Greutatea ideală la câini și pisici

Greutatea ideală a unui animal depinde de mulți factori, dar, ca proprietari,  îi putem monitoriza și controla unii dintre ei.

Ca și în cazul nostru, faptul că animalele noastre de companie reușesc să-și mențină o greutate ideală este un factor în favoarea  unei stări de sănătate optime. În acest articol vă vom oferi câteva detalii care influențează greutatea câinilor și pisicilor și cum să le monitorizați și să le îmbunătățiți.

Ce factori influențează greutatea câinilor și pisicilor?

Există nenumărați factori care afectează, într-o măsură mai mare sau mai mică, greutatea câinilor și pisicilor. Dar, înainte de asta, este important să cunoaștem starea fizică generală a animalului de companie. Printre factorii care au cea mai mare influență, se află:

Vârsta: Pe măsură ce îmbătrânesc, se întâmplă frecvent ca, atât câinii, cât și pisicile să  ia în greutate. De obicei, acest lucru se produce deoarece activitatea lor fizică scade și, prin urmare, o parte din alimentele din dieta lor nu trebuie transformate în energie ce trebuie consumată și sfârșesc prin a se îngrășa.

Sex și rasă: rasa este un factor care influențează direct greutatea unui animal de companie. Predispoziția de a crește în greutate variază în funcție de fiecare rasă.

Factorii genetici: ca în multe alte aspecte, genetica joacă un rol cheie în cazul animalelor noastre de companie.

Dieta: o dietă adecvată face adesea diferența între un animal de companie sănătos și un animal supraponderal. Acesta este unul dintre factorii peste care, în calitate de proprietari, nu putem trece. Trebuie să avem grijă să controlăm greutatea animalului, oferindu-i cantitatea corespunzătoare de mâncare sau, dacă este sterilizat, să-i oferim mâncare specială pentru animale sterilizate.

În mod normal, animalele sterilizate tind să ia în greutate după operație. Stilul nostru de viață are, de asemenea, o influență uriașă, iar un stil de viață sedentar poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre și a animalelor noastre de companie.

Greutatea ideală la pisici

Nu există o formulă matematică exactă care să ne ajute să calculăm greutatea ideală pentru câini și pisici. Cu toate acestea, putem spune că o pisică domestică adultă care are între 3,5 și 5 kilograme  greutate este la greutatea sa ideală. Valorile peste sau sub acest interval pot indica probleme, fie din punct de vedere fiziologic, fie din punct de vedere al hranei, printre altele.

După cum am discutat mai sus, există factori care pot modifica această gamă, cum ar fi rasa:

Pisica siameză este un animal slab și svelt. Prin urmare, intervalul său de greutate ideal este puțin mai mic, între 2 și 4,5 kilograme.

Pe de altă parte, greutatea ideală a elegantei pisici persane este între 3 și 5,5 kilograme, foarte aproape de standard.

La capătul opus avem rasa Coon Maine, considerată una dintre cele mai mari rase de pisici. Aceste animale au o greutate cuprinsă între 4,5 și 10 kilograme.

Cel mai bun mod de a menține greutatea ideală a pisicii este să cerem părerea unui medic veterinar. Acesta ne va oferi recomandările corespunzătoare în funcție de caracteristicile pisicii noastre.

Care este greutatea ideală pentru câini?

Ca și în cazul pisicilor, greutatea ideală variază în funcție de rasa și dimensiunea animalului. De exemplu, un Chihuahua – a cărui greutate variază între 1,5 și 3 kilograme – este complet diferit de un Labrador Retriever, a cărui greutate ideală variază între 25 și 40 de kilograme.

În lumea veterinară, există o practică pentru a determina dacă un animal are greutatea ideală. Este cunoscută sub numele de Body Condition Index (ICC) și se bazează pe o serie de metode vizuale și fizice.

Cu ajutorul unei scări numerice și a unor observații și atingeri – simțind coastele și șoldurile sau observând pliurile abdominale – se poate determina dacă câinele are greutatea ideală sau dacă, dimpotrivă, este prea slab sau supraponderal.

Acestea fiind zise, vă recomandăm să aveți mare grijă de greutatea animalului vostru de companie, pentru ca acesta să se bucure de sănătate maximă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top