Animale de companie hiperactive: sfaturi despre cum să conviețuiți cu ele

Să faci față hiperactivității animalelor de companie poate fi foarte dificil în unele cazuri, dar totuși posibil. Cum? Concentrându-vă pe corectarea problemelor în mod eficient.Însă calmarea unui câine depinde de rasa sa. Calmarea unui bulldog englezesc diferă de cea a unui husky sau a unui dalmațian.

Trebuie să aveți în vedere că, în funcție de rasă, creștere și alți factori, un animal de companie poate fi mai mult sau mai puțin activ. Acești factori vă pot oferi indicii valoroase atunci când dezvoltați strategii care vă ajută să le canalizați energia și să îmbunătățiți conviețuirea cu aceștia în acasă.

Animale de companie hiperactive: aspecte de luat în considerare

Ca și alte tipuri de comportament ale unui câine, hiperactivitatea poate fi moștenită din generație în generație. Dar își poate avea originea și în alte cauze non-genetice:

  • Stimulare insuficientă. Atât fizic, cât și mental;
  • Lipsa socializării. Aceasta poate fi cauza multor probleme de comportament în viața câinelui și este foarte frecventă la câinii care sunt separați de mamă la o vârstă fragedă și sunt vânduți în magazinele de animale de companie la vârsta de peste trei luni, când au ratat perioada de socializare.
  • Lipsa de rutină. Animalele se adaptează ușor la o rutină zilnică care le oferă siguranță când vine vorba de ora demasă, plimbare, culcare;
  • Este o boală similară deficitului de atenție la om și se datorează problemelor legate de sistemul nervos;
  • Probleme cu dieta. Datorită aportului excesiv de calorii sau a hipersensibilității nutritive (alergie alimentară);
  • Învăţare. Dintre comportamentele întărite de proprietar, fie voluntar, fie involuntar.

Hiperactivitate sau supraactivitate?

Hiperactivitatea și supraactivitatea sunt concepte diferite. De fapt, este posibil să existe diferențe între unul și celălalt, în multe aspecte.

Supraactivitatea este ceva mai frecventă la câini.

Spre deosebire de hiperactivitate, supraactivitatea nu implică modificări în fiziologia câinelui și nici nu afectează capacitatea animalului de a se relaxa și de a dormi normal.

Cu toate acestea, contrariul este valabil atunci când câinele este hiperactiv. Frecvența cardiacă și respirația sunt accelerate, iar temperatura ridicată, chiar și în perioadele de repaus.

Activitatea la câinii supraactivi are un scop. Cu alte cuvinte, nu este o reacție exagerată la un stimul, așa cum apare la câinii hiperactivi și, deseori, obiectivul lor este să solicite atenția proprietarului.

Supraactivitatea nu este moștenită.

Mulți câini sunt considerați „hiperactivi” atunci când nu sunt, pur și simplu pentru că au un nivel de activitate mai mare decât ceilalți câini din rasa lor sau media de vârstă. În plus, trebuie să se țină seama de faptul că activitatea variază în funcție de fiecare câine în parte.

Sfaturi pentru a face față situației prin care trecem cu animale de companie hiperactive:

Nu întăriți comportamentul hiperactiv

Nu este necesară întărirea comportamentului hiperactiv, nici să recompensați câinele când reacționează excesiv și nici să-l pedepsiți pentru asta. Singurul lucru pe care îl veți realiza este să creșteți nivelul de anxietate al câinelui.

Stabiliți o rutină

Trebuie stabilite rutine pentru mers la plimbare, joacă, odihnă și mâncare. Ținând cont de vârstă și rasă, este indicat să oferiți câinelui una sau două mese pe zi, la ore diferite.

Stabiliți-i dieta în funcție de nevoile sale

Trebuie să verificați dacă cantitatea de mâncare pe care o oferiți animalului de companie este adecvată vârstei, rasei, greutății ideale și activității desfășurate. Un pui de labrador are o dietă diferită de cea a unui câine chihuahua adult.

Stimulați-l fizic și mental

Stimularea fizică și mentală suficientă este foarte importantă. Desigur, acest lucru va depinde de rasa și vârsta animalului.

Nu ar trebui să îl supuneți la exerciții extreme, care să-l epuizeze, dar nici nu trebuie să fie foarte ușoare, deoarece nu va scăpa de energia acumulată.

Acasă puteți practica jocuri de adulmecare, de întindere, de apucat etc. Jocurile în care câinele își folosește simțul mirosului îl stimulează bine fizic și mental.

Și pentru cei mai agili, cum ar fi câini  ciobănești sau de vânătoare, puteți încerca progresiv exerciții mai grele, cum ar fi banda de alergare.

Pregătire la domiciliu

Puteți învăța câinii să execute diferite comenzi și exerciții de ascultare și autocontrol. În acest sens, îmbunătățirea autocontrolului la domiciliu este foarte importantă pentru animalele de companie hiperactive. Trebuie doar să aveți răbdare și să exersați.

Prin corectarea comportamentului animalelor,  veți îmbunătăți conviețuirea cu ele

La fel cum lipsa de ocupare poate afecta mai mult sau mai puțin oamenii, la fel se poate întâmpla și cu animalele de companie. Unele rase sunt mai energice și, prin urmare, au nevoie ca stăpânii să le ajute să-și canalizeze impulsul, în timp ce altele sunt în general mai calme.

Indiferent cum este animalul de companie, trebuie să aveți grijă de el, astfel încât să poată face față situațiilor în cel mai bun mod posibil.

Cu cât vă veți cunoaște mai bine animalul de companie, cu atât îi veți corecta mai ușor anumite obiceiuri și, în general, îmbunătăți conviețuirea cu acesta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top