezvoltarea acestor adaptări este importantă în evoluția comportamentului social și a relațiilor dintre specii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top