Aspecte fascinante despre creierul câinelui

Câinii sunt alături de oameni de mii de ani. Acest lucru a permis o evoluție cognitivă foarte similară între noi. În acest articol vă vom dezvălui câteva diferențe și asemănări între creierul canin și uman.

Câinele este cel mai bun prieten al ființei umane. Câinii trăiesc alături de noi de mai bine de 15.000 de ani și nu ne putem imagina societatea fără ei. De multe ori ne surprind cu mintea lor ageră. Este greu să ne dăm seama cum funcționează creierul câinilor.

Creierul câinilor a fost obiectul mai multor studii și prezintă diferențe marcate față de al nostru. Unul dintre cele mai bune exemple este diferența de neuroni dintre ei și noi.

Neuronii sunt responsabili de primirea și transmiterea stimulilor convertiți în impulsuri electrice: câinii au 160 de milioane, iar oamenii în jur de 20 de miliarde în cortexul cerebral.

Creierul câinilor este mai mic decât al nostru, are mai puține pliuri, iar zona cortexului prefrontal (responsabil cu procesarea gândurilor) este mai puțin dezvoltată.

Datele de acest fel ne pot face să credem că prietenii noștri necuvântători nu prezintă dezvoltări cognitive complexe sau că nu au sentimente. Însă acest lucru este doar un mit.

Convergență: Nu suntem atât de diferiți

Evoluția convergentă este definită ca evoluția independentă a unui individ din două sau mai multe specii. De exemplu, un pește și un delfin au o formă ergonomică adaptată mării, dar nu au trecut prin aceleași procese pentru a ajunge la ea.

Ceva similar se întâmpla între câini și oameni. Diverse studii au arătat că prietenii noștri necuvântători au unele abilități sociale și cognitive similare cu cele ale unui copil.

Acest lucru este impresionant, cu atât mai mult dacă luăm în considerare faptul că aceste abilități nu apar la lupi sau la primate care împărtășesc mai multe informații genetice cu noi. Nici rudele noastre, nici rudele lor nu au evoluat cognitiv într-un mod similar, dar noi și câinii da.

Acest lucru s-ar putea datora unei convergențe psihologice. Câinii ar fi putut evolua prin adaptarea la societatea și regulile noastre, întrucât comportamentul bun este mereu răsplătit. Realitatea este că oamenii și câinii împărtășesc mai mult decât credem.

Diferențe senzoriale

Câinii miros timpul. O afirmație incredibilă, dar reală.

Studiile au arătat că aparatul nazal canin complex poate fi responsabil pentru acest fapt fascinant. Au un miros „stereo”, ceea ce înseamnă că fiecare nară funcționează și percepe independent.

Celulele receptoare care transmit stimuli către creier sunt mult mai numeroase în sistemul olfactiv al câinelui decât la noi. Astfel, mici diferențe imperceptibile pot fi o indicație privind schimbarea vremii pentru ei:

-incidența razelor soarelui asupra unui material;

– apariția umidității noaptea;

-și multe alte mirosuri.

Disiparea unui miros cunoscut poate reprezenta trecutul și intensitatea altuia, prezentul.

Învățare socială

Câinii au multe capacități sociale adaptate oamenilor. De exemplu, aceștia sunt capabili să înțeleagă atât comenzile vocale, cât și cele bazate pe gesturi făcute de stăpânii lor.

Un studiu interesant ne arată încrederea pe care câinii o au față de noi oamenii:

  • Un mic puzzle a fost prezentat unui grup de cățeluși, care consta dintr-o cutie cu o pârghie, iar în interior era o minge;
  • Stăpânul fiecărui câine participant la studiu a apăsat maneta de aproximativ 10 ori, arătându-le că atunci când au apăsat-o, mingea a ieșit din cutie;

Trei sferturi dintre pui, imediat ce li s-a oferit ocazia, s-au dus direct la pârghie și mai mult de jumătate au eliberat mingea exact așa cum i-a învățat stăpânul lor.

Aceasta, pe lângă încredere, este o dovadă a memoriei episodice. Câinii sunt capabili să-și amintească și să încerce să imite acțiuni complexe efectuate de oameni.

Memoria câinilor ne poate surprinde și mai mult, unii câini pot învăța mai mult de 300 de cuvinte pe care le pot relaționa direct cu imaginile lor.

Creierul câinelui este uimitor

După cum am văzut, nu se poate spune că, datorită morfologiei lor, câinii au o capacitate cerebrală de bază.

Există multe exemple care demonstrează acest fapt. De la evoluția socială convergentă cu cea a oamenilor, trecând la structuri hipersensibile precum nasul său, la învățare socială și memorie.

Creierul câinilor este impresionant. Prin urmare, știm că nu doar simt, ci gândesc și își amintesc. Prin urmare, trebuie să ținem cont în permanență de nevoile animalului nostru de companie. Este obligația noastră ca și stăpâni ai lor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top